Current track

Title

Artist

Background

Διονύσιος Ακτύπης
Βουλευτής Ζακύνθου

Η ΝΔ διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των ΔΕΥΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ιδιωτικοποίηση – Ο Ψυχίατρος σηκώνει τα χέρια ψηλά

Δε 27/03/2023


  • Όποιος αμφισβητεί τα ονόματα των Νοσοκομειακών γιατρών που έδωσα στη δημοσιότητα να το πει δημόσια.
  • Είναι θλιβεροί μοιραίοι και επικίνδυνοι για τον τόπο.

«Οι υποψήφιοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΖ, είπαν την αλήθεια στους εργαζόμενους; Γνωρίζουν τι γίνεται με το νομοσχέδιο ή πήγαν αδιάβαστοι;

Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 με τον νόμο 4319 μεταβίβασε στο ΤΑΙΠΕΔ την ύδρευση και αποχέτευση Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ήταν η εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ πέρναγε τα πάντα στο ΤΑΙΠΕΔ, κόντεψε μέχρι και την Ακρόπολη να βάλει. Το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Φεβρουάριο του 2022 απεφάνθη ότι ήταν αντισυνταγματικός αυτός ο νόμος γιατί μεταβίβαζε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% στο ΤΑΙΠΕΔ και άρα το νερό που είναι ένα κοινωνικό αγαθό έχανε τον δημόσιο χαρακτήρα του. Το δημόσιο πρέπει να επιβλέπει τους φορείς ύδρευσης, να ασκεί εποπτεία. Ήρθε λοιπόν σήμερα η ΝΔ να διασφαλίσει με έναν νέο νόμο τον δημόσιο χαρακτήρα των ΔΕΥΑ και τώρα έρχονται στον ΣΥΡΙΖΑ και λένε ότι εμείς ιδιωτικοποιούμε το νερό. Εδώ μέχρι και ο Ψυχίατρος σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Η νέα Ρυθμιστική Αρχή θα ελέγχει την αυθαίρετη υπερ τιμολόγηση των τελών νερού και αποχέτευσης και θα διασφαλίζει τις τιμολογιακές πολιτικές. Τι μας φοβίζει να τα ελέγχει αυτά μια ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή, που δεν θα έχει και το όποιο Υπουργείο στο κεφάλι της; Διασφαλίζεται πλέον η κοινωνική πολιτική. Γιατί αναγκάστηκε να φέρει αυτόν τον νέο νόμο η ΝΔ; Για να αντιμετωπίσει τον αντισυνταγματικό νόμο 4319 που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο εκείνος ιδιωτικοποιούσε το νερό.

Η στήριξη που έχει δώσει η κυβέρνηση στις ΔΕΥΑ όλης της χώρας είναι τεράστια. Πριν από δύο μήνες με νόμο στηρίξαμε και πάλι οικονομικά της ΔΕΥΑ. Η ΔΕΥΑ Ζακύνθου επιχορηγήθηκε από την σημερινή κυβέρνηση με τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για να ξεχρεώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ. Το ενεργειακό κόστος το επωμιζόμαστε όλοι. Επιδοτούμε το ρεύμα, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να απορροφήσουμε όλο το κόστος της αύξησης. Επαναλαμβάνω ότι η Ρυθμιστική Αρχή θα ελέγξει τις τιμολογιακές πρακτικές των ΔΕΥΑ και την εισπραξιμότητά τους. Είναι ξεκάθαρο, το νερό είναι αγαθό δημοσίου χαρακτήρα.

Στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας, αλλά και σε άλλα Νοσοκομεία της χώρας, στρώθηκαν επιφάνειες με χαλκό, και αυτό έγινε όχι μόνο για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός, αλλά και οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Η μέθοδος είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη. Αυτό είμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε και το κάναμε στο Νοσοκομείο Ζακύνθου. Τώρα, αν θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει γίνει υπερ τιμολόγηση, ότι έχει γίνει κάτι παράνομο, τους καλώ να συγκεντρώσουν τα στοιχεία που έχουν και να τα καταθέσουν στον Εισαγγελέα, ή να τα προσκομίσουν στη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ. Δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος για να ελέγξω τα τιμολόγια. Με ενημέρωσαν όμως από το Νοσοκομείο, πως όλα έχουν γίνει απολύτως σωστά.

Πράγματι υπάρχει θέμα με την σύμβαση που παλαιότερα σύναψε το Νοσοκομείο με έναν υπάλληλο του, ο οποίος ανέλαβε να κατασκευάσει ένα έργο, αλλά για αυτό διενεργήθηκε ΕΔΕ. Το θέμα δεν είναι οικονομικό αφού το έργο κατασκευάστηκε, αλλά ηθικό.

Όποιος αμφισβητεί τα ονόματα των Νοσοκομειακών γιατρών που έδωσα στη δημοσιότητα, ως προσωπικό του Νοσοκομείου μας, να το πει, να αφαιρέσει όποια θέλει και εδώ είμαστε να τα πούμε. Είναι θλιβεροί και μοιραίοι, όταν λένε ότι καταρρέει το Νοσοκομείο Ζακύνθου, το οποίο έχει 72 γιατρούς, ΜΕΘ και σύγχρονα μηχανήματα. Είναι επικίνδυνοι για τον τόπο.

Η ΝΔ είναι έτοιμη, τα ψηφοδέλτιά του κόμματος για τις Εθνικές εκλογές έχουν σχηματιστεί και θεωρώ ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν όλα μαζί. Το ψηφοδέλτιο της Ζακύνθου θα είναι δυνατό. Έχουμε εικόνα των προβλημάτων και σε αντίθεση με άλλους θα μιλήσουμε με ειλικρίνεια στη Ζακυνθινή κοινωνία.»