Η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχτεί τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, διαφορετικά η υπόθεση οδηγείται σε παραγραφή
Τε 16/07/2025

«Το πρώτο συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κάποιος σχετικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι ότι πτώχευσε η χώρα, πέρασε τα πάνδεινα για μια δεκαετία ο Ελληνικός λαός και μυαλό δεν βάλαμε.
Διότι το πρώτο που σκέφτομαι είναι ότι αυτά τα σκάνδαλα, η διασπάθιση είτε δημοσίου χρήματος το οποίο είναι κρατικό χρήμα, είτε δημοσίου χρήματος που είναι Ευρωπαϊκά κονδύλια και που πρέπει να πηγαίνουν σε συγκεκριμένους τομείς κάθε φορά, κατασπαταλώνται και μάλιστα όχι απλώς για κατανάλωση αλλά με έναν τρόπο παράνομο. Δηλαδή τα παίρνουν άνθρωποι οι οποίοι δεν τα δικαιούνται.
Ξαναβρισκόμαστε πάλι στις νοοτροπίες και στις πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στην πτώχευση. Ακολουθούμε πρακτικές του παρελθόντος, δηλαδή την εμπλοκή πολιτικών παραγόντων για την εξυπηρέτηση κομματικής πελατείας. Ένα μέρος των εργασιών του ΟΠΕΚΕΠΕ είχαν δοθεί σε ιδιώτες, αυτά τα κέντρα υποδοχής των δηλώσεων. Και είδατε ακριβώς τι έγινε.
Να σας θυμίσω, γιατί το είχαμε ζήσει στη Ζάκυνθο, την ιστορία του Ελαιοκομικού Μητρώου. Που ήταν και αυτό μια όμοια κατάσταση, δηλαδή δήλωνε ο καθένας ότι του άρεσε. Και μάλιστα τότε, επειδή είχαν αφήσει και απλήρωτα κάποια παιδιά που δούλευαν στο Ελαιοκομικό Μητρώο και είχαν έρθει στο γραφείο μου για τα περαιτέρω, δεν υπήρξε ούτε δυνατότητα εκτέλεσης απόφασης που είχαμε κερδίσει σε δίκη. Μου είχαν πει αυτά τα παιδιά, ότι αν ένωνε κάποιος τα στρέμματα που δηλώνονταν στη Ζάκυνθο, θα είχαν φτάσει στη Κυλλήνη.
Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτό το πράγμα, διότι το πάρτι στις επιδοτήσεις, στα εξοπλιστικά, με τη Siemens, με το φάρμακο, οδήγησαν σε ένα άλλου τύπου πάρτι, το οποίο ήταν το πάρτι της πτώχευσης. Αν δεν καταλαβαίνουμε πώς καταστρέφουμε τον τόπο εμείς οι ίδιοι συμμετέχοντας σε αυτήν την κατάσταση, τότε τι να πω. Την εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήμουν Υπουργός Δικαιοσύνης, δεν γνώριζα κάτι, τουλάχιστον δεν είχε μέχρι τότε προκύψει κάποιο θέμα επί των ημερών μας. Δεν αποκλείω να γινόντουσαν και τότε, αλλά αυτά είναι θέματα της έρευνας.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την σύσταση, την πρόθεσή της να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή από ιδρύσεως του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πολύ ωραία, να συσταθεί. Για ποιον λόγο δεν πρέπει να γίνει Προανακριτική Επιτροπή, που είναι πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης; Δεν μας δίνει καμιά εξήγηση η κυβέρνηση για αυτό.
Όσο είναι σωστό να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για να δούμε τι έγινε από την ίδρυση αυτού του αμαρτωλού οργανισμού, άλλο τόσο σωστό είναι να συσταθεί και Προανακριτική Επιτροπή. Διότι οι εμπλεκόμενοι Υπουργοί δεν είναι εμπλεκόμενοι επειδή κάποιος ιδιώτης κατέθεσε μία μήνυση και δεν βαριέσαι. Αυτοί οι Υπουργοί εμπλέκονται σε πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι εδώ δεν μπορεί αυτό το πράγμα να πάει σε παραγραφή, γιατί εκεί πάει. Αν συμβεί αυτό πλέον έχουμε να κάνουμε με συγκάλυψη.
Το Σύνταγμα δεν απαγορεύει τη σύσταση δύο παράλληλων Επιτροπών και μάλιστα όταν υπάρχει και ζήτημα παραγραφής. Δηλαδή, έρχεται η κυβέρνηση σήμερα και λέει, εγώ δεν λαμβάνω καθόλου υπόψη μου το πόρισμα που έρχεται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και προχωρώ σε μια διερεύνηση σε βάθος. Ωραία, πολύ καλά θα το κάνεις. Το άλλο όμως, τι είναι που δεν το ακουμπάς και λες ότι για αυτό το πράγμα δεν θα συμπράξεις; Πρέπει η κυβέρνηση να ψηφίσει την πρόταση της αντιπολίτευσης.
Η Εξεταστική Επιτροπή, οι Εξεταστικές των πραγμάτων Επιτροπές που συνιστά η Βουλή, εξετάζουν μία υπόθεση στην οποία καταρχάς δεν υπάρχει ποινικό ενδιαφέρον. Μπορεί να εκδοθεί ένα πόρισμα για αυτή την υπόθεση που να αποτυπώνει μία κατάσταση η οποία υπήρξε και δεν έχει ποινικό ενδιαφέρον.
Βεβαίως, από Εξεταστικές Επιτροπές μπορεί να υπάρξουν και ποινικά στοιχεία, οπότε σε αυτή την περίπτωση το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής πρέπει να ακολουθήσει την ποινική διαδικασία. Αλλά υπάρχουν Εξεταστικές που δεν καταλήγουν σε ποινικές ευθύνες, διερευνούν μία υπόθεση, διαφωτίζουν κάτι το οποίο έγινε και εκεί τελειώνει ο βίος τους.
Η Προανακριτική Επιτροπή είναι μία Επιτροπή η οποία συγκροτείται για να διερευνήσει σε πρώτη φάση τα θέματα ενός ποινικού αδικήματος. Έχουμε δηλαδή ποινικά ζητήματα τα οποία η Προανακριτική Επιτροπή διερευνά, για αυτό και οι συνεδριάσεις της Προανακριτικής Επιτροπής δεν γίνονται δημόσια, δηλαδή δεν τις βλέπετε στην τηλεόραση, ενώ τις Εξεταστικές τις βλέπετε. Ακριβώς γιατί τηρούνται οι κανόνες του κώδικα ποινικής δικονομίας περί μυστικότητας.
Η μία λοιπόν Επιτροπή ασχολείται με ένα ποινικό αντικείμενο ενώ η άλλη δεν έχει ποινικό αντικείμενο. Βάσει του πορίσματος της δικογραφίας από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα που ακούγονται σε συνομιλίες. Εδώ μπορεί να υπάρχουν παραβάσεις καθήκοντος, μπορεί να υπάρχει ηθική αυτουργία σε αδίκημα. Όλα αυτά σε πρώτη φάση μπορεί να τα εξετάσει μια Προανακριτική Επιτροπή.
Το σημαντικό είναι πως ότι και να αποφασίσει μια Προανακριτική Επιτροπή, το πόρισμα της θα τεθεί υπόψη του Δικαστικού σχηματισμού που προβλέπει το Σύνταγμα. Δηλαδή του Συμβουλίου των Δικαστών, οι οποίοι είναι ανώτατοι Δικαστές και οι οποίοι θα μελετήσουν και θα καταλήξουν για την προανάκριση. Υπάρχει και το προηγούμενο που συνέβη με τον Τριαντόπουλο και τον Καραμανλή, οι οποίοι είπαν «εγώ αποδέχομαι το κατηγορητήριο, να πάει η υπόθεση κατευθείαν στη δικαιοσύνη». Θα μπορούσε και αυτό να γίνει.
Δεν είναι παράνομο, το έχω πει κατά επανάληψη. Αλλά η ιστορία εδώ είναι ότι υπάρχει μια στάση από την κυβέρνηση, περιφρόνησης των στοιχείων τα οποία η Ευρωπαϊκή Εισαγγελέα συγκέντρωσε και από τα οποία φαίνεται ότι υπάρχει εμπλοκή. Αυτή την εμπλοκή πρέπει να τη διερευνήσουν από το Σύνταγμα δεδομένα όργανα.
Προφανώς και είναι σωστό αυτό που σχεδιάζει η κυβέρνηση, να περάσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπό τον έλεγχο της ΑΑΔΕ, διότι έπρεπε να πάρει κάποιο μέτρο άμεσα για να σταματήσει αυτό το ανεξέλεγκτο πάρτι γύρω της. Μπορεί να πληρώσουν τις παράνομες επιδοτήσεις, τα ποσά που δόθηκαν, αυτοί που δεν τα δικαιούνταν, το πολιτικό όμως ζήτημα για την κυβέρνηση, είναι η προσπάθεια που κάνει να μην υπάρξει σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και ως εκ τούτου να οδηγηθούμε σε παραγραφή.
Αυτό είναι απαράδεκτο. Και θεωρώ ότι κανένας πολίτης, ό,τι και να ψήφισε στις εκλογές, δεν μπορεί αυτό να το εγκρίνει. Εδώ θα πρέπει να διερευνηθούν όλα, ακριβώς για να μην υπάρχουν σκιές. Και θα έλεγα ότι αυτό θα έπρεπε να το ζητάνε πρώτα και κύρια αυτοί που φαίνεται ότι εμπλέκονται. Αν οδηγηθεί σε παραγραφή η όλη ιστορία, θα μείνει μια σκιά πάντοτε πάνω από αυτούς τους ανθρώπους.
Εύχομαι να αλλάξει στάση η κυβέρνηση, για το καλό του πολιτικού συστήματος και του πολιτικού κόσμου. Διότι όταν υπάρχουν τέτοιες σκιές πάνω από πολιτικά πρόσωπα, αντιλαμβάνεστε ότι μετά η κοινωνία σου λέει «Μόνοι τους τα κάνουν, μόνοι τους τα παραγράφουν» και με αυτόν τον τρόπο φθείρεται η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός.
Εύχομαι και οι δύο προτάσεις να υπέρ ψηφιστούν από τη Βουλή για να υπάρξει απόλυτη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης.