Current track

Title

Artist

Background

Θοδωρής Κάρδαρης
Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων

Η λογική του «όλα τα σκουπίδια πηγαίνουν στο εργοστάσιο του Λίβα» δεν είναι η λύση

Δε 18/11/2024



«Με τον σημερινό Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, ενώθηκαν δυνάμεις από τέσσερα διαφορετικά νησιά, με σκοπό να υπάρχει μια ενιαία συμπεριφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε να γίνεται πιο δυναμικά και ολοκληρωμένα, όπως έχει υποχρέωση η χώρας μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μοντέλο του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ εφαρμόζεται πλέον σε όλες τις περιοχές της χώρας, όπου με εξαίρεση μόνο την Αττική, έχουμε τη δημιουργία ολοκληρωμένης ομάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, χώρου υγειονομικής ταφής και εργοστασίου.

Τον Μάρτιο του 2021 υπογράφηκε για τη Ζάκυνθο η σύμβαση με τον ανάδοχο για το έργο στον Λίβα. Στη Κεφαλονιά υπήρχε το έργο, δημοπρατήθηκε, κατασκευάστηκε και θα τύχει περαιτέρω βελτίωσης. Στη Λευκάδα θα κατασκευαστεί ένα μικρό εργοστάσιο, ενώ στη Κέρκυρα, θα συμβασιοποιηθεί η κατασκευή μιας μεγάλης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων.

Στη Ζάκυνθο μέσα σε λίγους μήνες, ολοκληρώθηκε και αδειοδοτήθηκε ο χώρος υγειονομικής ταφής και έχει ήδη ελευθερωθεί ο χώρος από τα δεματοποιημένα απορρίμματα στον οποίο θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο, με ορίζοντα λειτουργίας του τον Μάρτιο του 2026.
Σήμερα ανακτάται ένα ποσοστό της τάξεως του 40-45%. Το υπόλοιπο οδηγείται σε υγειονομική ταφή., Αν στο υπάρχων κύτταρο εναποθέσουμε όλα τα δεματοποιημένα απορρίμματα που συγκεντρώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο Λίβα, μαζί με τα καθημερινά τα οποία δέχεται, θα έχει διάρκεια ζωής 3 με 4 χρόνια. Για το λόγο αυτό δρομολογείται και η μελέτη για την κατασκευή και δεύτερου κυττάρου στον Λίβα.
Παράλληλα θα εκπονήσουμε μελέτη για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του εργοστασίου. Πρέπει να μειωθεί περαιτέρω το ποσοστό υπολείμματος, να φτάσει ακόμα και κάτω του 10%.

Αν ενταθεί η προσπάθεια των Δήμων για διαλογή στη πηγή, που είναι και το μεγάλο στοίχημα, θα μειωθούν οι όγκοι των απορριμμάτων προς διαλογή, άρα και το κόστος διαχείρισης. Αν αυξηθεί η ανακύκλωση ο Δήμος θα έχει κέρδος. Σήμερα γίνεται κομποστοποίηση στα σύμμικτα, αν γίνει μόνο στο οργανικό σκουπίδι, θα έχουμε κέρδος. Αν μειωθεί ο όγκος που θα διαχειρίζεται ο εργολάβος στον Λίβα, θα έχουμε πολλαπλά οφέλη. Η λογική του «όλα τα σκουπίδια πηγαίνουν στο εργοστάσιο» δεν είναι η λύση.

Πλέον έχουμε το ολιστικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων που εκπονεί ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ. Θέτει ακριβώς τους στόχους, ποιοι είναι αυτοί, πως θα επιτευχθούν και με ποιο κόστος ανά Δήμο. Δηλαδή πόσα απορριμματοφόρα χρειάζονται, πόσοι πράσινοι, μπλε και καφέ κάδοι, πόσα πράσινα σημεία, η διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση. Και βέβαια όλα αυτά θα χρηματοδοτούνται.

Στην εκκίνηση αυτού του προγράμματος, ενδεχομένως να έχουμε ένα αυξημένο κόστος στην αποκομιδή, που όμως θα μειωθεί με τη διαχείριση. Ένα καθαρό ανακυκλώσιμο υλικό έχει μια αξία, το ίδιο και το καθαρό οργανικό.

Το τελικό κόστος λειτουργίας της διαχείρισης στο εργοστάσιο της Ζακύνθου, είναι στα 53 ευρώ τον τόνο, όταν σε άλλες περιοχές της χώρας, φτάνει στα 80 ευρώ τον τόνο ή και παραπάνω.

Όταν από το 2018 έως το 2024, επί επτά περίπου χρόνια, τα υπολείμματα της επεξεργασίας τα «παρκάραμε» εκεί που θα κατασκευάζαμε το κύτταρο, αυτό δημιούργησε ένα άπαξ κόστος για την μεταφορά τους στο κύτταρο. Ας φανταστεί όμως κάποιος, ποιο θα ήταν το κόστος, αν τα μεταφέραμε εκτός Ζακύνθου. Θα σήμαινε διπλάσιο και τριπλάσιο κόστος και το αποφύγαμε. Ακριβώς για αυτό αυξήθηκαν τα τέλη καθαριότητας στη Κέρκυρα, γιατί όλα τα σκουπίδια της Κέρκυρας και των Παξών μεταφέρονται εκτός των νησιών για περαιτέρω επεξεργασία, κάτι που αυτονόητα ανεβάζει κατά πολύ τα κόστη.

Παράλληλα υπάρχει και το κόστος του τέλους ταφής που είναι 17 ευρώ τον τόνο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αντιληφθούμε ότι μόνο με καλύτερη διαλογή στη πηγή θα μειώσουμε αυτό το κόστος.

Ο βιολογικός στον Λίβα λειτουργεί με τηλεμετρία σε συνθήκες τριτοβάθμιας επεξεργασίας, αυτό που απομένει είναι σκέτο νερό.

Σχεδιάζουμε να γίνει σύντομα η αποκατάσταση του Σκοπού. Προχθές εκδόθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου, το οποίο δημοπρατείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Υπάρχει στενή συνεργασία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και Προέδρου του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ κ. Τρεπεκλή, με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Γραφάκο. Τα στραγγίδια από τον Σκοπό, για λογαριασμό του ΦΟΔΣΑ, μεταφέρονται από ιδιώτες στον βιολογικό του Δήμου.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα δοθεί μια ακόμα παράταση και θα αποφύγουμε το πρόστιμο για τον Σκοπό.»


Current track

Title

Artist

Background