Γιώργος Ορφανός (Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης ΝΔ, πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού)
Τε 25/05/2016
«Ο κ. Κοντονής είναι Βουλευτής Ζακύνθου άρα νομοθετεί, είναι Υπουργός άρα μετέχει στην εκτελεστική εξουσία, δεν μπορεί να μετατρέπεται και σε δικαστής.
Δεν είναι δυνατόν ο Υφυπουργός Αθλητισμού να βγάζει προσωπικές αποφάσεις για τις ποινές κατά των ομάδων, το κλείσιμο θυρών ή γηπέδων και τα χρηματικά πρόστιμα. Δεν επιτρέπεται να έχει τέτοιες υπερεξουσίες. Με αυτές τις πρακτικές πολλές φορές αδικεί τον εαυτό του και γίνεται εύκολος στόχος των ομάδων, που θεωρούν ότι αδικούνται ή ευνοούνται άλλες κατά το δοκούν. Υπάρχουν συγκεκριμένες επιτροπές και δικαστές που λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις. Επίσης, δεν γίνεται να διακόπτεις λόγω επεισοδίων το κύπελλο Ελλάδος, αλλά να μην διακόπτεις το πρωτάθλημα. Αυτή η απόφαση Κοντονή δεν είχε λογική.
Προτείνω στον κ. Κοντονή να θέσει ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων. Δεν χρειάζεται να διακόπτει πρωταθλήματα ή κύπελλα. Όποια ομάδα δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες, να μην μετέχει στο επόμενο πρωτάθλημα. Αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα, αυτό το καλοκαίρι. Αν πραγματικά θέλει να σπάσει αυγά, να προχωρήσει χωρίς δισταγμό.
Το νέο ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, περιλαμβάνει όλη τη δημόσια περιουσία, μεταξύ αυτών και τα εθνικά στάδια και γήπεδα που ανήκουν στο κράτος. Πληροφορήθηκα ότι η κυβέρνηση θέλει να πουλήσει το ΟΑΚΑ. Είναι δυνατόν να ξεπουλάμε τα εθνικά μας στάδια, που χτίσθηκαν με κόπο και χρήματα του Ελληνικού λαού; τι θα γίνει δηλαδή; θα μείνει η χώρα χωρίς αθλητικές εγκαταστάσεις; πρέπει να πάρει θέση σε αυτό ο κ. Κοντονής.
Μετά από πρόσκληση του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Κοντονή, συναντήθηκα μαζί του και εξέφρασα τις απόψεις μου για τα κακώς κείμενα του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
Θεωρώ ότι ο κ. Κοντονής έχει καλές προθέσεις, αλλά διαφωνώ ως προς τους χειρισμούς του.
Επί ημερών μου θεσμοθετήθηκαν οι τακτικοί δικαστές, όχι τώρα. Από το 2006 είχα θεσμοθετήσει τους τακτικούς δικαστές στο ποδόσφαιρο, και τον οικονομικό έλεγχο των ΠΑΕ που είναι ανώνυμες εταιρείες.
Εδώ και μια δεκαετία είχα θέσει τις βάσεις για την πάταξη της βίας.
Υπήρχε προσχέδιο νόμου, που περιλάμβανε το ηλεκτρονικό εισιτήριο, το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης των οπαδών στα γήπεδα και την διάλυση των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών.
Εγώ θεσμοθέτησα τη λεγόμενη οικογενειακή κερκίδα, την περίοδο 2004-2006 στο πρωτάθλημα είχαν κοπεί 2 εκατομμύρια εισιτήρια και είχαν μειωθεί τα επεισόδια στα γήπεδα κατά 35%.
Τότε είχα συγκρουστεί και με την ΕΠΟ, που επικαλείται το αυτοδιοίκητο κατά το δοκούν.
Σε μια συνάντησή μου το 2005 με τον τότε πρόεδρο της ΦΙΦΑ κ. Μπλάτερ, του είχα θέσει το θέμα του ελέγχου των οικονομικών στοιχείων της ΕΠΟ και των ΠΑΕ. Ο κ. Μπλάτερ μου είχε απαντήσει «αυτοί είναι οι ψηφοφόροι μου, τι θέλεις να κάνω;»
Με την αποχώρησή μου από το Υφυπουργείο Αθλητισμού, σταμάτησαν οι μετέπειτα Υφυπουργοί να ελέγχουν τις ομάδες και την ΕΠΟ. Δυστυχώς ήθελαν να έχουν καλές σχέσεις με τους ιδιοκτήτες των ομάδων και την ΕΠΟ. Εγώ ουδέποτε επεδίωξα τις «καλές δημόσιες σχέσεις».
Η βία στα γήπεδα ξεκινά από το αίσθημα ανισονομίας και αδικίας που αισθάνονται οι περισσότεροι εξ αυτών που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο ή τα άλλα ομαδικά σπορ. Οι παράγοντες ευθύνονται για όλα αυτά. Οι παράγοντες επιδιώκουν καλές διαιτησίες, έχουν στρατούς οπαδών που τους εξυπηρετούν, πιέζουν ή και ελέγχουν την ΕΠΟ και τη διαιτησία. Πολλές φορές, είναι οι ίδιοι αυτοί παράγοντες που πυροδοτούν εμπρηστικά πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων, που προάγουν τη βία.
Η Πολιτεία έχει κανόνες στον αθλητισμό. Έχει κανόνες ελέγχου των ομοσπονδιών. Δεν επιτρέπεται να αρνείται η ΕΠΟ τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο και να επικαλείται το αυτοδιοίκητο. Θα μπορούσε ο κ. Κοντονής να τράβαγε και άλλο το σχοινί με την ΕΠΟ. Είμαι μαζί του σε αυτό. Δεν πιστεύω ότι θα υπήρχε ποδοσφαιρικό grexit. Πάντα απειλούσαν οι ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ, αλλά ο τζίρος του Ελληνικού ποδοσφαίρου είναι μεγάλος και δεν πιστεύω ότι θα είχαμε κάποιο grexit.
Η απόφαση του χθεσινού Eurogroupκλείνει το θέμα της αξιολόγησης, αλλά όπως είχα προβλέψει, δεν κλείνει το ζήτημα του χρέους. Οι δανειστές θα μας δίνουν δόσεις μετά από συνεχείς ελέγχους, θα τελειώσει πρώτα όλο το 3ο μνημόνιο και από το 2018 και μετά θα δουν τι θα γίνει με το χρέος. Στο χθεσινό Eurogroupπήραμε το ελάχιστο που θα μπορούσαμε. Δεν πρόκειται για κάποια επιτυχία και η αισιοδοξία που βγάζει προς τα έξω η κυβέρνηση, δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα».