Current track

Title

Artist

Background

Διονύσης Τουρκάκης
Πρόεδρος ΔΕΥΑΖ

Η προηγούμενη Διοίκηση της ΔΕΥΑΖ άφησε πολύ σοβαρές υποχρεώσεις απλήρωτες – Θα ελεχθούν όλα στον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο

Πα 16/02/2024  • Επί Αρετάκη, την περίοδο που δεν γινόταν χλωρίωση στο νερό του δικτύου, δεν γίνονταν ούτε και μετρήσεις για να γνωρίζουμε την καταλληλότητα του.

«Χθες στις 9 και μισή το βράδυ διαπιστώσαμε ότι στο οδόστρωμα μπροστά από το Υπαίθριο Θέατρο στην οδό Φιλικών έτρεχε μια ποσότητα υγρού με έντονη δυσοσμία, που κατέληγε στο ίδιο φρεάτιο από το οποίο είχε εισρεύσει πετρέλαιο στο δίκτυο ύδρευσης. Ειδοποιήσαμε την Αστυνομία, κατεγράφη το συμβάν και πήραμε δείγματα, τα αποτελέσματα αυτών θα τα έχουμε σε τρεις με τέσσερεις ημέρες. Στην έρευνα που θα γίνει φαντάζομαι ότι θα δούμε και από που προέκυψε αυτό το υγρό.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία τέθηκε η πόλη μας λόγω της εισροής πετρελαίου στο δίκτυο ύδρευσης, παρατάθηκε για έναν επιπλέον μήνα. Στο τελευταίο Δ.Σ της ΔΕΥΑΖ εγκρίθηκε το τεχνικό δελτίο, προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ, το οποίο και θα καταθέσουμε στο αρμόδιο Υπουργείο. Αυτό το ποσό αφορά επισκευές βλαβών, δικτύων, παροχών, υλικά, πληρωμή υδραυλικών και αποζημιώσεις πολιτών. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες της ΔΕΥΑΖ έχουν υπολογίσει περίπου 500.000 ευρώ για αποζημιώσεις πολιτών. Υπολογίζουμε ότι μολύνθηκαν περίπου δυόμιση με τρεις χιλιάδες παροχές.
Ο πολίτης που έχει υποστεί βλάβη από την εισροή πετρελαίου στη δεξαμενή του μπορεί να υποβάλλει αίτημά αποζημίωσης στη ΔΕΥΑΖ. Κλιμάκιο της υπηρεσίας θα διενεργήσει αυτοψία για να ελέγξει αυτό που δήλωσε και το αίτημά του θα αξιολογηθεί από την αρμόδια επιτροπή.

Τα αποτελέσματα όλων των εργαστηριακών εξετάσεων που έγιναν στο νερό από την αρχή μέχρι και το τέλος της κρίσης με το πετρέλαιο, δόθηκαν σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΖ. Θα ξεκινήσουμε άμεσα τη διαδικασία για να έχουμε πιστοποιημένες μετρήσεις στη Ζάκυνθο, γιατί μέχρι σήμερα δεν διαθέτουμε πιστοποιημένο εργαστήριο στο νησί.

Το νερό που παίρνουμε στα σπίτια μας είναι εντός των ορίων ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης. Την επόμενη εβδομάδα θα εκδώσουμε δελτίο τύπου που θα αναλύει τι σημαίνει νερό εντός των ορίων για ανθρώπινη κατανάλωση.

Επί Δημαρχίας Αρετάκη, την περίοδο που δεν γινόταν χλωρίωση στο νερό του δικτύου, δεν γίνονταν ούτε και μετρήσεις για να γνωρίζουμε την καταλληλότητα του. Μέσω του διαχειριστικού ελέγχου που θα γίνει άμεσα, θα ελεγχθεί αυτό, όπως θα ελεγχθεί και ένα άλλο σοβαρό θέμα. Επί Προεδρίας Αρετάκη υπάρχει απόφαση του Δ.Σ της ΔΕΥΑΖ περί τοποθέτησης Προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης. Η απόφαση αυτή δεν εφαρμόστηκε, με νεότερη προφορική απόφαση του προέδρου. Θα εξετάσουμε αν έγιναν πράξεις και λήφθηκαν αποφάσεις από υπαλλήλους οι οποίοι ανέλαβαν θέσεις ευθύνης χωρίς νομιμοποίηση.

Στους τέσσερεις τελευταίους μήνες του 2023 δεν πληρώθηκαν οι τρέχουσες οφειλές προς την εταιρία VOLTERRA παρά μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που ήταν σε ρύθμιση. Η VOLTERRA πρόσφατα μας έστειλε εξώδικο ζητώντας τα οφειλόμενα χρήματα. Προσπαθούμε μέσω και της νομικής οδού να καλύψουμε αυτή την υποχρέωση. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή άφησε πολύ σοβαρές υποχρεώσεις απλήρωτες. Υπήρξε μια κακή διαχείριση.

Υπάρχουν διαδικασίες για να εισπράττονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών την ΔΕΥΑΖ. Προβλέπεται για παράδειγμα η βεβαίωση προς την Εφορία οφειλής άνω των 300 ευρώ, όμως υπάρχουν και άλλες λύσεις. Εξετάζουμε να τροποποιήσουμε τη τιμολογιακή μας πολιτική, να την κάνουμε πιο δίκαιη, αλλά ακόμα είμαστε στη φάση της επεξεργασίας.

Σε ότι αφορά τους οφειλέτες, προφανώς και εξετάζουμε τη λίστα ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες οφειλές, όχι το αντίθετο. Δεν είναι στην προτεραιότητά μου η διακοπή παροχής νερού σε κάποιον οφειλέτη ως μέσο πίεσης για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Είναι η τελευταία λύση που βέβαια υπάρχει ως ενδεχόμενο, αλλά θεωρώ ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Η ομαλή λειτουργία του βιολογικού που είχε διακοπεί από τον περασμένο Αύγουστο λόγω μη απομάκρυνσης της λυματολάσπης έχει αποκατασταθεί.»


Current track

Title

Artist

Background