Η φωτιά στον Λίβα έσβησε, τα ερωτήματα όμως καίνε – Το κύτταρο γεμίζει, αλλά η κλεψύδρα αδειάζει
Πε 8/05/2025

«Με αφορμή και τα τελευταία γεγονότα της πυρκαγιάς που προκλήθηκε μέσα στο κύτταρο στον ΧΥΤΥ, στο περιοχή του Λίβα, φέραμε το θέμα στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας, ούτως ώστε να δούμε τελικά και να ακούσουμε από τον Περιφερειάρχη, ποια είναι η δική του άποψη και γνώμη σχετικά με την ετοιμότητα που υπάρχει στην όλη κατάσταση, στην ανταπόκριση τέτοιων παρόμοιων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Αν κατά τη γνώμη του τα μέσα πυροπροστασίας που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, με τα οποία βέβαια, όπως έχω πει επανειλημμένως, έχει αδειοδοτηθεί η συγκεκριμένη μονάδα, άρα την ευθύνη την φέρουν οι αρχές οι οποίες έχουν ελέγξει και θεωρήσαν ότι είναι εντάξει και πληρούν τις προδιαγραφές για να εκδοθούν σχετικές άδειες.
Αν επαρκούν λοιπόν τα μέσα αυτά ή όχι. Κατά τη δική μας άποψη δεν επαρκούν. Ρωτήσαμε για το σύστημα απαγωγής και κατανάλωσης βιοαερίου, πήραμε μία απάντηση ότι αυτό θα λειτουργήσει σε βάθος χρόνου ώστε να υπάρχει σχετική ζύμωση και ύπαρξη μεθανίου. Βέβαια, δεν ξέρω κατά πόσο θα υπάρχει κύτταρο ενεργό τότε ή θα είναι ολοκληρωμένο, αλλά ποτέ δεν είναι αργά.
Θεωρούμε ότι κάποια βασικά και κρίσιμα ερωτήματα έμειναν αναπάντητα, όσον αφορά αρχικά το κόστος τελικά διαχείρισης των απορριμμάτων από την πόρτα του εργοστασίου και μέσα, μέχρι το κύτταρο, αλλά και το κόστος της μεταφοράς των δεμματοποιημένων απορριμμάτων μέσα επίσης στο κύτταρο. Δεν πήραμε σαφή θεωρώ απάντηση. Υπήρχε μια έλλειψη γνώσης από τον Περιφερειάρχη, ή μη θέληση απάντησης εκείνη τη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι κρίσιμο, ξέρετε, γιατί έρχεται σε άμεση σχέση με την πληρότητα του υπάρχοντος κυττάρου. Ούτε σε αυτό πήρα απάντηση. Να μας πει, δηλαδή, περίπου κατά την γνώμη του, σε τι ποσοστό πλήρωσης βρισκόμαστε. Γιατί με τον όγκο των απορριμμάτων που υπάρχουν και με την τουριστική έντονη περίοδο η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, φοβόμαστε ότι σύντομα θα βρεθούμε απέναντι σε αδιέξοδο. Δηλαδή θα γεμίσει το κύτταρο αυτό, ενώ κύτταρο νέο δεν θα υπάρχει.
Σχετικά με τη πρόσφατη φωτιά στον Λίβα, ο κ. Τρεπεκλής επιβεβαίωσε ότι δεν υπέστη φωτιά το κύτταρο, αλλά βέβαια αυτό θα πρέπει να το επιβεβαιώσουν μετά από κάποιες δοκιμές. Θα πρέπει να γίνουν από ειδικούς. Οπτικά δεν μπορεί να το εκτιμήσει κάποιος αυτό. Ειδικά στο βάθος του κυττάρου το οποίο αυτή τη στιγμή υπάρχει, μπορεί να συνεχίζει να σιγοκαίει μέσα. Δεν το ξέρουμε. Θα γίνουν δοκιμές, αναλύσεις, έρευνες και φαντάζομαι θα μας παρουσιάσουν τα αποτελέσματα.
Δεν ξέρω αν έγινε κατανοητό, αλλά από τα όσα είπε ο Περιφερειάρχης, υπήρχε μία επίρριψη ευθυνών προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου. Ότι δηλαδή δεν υπήρξε σωστή αντιμετώπιση. Δηλαδή έριξαν νερό αντί αφρό. Φαντάζομαι πως όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πάρουμε απαντήσεις. Επειδή ακριβώς ήμουν παρών στο μέτωπο τη στιγμή της δημιουργίας της φωτιάς έχω μια προσωπική εικόνα. Όταν πήγα εκεί, είδα πυροσβεστικές φωλιές, σωλήνες απλωμένες και νερά, δηλαδή έγινε μια προσπάθεια θεωρώ αρχικά κατάσβεσης της φωτιάς με νερό. Αυτό θα κάναμε όλοι μαζί σας. Το θέμα είναι στο αν υπάρχει τελικά μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση για αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, για το μέλλον. Δεν ρίχνουμε νερό προς Θεού. Κατευθείαν αντιμετωπίζουμε τη φωτιά με σκόνη, με χώμα, το οποίο σαφώς και υπήρχε πολύ κοντά.
Πρέπει να είναι όλοι έτοιμοι για την επόμενη φορά και το κυριότερο, να τρέξουν άμεσα, να πιέσουν όλες οι πλευρές τους αρμόδιους φορείς, τα Υπουργεία, για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, για να προχωρήσει η κατασκευή του νέου κύτταρου. Να μην φτάσουμε στο σημείο τα μισά σκουπίδια να πρέπει να φύγουν εκτός Ζακύνθου και τα άλλα μισά να γίνονται δέματα.
Βέβαια να προχωρήσει επιτέλους και το σχέδιο της ανακύκλωσης, γιατί δεν υπάρχει ουσιαστικά ανακύκλωση το τελευταίο διάστημα στη Ζάκυνθο, τους τελευταίους μήνες πέφτουν σύμμικτα απορρίμματα μέσα στο κύτταρο με αποτέλεσμα βέβαια σοβαρές επιπτώσεις, αναμφίβολα και στην ατμόσφαιρα αλλά και στον υδροφόρο ορίζοντα. Λάβαμε την απάντηση ότι πρέπει να πάμε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από εκεί να αναζητήσουμε την χρηματοδότηση και όχι από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Και κάτι τελευταίο που πρέπει να το ανοίξουμε σιγά σιγά, επειδή μιλά ο κ. Περιφερειάρχης συχνά πυκνά για το ολιστικό σχέδιο ανακύκλωσης, που αποτελεί μια βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις χρηματοδοτήσεις, το ολιστικό σχέδιο ανακύκλωσης πρέπει να στηθεί με τέτοιο προσεκτικό τρόπο, ώστε να τηρεί και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σαν πρόγραμμα της χρηματοδότησης. Θα διατεθούν συνολικά γύρω στα 800 εκατομμύρια ευρώ αν δεν κάνω λάθος, με την προϋπόθεση όμως ότι τα 650 εκατομμύρια θα πρέπει να δαπανηθούν σε εργοστάσια διαχείρησης και τα 150 εκατομμύρια να δαπανηθούν στον τομέα της ανακύκλωσης.
Τα ποσοστά είναι περίπου γύρω στο 25% η ανακύκλωση και κάπως ανάλογα θα πρέπει να είναι τα ποσοστά και των οικονομικών προτάσεων τα οποία θα υποβληθούν προς χρηματοδότηση. Υπάρχει ο κίνδυνος, αν υποβληθούν πρόχειρες οικονομοτεχνικές μελέτες, να κοπούν στην πορεία, να ξαναγυρίσουν πάλι πίσω, να υποβάλλονται εκ νέου, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να γυρίζουν γύρω γύρω.»