Current track

Title

Artist

Background

Γιάννης Κοπανάς (Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, Δρ. Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών)

Τε 13/02/2019



«Ενώ αρχικά δεν ήταν στις προθέσεις μου να αναμειχθώ στις εκλογές, τελικά συμμετέχω ενεργά, διότι δημιουργήθηκε μια συσπείρωση ανθρώπων γύρω από τον Γιάννη Αγαλιανό, που ως Δήμαρχος στο παρελθόν έδωσε δείγματα γραφής ότι ξέρει να λειτουργεί τον Δήμο, με σοβαρότητα, αξιοπιστία, ήθος και σωστή διαχείριση.

Ακόμα και αν διαφωνούμε σε κάποια πράγματα με κάποιους συμπολίτες μας που συμμετέχουν σε ένα ψηφοδέλτιο, με την απλή αναλογική, όπου θα σχηματιστεί ένα Δημοτικό Συμβούλιο αποτελούμενο από 33 Συμβούλους, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε ανάμεσα στους 50 υποψήφιους του ψηφοδέλτιού που μας εκφράζει. Αυτό σημαίνει ότι θα επιλεγούν οι καλύτεροι και ο Δήμος θα διοικηθεί από έναν Δήμαρχο, όπως ο κ. Αγαλιανός, που μπορεί να συνθέσει, να συνεννοηθεί και να ενώσει, υπό το πρίσμα προγραμματικών συγκλήσεων των συνδυασμών και όχι με συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Με το σύστημα της απλής αναλογικής, κατά πάσα πιθανότητα ο συνδυασμός του Δημάρχου δεν θα έχει την πλειοψηφία, ακόμα και 50% να πάρει θα βγάλει 17 Συμβούλους, άρα θα είναι απαραίτητη η συνεργασία.

Την περίοδο 1999-2002 με Δήμαρχο τον κ. Αγαλιανό, έγιναν πάρα πολλά έργα στη Ζάκυνθο, με κυρίαρχο το έργο της αποχέτευσης. Επίσης ξηλώθηκε η Λεωφόρος Δημοκρατίας, από την Πλατεία Σολωμού και μέχρι την Πλατεία Αγίου Μάρκου, ώστε να γίνει πεζόδρομος έτσι πετύχαμε την ενοποίηση δύο πλατειών. Ακόμα και αν δεχτώ ότι τότε δεν είχαμε κάνει απόλυτα σωστά τις διαδικασίες, έχουν περάσει 17 ολόκληρα χρόνια και τέσσερεις Δημοτικές Αρχές, γιατί λοιπόν καμιά εξ αυτών δεν έλυσε το ζήτημα; Αν το 2002 ο Ζακυνθινός λαός μας είχε δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, θα το είχαμε λύσει το θέμα, όπως θα είχαμε λύσει και το ζήτημα της Αλεξάνδρου Ρώμα, όπου επίσης καμιά Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα δεν έλυσε. Θα είχαμε απεντάξει τον χαρακτηρισμό της οδού και θα ήταν πεζόδρομος.

Θυμάμαι την εποχή που μας είχαν κατηγορήσει για τον εκβραχισμό της Αλεξάνδρου Ρώμα, ήμουν Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ τότε. Ήταν μια ενορχηστρωμένη επίθεση λάσπης εναντίον μας. Όταν γινόταν το έργο, ο εργολάβος πληρωνόταν ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών. Όπως θα πρέπει να γνωρίζετε η σημερινή πόλη κτίστηκε πάνω στα συντρίμμια των καταστροφικών σεισμών του 1953, υπολείμματα των κτισμάτων εκείνης της εποχής βρέθηκαν κατά την εκσκαφή της Αλεξάνδρου Ρώμα και για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανεμπόδιστα προϋπόθεση ήταν η χρήση σφύρας η οποία ως εργασία πληρωνόταν ξεχωριστά. Στα σχετικά έγγραφα του έργου γράφτηκε ότι επρόκειτο για εκβραχισμό και η χρήση της σφύρας πληρώθηκε με επιπλέον 10 χιλιάδες ευρώ. Δηλαδή με λίγα λόγια λασπώθηκε και δυσφημίστηκε ένα σπουδαίας σημασίας έργο αρκετών εκατομμυρίων για 10 χιλιάδες ευρώ.
Έγινε δικαστήριο και απαλλάχθηκαν άπαντες για το θέμα αυτό, αλλά ο κόσμος δυστυχώς δέχτηκε αυτή τη συκοφαντία και το πληρώσαμε τότε στις εκλογές.

Η Ζάκυνθος ταλαιπωρήθηκε πολύ από τα σκουπίδια, είναι ένα πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται από τη μια μέρα στην άλλη. Έχει ήδη μπει το νερό στο αυλάκι και θα είμαστε εμείς οι εγγυητές ότι δεν θα υπάρξει περιβαλλοντικό πρόβλημα στον Λίβα και θα γίνει σωστή διαχείριση απορριμμάτων. Έχει γίνει ένα βήμα που πρέπει να ολοκληρωθεί για το καλό της Ζακύνθου. Δεν είναι δυνατόν στη Ζάκυνθο με συνεχώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση, να μην αυξάνουμε κάθε χρόνο τον όγκο των ανακυκλώσιμων προϊόντων που διακινούνται στο νησί. Η λύση είναι διαχείριση στην πηγή.

Ο κ. Τσίπηρας και ο κ. Μυλωνάς, μετέχουν στον συνδυασμό μας γιατί έχουν την εμπειρία από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν ως μέλη της νυν Δημοτικής Αρχής, ο μεν ένας ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο άλλος ως Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ. Στην τελική, ο Ζακυνθινός λαός θα τους κρίνει και θα αποφασίσει.   

Όσο και να θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να διεκδικήσει το σύνολο της Αριστεράς. Εγώ ως γνωστόν προέρχομαι από αυτόν τον χώρο, προέρχομαι από το ΚΚ Εσωτερικού και το 2000 εντάχθηκα στο ΠΑΣΟΚ. Από όλα αυτά που στο παρελθόν λέγαμε στις οργανώσεις της Αριστεράς, είναι ζήτημα αν έγινε έστω και ένα από τη σημερινή κυβέρνηση. Δεν υιοθετήθηκε ούτε μία ιδέα της ανανεωτικής Αριστεράς, πάνω στην οποία χτίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά όλα έγιναν για τις καρέκλες. Αυτό που ζούμε σήμερα, δεν μοιάζει σε τίποτα με αυτό που είχαμε κάποτε οραματιστεί εμείς, που τότε είμασταν στο 3%.

Η δημόσια διαμάχη των σεισμολόγων εύλογα δημιουργεί μια ανησυχία στον κόσμο. Μαθαίνω ότι ένας σεισμολόγος οδηγείται στον Εισαγγελέα μετά από μήνυση συναδέλφου του. Αυτά θυμίζουν εποχές Γαλιλαίου, δεν επιτρέπεται οι επιστημονικές απόψεις να διώκονται και να δικάζονται.

Δυστυχώς έγινα μάρτυρας σε ένα περιστατικό, στις 2 Φεβρουαρίου μου τηλεφώνησαν πολλοί συμπολίτες μου και με ρωτούσαν αν θα γινόταν κάποιος μεγάλος σεισμός μέσα στο επόμενο 48ωρο, γιατί έκανε ασκήσεις η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Προφανώς και τους καθησύχασα, τους είπα ότι ο σεισμός δεν φορά ρολόι και πως ήταν μια φήμη όλα αυτά. Αυτές λοιπόν οι φήμες δεν κάνουν καλό σε ένα νησί, που στις 26 του περασμένου Οκτώβρη δέχτηκε σεισμό μεγέθους 6,8 ρίχτερ, τον μεγαλύτερο μετά το 1953 και που μέχρι σήμερα έχει δεχτεί 4.000 σεισμικές δονήσεις.

Η Ζάκυνθος δεν είναι ένα σεισμόπληκτο νησί, είναι ένα σεισμογενές νησί. Αν κάποιοι χρησιμοποιούν τον όρο σεισμόπληκτο για να δώσουν κάποιες παροχές, καλά κάνουν από τη μία, αλλά από την άλλη αυτό δεν ωφελεί τη Ζάκυνθο ως τουριστικό προορισμό. Έγιναν πολλά πράγματα με προχειρότητα από αυτή την κυβέρνηση, όπου βέβαια τα έχουμε ξαναζήσει και στο παρελθόν από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η Πολιτεία οφείλει να βοηθήσει τους Ζακυνθινούς για να χτίσουν, να επισκευάσουν, ή να συντηρήσουν κτήρια με χαμηλό κόστος και η Περιφέρεια οφείλει να οργανωθεί με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης ενός μεγάλου σεισμού στο μέλλον, με οδηγίες στον κόσμο, στα σχολεία, ακόμα και στους τουρίστες.

Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε τους κυβερνητικούς σεισμολόγους, που προσπαθούν να υπερασπιστούν την κυβέρνηση και τους απέξω σεισμολόγους που φωνάζουν περισσότερο. Δεν βρέθηκε ποτέ μια κυβέρνηση να τους καλέσει όλους σε ένα τραπέζι, να κάτσουν να συζητήσουν και να τραβήξει το αυτί σε όποιον μεμονωμένο σεισμολόγο δημοσιοποιεί την δική του άποψη. Το ερώτημα είναι αν πραγματικά θέλει το κράτος να προωθηθεί η πρόγνωση ενός σεισμού και όχι η αντιμετώπισή του εκ των υστέρων. Θεωρώ ότι δεν είναι πιθανό να έχουμε έναν μεγαλύτερο σε μέγεθος σεισμό από αυτόν των 6,8 ρίχτερ, αλλά δεν αποκλείω να έχουμε έναν ισχυρό σεισμό μεγέθους περίπου 6 ρίχτερ, ούτε αποκλείω την πιθανότητα ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων.

Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί στη Ζάκυνθο ένα σεισμολογικό κέντρο, να αξιοποιήσουμε τη σεισμική τράπεζα δεδομένων της Ζακύνθου. Δεν μιλάω για επιφυλακή αλλά θα πρέπει πάντα να είμαστε σε ετοιμότητα.»



Current track

Title

Artist

Background