Current track

Title

Artist

Background

Αργύρης Φαλίδας
Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου

Η νέα αντιπυρική περίοδος ξεκινά – Έως 30 Απριλίου πρέπει να έχουν καθαριστεί τα οικόπεδα εντός οικιστικού περιβάλλοντος

Πα 12/04/2024«Με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας, πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου. Συμμετείχαν Αστυνομία, Λιμεναρχείο, Δήμος, Περιφέρεια και Κοινοτάρχες.

Η νέα αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου και διαρκεί έως και τις 31 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής, απαγορεύεται το άναμμα και η διατήρηση της φωτιάς σε υπαίθριους χώρους, σε αγροτικές εκτάσεις και σε δασικές. Απαγορεύονται παντός είδους δραστηριότητες που ενδέχεται να προκαλέσουν φωτιά, όπως οξυγονοκολλήσεις, μπάρμπεκιου κλπ.

Έχουμε καταγράψει το σύνολο των δεξαμενών, των υδροστομίων και πυροφυλακίων που βρίσκονται στο νησί, ενώ κάναμε καταγραφή και των αγροτικών και δασικών δρόμων. Οι περισσότερες εκ των δεξαμενών είναι σε καλή κατάσταση, λειτουργούν, έχουν νερό και αν χρειαστεί υπάρχουν οι υδρομεταφορείς έτοιμοι να κάνουν αναδιανομή νερού.

Οι περισσότεροι κρουνοί είναι λειτουργικοί και έχουμε προτείνει να εγκατασταθούν και νέοι κρουνοί σε διάφορα σημεία, όπως σε Αγία Μαρίνα προς Κοιλιωμένο, σε Αγαλά και Μπόχαλη.

Οι περισσότεροι αγροτικοί και δασικοί δρόμοι είναι σε καλή κατάσταση και δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Η πρόσβαση των οχημάτων μας θα είναι σχετικά εύκολη σε αυτούς.

Μετά τον Ιανό είχαμε πάρα πολλά πεσμένα πεύκα στον ορεινό όγκο του νησιού. Εκεί παραμένουν πεσμένα και είναι πολλά. Ήδη υπάρχει εργολάβος στο νησί και έχει αρχίσει τη διάνοιξη δασικών εκτάσεων, αρχίζοντας από τη Βολίμα, καθώς και την αραίωση των δασών από αυτά τα πεύκα και άλλες καύσιμες ύλες, μαζί με ομάδα δασονόμων. Αυτές οι εργασίες θα γίνουν σε συνεννόηση με τη Δασική Υπηρεσία, ακόμα και σε ιδιωτικές εκτάσεις, εφόσον έχουμε τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.

Σε ότι αφορά τα ακαθάριστα οικόπεδα εντός οικιστικού περιβάλλοντος, αυτά πρέπει να έχουν καθαριστεί από τους ιδιοκτήτες έως τις 30 Απριλίου. Σε διαφορετική περίπτωση ενημερώνεται ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και μετά από την παρέλευση δεκαημέρου, μπαίνει ο Δήμος, καθαρίζει το οικόπεδο και επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο στον ιδιοκτήτη.

Στη χθεσινή σύσκεψη ενημερώσαμε τι πρέπει να κάνει ο κάθε Κοινοτάρχης, δηλαδή αποψιλώσεις εντός και περιμετρικά του χωριού, καθώς και καθαρισμό των πρανών. Όλα αυτά θα γίνουν σε συνεργασία των τοπικών Προέδρων, του Δήμου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Γνωρίζουμε ότι στον Λίβα υπάρχουν πολλά δεματοποιημένα απορρίμματα. Υπάρχει εκεί μια ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει την όλη διαχείριση. Σε πρόσφατη αυτοψία που κάναμε διαπιστώσαμε ότι δεν λειτουργεί το υδροδοτικό σύστημα.

Υπάρχουν αρκετές ανεξέλεγκτες χωματερές, όχι μόνο σε δασικές εκτάσεις αλλά και στην πόλη. Έχουν ενημερωθεί για όλα αυτά οι αρμόδιοι και θα προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες. Θα συσταθεί επιτροπή από την Υπηρεσία μας, που θα αποτυπώσει όλες αυτές τις χωματερές σε έγγραφο, ενώ θα ενημερώσουμε και τον Εισαγγελέα Ζακύνθου.

Από 1η Μαΐου θα έρθουν και εποχικοί υπάλληλοι στην Υπηρεσία προς ενίσχυση. Χρειαζόμαστε ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού, όχι μόνο σε εποχικό, αλλά και μόνιμο προσωπικό. Σε ότι αφορά τον εξοπλισμό και τα οχήματα, δεν έχουμε πρόβλημα ως προς αυτό.»


Current track

Title

Artist

Background