Current track

Title

Artist

Background

Γιάννης Μανιάτης (Βουλευτής Αργολίδος Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής):

Τρ 16/02/2016«Είχαμε επαφές για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και με το Κατάρ σε θεσμικό επίπεδο.
Πράγματι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών για τον ορυκτό πλούτο του Ιονίου.
Είχα γυρίσει τον μισό πλανήτη για να προσελκύσω επενδυτές για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα.
Αποδεδειγμένα σε πολλές περιοχές και στο Ιόνιο, υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, που δυστυχώς επί ΣΥΡΙΖΑ έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα.
Επί ημερών μου δρομολογήσαμε όλες τις διαδικασίες για να ξεκινήσουν οι έρευνες εξεύρεσης υδρογονανθράκων σε όλη την επικράτεια, μεταξύ αυτών και στο Ιόνιο.
Σήμερα δυστυχώς είμαστε σε νιρβάνα ανυπαρξία και στασιμότητα. Χάνουμε εθνικό χρόνο.
Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση πριν λίγες εβδομάδες ο αρμόδιος υπουργός αποδέχτηκε την εισήγηση της επιτροπής για τις τρεις χερσαίες περιοχές. Υπάρχει σοβαρότερο κενό με τις κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες τρεις μόνο προσφορές στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης.
Θα ήταν αδιανόητο να διακινδυνεύσουμε τον μεγάλο εθνικό πλούτο που συνιστά ο ελληνικός τουρισμός που βασίζεται στον εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον της χώρας. Για την εξόρυξη υδρογονανθράκων έχουμε δεσμευτεί ότι θα ακολουθήσουμε τις αυστηρότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές παγκοσμίως για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί το οτιδήποτε.
Στην Θάσο γίνεται άντληση τα τελευταία σαράντα χρόνια και δεν έχει χυθεί μια σταγόνα πετρέλαιο στη θάλασσα ενώ ταυτόχρονα η ευρύτερη περιοχή αναπτύσσεται τουριστικά.
Στην Ευρώπη υπάρχουν 23 χιλιάδες προστατευόμενες περιβαλλοντικά περιοχές, σε αυτές τις περιοχές δουλεύουν 8 περίπου εκατομμύρια εργαζόμενοι και παράγεται πλούτος περίπου τα 60 δις ευρώ το χρόνο.
Μόνο στην Ελλάδα κινδυνολογούμε και δεν κάνουμε απολύτως τίποτα.
Οι κινδυνολογίες υποκρύπτουν έλλειψη εμπιστοσύνης στους ανθρώπους της Ελλάδας. Μπορούμε τηρώντας τις αυστηρότερες παγκοσμίως περιβαλλοντικές προδιαγραφές να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη.
Οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν κανένα λόγο να στηρίξουν αυτές τις επενδύσεις και για αυτό η πρώτη μας μέριμνα πρέπει να είναι η ωφέλειες που θα έχουν.
Ο πρώτος δικαιούχος των ωφελημάτων και εσόδων στην παραγωγή εθνικού πλούτου όπως των υδρογονανθράκων πρέπει να είναι η τοπική κοινωνία.
Είχαμε προβλέψει την δημιουργία θέσεων εργασίας από την τοπική κοινωνία, αλλά και την απόδοση του 25% των δημοσίων εσόδων απευθείας στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το υπόλοιπο 75% των δημοσίων εσόδων θα πήγαιναν στην ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος.
Υπάρχει Ευρωπαϊκή στρατηγική που επιδιώκει την απόλυτη συμβατότητα των ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών, και των προσπάθειών άντλησης ορυκτού πλούτου. Αυτή η συμβατότητα υφίσταται ήδη σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει πρόβλημα με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου.
Στα τέλη του 2014 είχαν εγκριθεί από το υπουργείο περιβάλλοντος 105 μεγάλες επενδύσεις σε όλη την χώρα, που θα απέφεραν έσοδα 6,1 δις ευρώ και θα δημιουργούσαν 10 με 15 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν προσχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις. Δεν είναι δυνατόν ο αρμόδιος υπουργός που υπογράφει την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων ταυτόχρονα να δηλώνει ότι κλαίει από την στενοχώρια του και υπογράφει με πόνο ψυχής.
Αυτό συνιστά προσβολή της νοημοσύνης μας. Η δεν το κάνεις και παραιτείσαι ή το κάνεις και υλοποιείς την απόφαση της κυβέρνησης.
Δεν μπορείς να λες ότι θα φέρω επενδύσεις και να μην προσελκύεις κανέναν.
Δεν μπορείς να λες ότι ο τόπος έχει ορυκτό πλούτο και να μην τον αξιοποιείς.
Δεν μπορείς να λες ότι έχω βαθιά εμπιστοσύνη στις αναπτυξιακές δυνατότητες του ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος και να μην κάνεις απολύτως τίποτα.
Βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο σε ότι αφορά ασφαλιστικό, δημοσιονομικό και προσφυγικό, με αποκλειστική ευθύνη μιας άτολμης κυβέρνησης που συνεχίζει και λέει ψέματα.
Για τα προβλήματα των αγροτών καταθέσαμε 15 συγκεκριμένες προτάσεις, προτείναμε την δημιουργία μονάδας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε να μειωθεί το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και την κάρτα πετρελαίου.
Δεν επιτρέπεται να κλείσει το ταμείο του ΟΓΑ, ούτε να ενοποιηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία σε ένα.
Πρέπει να ωθήσουμε τους αγρότες που έχουν μικρό κλήρο σε ενοποίηση των δυνάμεών τους μέσα από φορολογικά κίνητρα.
Οι θεσμοί δεν ενδιαφέρονται για την μεθοδολογία που ακολουθεί η κυβέρνηση, αυτό που θέλουν είναι να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα.
Η μεθοδολογία που ακολουθεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό είναι πως θα μοιράσει τη μιζέρια μιας μικρής πίτας. Εμείς λέμε ότι η πίτα του πλούτου που παράγει αυτός ο τόπος πρέπει να μεγαλώσει εδώ και τώρα.
Για να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού πρέπει να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
 
 

Current track

Title

Artist

Background