Current track

Title

Artist

Background

Ηλίας Μακρής (Μέλος ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου)

Τρ 31/01/2017


«Την Παρασκευή 3 Φλεβάρη, κάνουμε ανοιχτή πρόσκληση προς όλους σε μια πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, για τη συμπλήρωση δύο ετών διακυβέρνησης της χώρας από την Αριστερά. Θα μιλήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Ζακύνθου και Σταύρος Κοντονής.

Τα 10 ευρώ είσοδο με ατομική μερίδα φαγητού, είναι μια φυσιολογική τιμή συνεστίασης.

Για πρώτη φορά και σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Αριστερά βρίσκεται στο προσκήνιο. Παραλάβαμε μια ρημαγμένη χώρα και έναν ύπουλο σχεδιασμό από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στη λογική της Αριστερής παρένθεσης, με τη δημιουργία συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας. Πολεμήσαμε και αντέξαμε. Κατά τη διάρκεια των τότε διαπραγματεύσεων, υπογράψαμε μια συμφωνία, που πρώτοι εμείς την αποκαλέσαμε οικονομική ήττα. Όμως σε πολιτικό επίπεδο, η χώρα μας δεν είναι πλέον μόνη της, έχει την υποστήριξη των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου και όχι μόνο.

Στα δύο χρόνια κυβέρνησης της Αριστεράς, καταφέραμε μεταξύ άλλων, στον τομέα της Υγείας, να καταργήσουμε το απαράδεκτο εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και να εξασφαλίσουμε πρόσβαση σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες. Στον τομέα της Παιδείας, για πρώτη φορά άνοιξαν στην ώρα τους όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με όλο το απαραίτητο προσωπικό. Στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, χορηγήσαμε το έκτακτο βοήθημα των 630 ευρώ, σε περίπου 1 εκατομμύριο 600 χιλιάδες συνταξιούχους. Στη μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς, φέραμε αποτελέσματα, με έσοδα 300 εκατομμυρίων ευρώ, φανερώσαμε το διαχρονικό πάρτι των θαλασσοδανείων και ανασύραμε υποθέσεις όπως της Νοβάρτις και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Επίσης θεσπίσαμε μια σειρά ριζοσπαστικών τομών στο πεδίο των δικαιωμάτων, όπως τα μέτρα ισότητας των δύο φύλλων, το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομοφυλοφιλικά ζευγάρια και την βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στις φυλακές.

Μέσα σε δύο χρόνια καταφέραμε πολλά, όχι όμως όσα θα θέλαμε.
Εμείς δεν μιλάμε για success story, η κοινωνική αδικία υφίσταται και ο αγώνας που ξεκινήσαμε θα συνεχιστεί.

Από 27 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε το ΦΕΚ με την αναστολή των οφειλών προς το Δημόσιο, αφού το νησί έχει κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν γίνονται έτσι απλά. Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία. Τόσο ο Δήμος, όσο και η Περιφέρεια, πρέπει να καταθέσουν φακέλους με όλα τα προβλεπόμενα, για να χρηματοδοτηθούν εν συνεχεία για τα έργα. Σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις, η διαδικασία είναι συγκεκριμένη, γίνεται το έργο από τον ιδιώτη, κόβεται ένα πιστωτικό τιμολόγιο στον Δήμο ή την Περιφέρεια, αυτό προωθείται και κάποια στιγμή πληρώνεται. Αυτή είναι η πάγια τακτική του Δημοσίου, αν οι διαδικασίες έχουν γίνει βάση Νόμου, τότε σίγουρα κάποια στιγμή θα πληρωθούν τα τιμολόγια.

Σε ότι αφορά το Νοσοκομείο Ζακύνθου, προσπαθούμε να κρατάμε χαμηλούς τόνους για τα περιστατικά μετεγχειρητικών επιπλοκών που σημειώθηκαν στα χειρουργεία, επειδή είχαμε και τον θάνατο μιας συμπολίτισσάς μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις των καθολικών ελέγχων που γίνονται, ακολουθείται ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο, βασιζόμενο σε διεθνή στάνταρτ. Εμένα προσωπικά, αν χρειαζόταν να εγχειρηθώ, δεν θα με ενδιέφερε αν αυτό θα γινόταν αύριο ή σε έναν μήνα, θα με ενδιέφερε να εγχειρηθώ σε ένα ασφαλές χειρουργείο. Για να ολοκληρωθούν όλες οι πιστοποιήσεις απαιτείται χρόνος.

Εμείς στο παρελθόν διαμαρτυρόμασταν, για το γεγονός ότι επί δύο χρόνια ήταν απλήρωτοι οι πιστωτές του Νοσοκομείου, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πληρώθηκαν όλοι οι πιστωτές.
Επίσης προκηρύξαμε προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Η προκήρυξη που είχαμε κάνει σχετικά με την πρόσληψη προσωπικού για τη Μ.Ε.Θ δεν προχώρησε, γιατί κρίθηκε άγονη λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε κάτι τέτοιο.     

Σε ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, το Κράτος πρότεινε έναν Οδικό Χάρτη, ο Δήμος πρότεινε να γίνει η ενδιάμεση λύση στο Γαλάρο, το συμφώνησαν όλοι και μετά ο Δήμαρχος Ζακύνθου αναίρεσε τη συμφωνία και κάνει λόγο για Κυβερνητικό πόλεμο εις βάρος του.

Τον Απρίλιο έρχεται το Πάσχα και οι πρώτοι τουρίστες. Να βρει λύση ο Δήμος, δεν ευθύνεται το Κράτος για το σημερινό αδιέξοδο, είναι διαθέσιμα τα χρήματα για την εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.

Πολύ φοβάμαι, ότι ακόμα και αν δεχόταν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση το αίτημα του Δήμου για μεταφορά απορριμμάτων εκτός Ζακύνθου, θα το απέρριπτε ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λόγω μεγάλης δαπάνης.

Ο Λίβας για την εφαρμογή της ενδιάμεσης λύσης, είναι κοστοβόρος και χρονοβόρος».