Η νέα Δημοτική Αρχή διοικεί έξι μήνες και γνώριζε το πρόβλημα του βιολογικού – Η ΔΕΥΑΖ πρέπει να εμπλουτίσει το προσωπικό της με επιστήμονες
Τρ 18/06/2024
«Βρισκόμαστε σε μια λεπτή κόκκινη γραμμή σε ότι αφορά τη λειτουργία του βιολογικού και όχι μόνο. Τον Μάιο είχαμε την πρώτη αστοχία, προειδοποίηση θα έλεγα, τώρα έχουμε συσσωρευμένη λυματολάσπη που καταλήγει στον χείμαρρο Ξιφίτα και στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη, όπου έχουμε ακατέργαστα λύματα. Δημιουργείται μια περιβαλλοντική βόμβα.
Και παλαιότερα αντιμετωπίζαμε ανάλογα προβλήματα αλλά όχι από τόσο νωρίς. Όλοι μας είμαστε ανήσυχοι για το τι μπορεί να συμβεί όταν το νησί θα έχει πολλούς περισσότερους τουρίστες, Ιούλιο και κυρίως Αύγουστο. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν λειτουργεί σωστά ο βιολογικός, ούτε είναι σωστή η συντήρησή του. Δεν υπάρχει το επαρκές επιστημονικό προσωπικό στον βιολογικό.
Ήδη δέχεται σχεδόν 13-15 χιλιάδες κυβικά, όταν οι αντοχές του είναι για δέκα χιλιάδες κυβικά. Από το 2018 χάθηκε η ευκαιρία της αναβάθμισής του, με έτοιμη χρηματοδότηση σχεδόν τριών εκατομμυρίων ευρώ, με ευθύνη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, όμως τώρα έχουμε μια νέα Δημοτική Αρχή, που είναι στα πράγματα έξι μήνες και γνώριζε το πρόβλημα, επομένως πρέπει να ασκηθεί κριτική.
Δεν έγινε σωστή οργάνωση, δεν είπα ότι θα λύνονταν όλα τα προβλήματα άμεσα, αλλά τώρα τα μέτρα που πρέπει να πάρει η ΔΕΥΑΖ είναι να εμπλουτίσει το προσωπικό της με επιστήμονες, να γίνεται η αφυδάτωση και η σωστή βιολόγηση, να ελέγχονται τα αντλιοστάσια και να προσλάβει επιστήμονες, Πολιτικούς Μηχανικούς και Χημικούς, που θα κάνουν τον προγραμματισμό, το οργανόγραμμα και θα δώσουν τις κατευθυντήριες οδηγίες. Δεν φτάνουν οι δύο μηχανικοί που διαθέτει σήμερα η ΔΕΥΑΖ.
Φέτος έχουμε και νέες ξενοδοχειακές μονάδες που στέλνουν τα λύματά τους μέσω του δικτύου του Πλάνου στον βιολογικό και επιβαρύνεται η κατάσταση. Έχουν συνδεθεί επεκτάσεις τουριστικών επιχειρήσεων στο δίκτυο, κάτι που δεν έπρεπε να γίνει.
Έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται οι κάτοικοι και επιχειρηματίες του Αργασίου. Πρέπει να εξετάσουμε τη φέρουσα ικανότητα του νησιού, σε σχέση με τον αριθμό των τουριστών που έρχονται και το επίπεδο των υποδομών μας. Πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει σοβαρά αυτή η συζήτηση. Θεωρώ ότι οι δημόσιες υπηρεσίες κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους, όμως αυτό δεν αρκεί, πρέπει να βρούμε τη λύση.
Ένα άλλο πρόβλημα που ήδη αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίσουμε και στο άμεσο μέλλον είναι η επάρκεια του νερού. Πρέπει να δει η ΔΕΥΑΖ τι θα κάνει και με τις ιδιωτικές γεωτρήσεις. Θα περάσουμε δύσκολα με την υδροδότηση.
Σήμερα ο Σύλλογός μας θα βγάλει ένα Δελτίο Τύπου για το ζήτημα του βιολογικού και της ρύπανσης, το οποίο θα αποσταλεί στον Δήμο, στη ΔΕΥΑΖ, στην Αντιπεριφέρεια Ζακύνθου και τις δημοτικές παρατάξεις.»
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
ΠΡΟΣ τον ΔΗΜΑΡΧΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Κοινοποίηση 1) ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
2) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΕΥΑΖ
3) ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
4) ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Καλούμε την Δημοτική Αρχή και την Διοίκηση της ΔΕΥΑ Ζακύνθου να παρουσιάσει Α) Την πραγματική κατάσταση του Αποχετευτικού Συστήματος.
Β) Το Σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης που πρόκειται να διαμορφωθεί με βάση την εκτίμηση των παραγόμενων λυμάτων που θα προκύψουν στην Καρδιά της Τουριστικής Χρονιάς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Οι Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) και το Αποχετευτικό Δίκτυο του Νομού Ζακύνθου για ακόμα μια Χρονιά αδυνατούν και δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουν παρατηρηθεί τα εξής γεγονότα
1) Αστοχία Κεντρικού Αντλιοστασίου στην τοποθεσία Γέφυρα Αγίου Χαραλάμπη.
2) Εκροή Λυμάτων στους Δρόμους από υπερχείλιση Φρεατίων.
3) Επανειλημμένη Εκροή Ακατέργαστων Λυμάτων και Λυματολάσπης στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) και στον Χείμαρρο του Αγίου Χαραλάμπη.
Το πρωτοφανές σε όλα αυτά είναι η χρονική περίοδος που συμβαίνουν δηλαδή στην έναρξη της Τουριστικής Σαιζόν.
Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής για τον Μήνα Μάιο είναι η αύξηση των επιβατών κατά 17.37 % στο Αεροδρόμιο Ζακύνθου που από 190962 χιλιάδες επιβάτες το 2023 το 2024 διακινήθηκαν 224000 χιλιάδες.
Οι αριθμοί αυτοί είναι κατά πολύ μικρότεροι από την αιχμή που παρατηρήθηκε το περασμένο καλοκαίρι το μήνα Αύγουστο με 485.000 επιβάτες.
Τα σημεία Αστοχίας θα είναι
Α) Ο Χείμαρρος του Αγίου Χαραλάμπη που είναι ο Αποδέκτης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων.
Β) Φρεάτια και Αντλιοστάσια του Αποχετευτικού Δικτύου λόγω υπερφόρτωσης.
Θεωρούμε ότι είναι αναπόφευκτη μια Υγειονομική και Περιβαλλοντική καταστροφή με τα σημερινά δεδομένα με ότι αυτό συνεπάγεται για την Δημόσια Υγεία.
Το πρόβλημα είναι Υπαρκτό Επείγον και πολύ Σημαντικό. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ευχολόγια , απλές διαπιστώσεις και αναθέματα στο Παρελθόν.
Χρειάζεται ουσιαστική Άμεση Δράση καθώς είναι ήδη Αργά.
ΜΕ ΤΙΜΗ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΕΤΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΘΩΝΑΙΟΣ