Current track

Title

Artist

Background

Γιώργος Τσουρουνάκης
Επικεφαλής «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ»

Η πρώτη σοβαρή και εμπεριστατωμένη προσέγγιση για το Ναυάγιο – Η ώρα της μεγάλης ευθύνης για το Δήμο και τον Βουλευτή

Τρ 2/07/2024



«Έχουμε την πρώτη σοβαρή προσέγγιση για το Ναυάγιο, από 39 καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παρουσιάστηκε μια σοβαρή και εμπεριστατωμένη μελέτη. Τώρα πέφτει η μεγάλη ευθύνη στον Δήμο και στον Βουλευτή, για να βρεθεί η χρηματοδότηση. Δεν έχουμε χρόνο, πρέπει μέχρι τον επόμενο χειμώνα να γίνουν οι εργασίες στη παραλία, διαφορετικά θα χαθεί ο Παναγιώτης. Βέβαια, είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος.

Ακόμα και επί Δημαρχίας κ. Αρετάκη, λέγαμε για την αναγκαιότητα της ίδρυσης ενός φορέα που θα διαχειριζόταν την όλη περιοχή και αν είχε προχωρήσει αυτό ίσως τώρα να ήταν πιο εύκολα τα πράγματα. Δεν συνέβη και τώρα πρέπει να τρέξουμε. Οι παρεμβάσεις στο πάνω μέρος του Ναυαγίου είναι σχετικά εύκολο να γίνουν, αλλά το πρόβλημα είναι για την παραλία, όπου ο χρόνος είναι ο εχθρός μας.

Οι καθηγητές του ΕΜΠ ανάμεσα στα άλλα πρότειναν και την κατασκευή ενός τούνελ που θα καταλήγει στο σημείο θέασης και εντός αυτού θα είναι και το Μουσείο για την ιστορία του πλοίου Παναγιώτης.

Πριν από τρία χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο, είχα προτείνει να γίνει ένα Μουσείο στη Βολίμα που θα αφορά το Ναυάγιο, και πρότεινα τη Βολίμα για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις ανάμεσα σε Βολίμα και Αναφωνήτρια με αφορμή τον δρόμο διαφυγής. Δεν προχώρησε ούτε αυτό, αλλά τώρα έχουμε την πρόταση για το Μουσείο στο βέλτιστο σημείο.

Το νερό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ζάκυνθος δεν είναι όπως η Λέρος, όπου πάρθηκαν άμεσα μέτρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λάβουμε μέτρα. Γίνεται σπατάλη στη χρήση νερού.

Πρώτα από όλα, πρέπει η ΔΕΥΑΖ να προχωρήσει στην επισκευή των βλαβών. Δεν είναι δυνατόν το 50% του νερού που αντλούμαι να χάνεται και να καταλήγει σε ρέματα, χαντάκια, αγρούς και όπου να ναι. Πρέπει η ΔΕΥΑΖ να ζητήσει και τη συνδρομή του Συνδέσμου Υδραυλικών για να επισκευαστούν οι βλάβες. Παράλληλα το ΙΓΜΕ έχει προτείνει έντεκα σημεία για νέες γεωτρήσεις και αυτό πρέπει να το προχωρήσουμε.
Επίσης, τουλάχιστον οι παραλιακές πισίνες πρέπει να γεμίζουν με θαλασσινό και όχι πόσιμο νερό. Νομικά αυτό προβλέπεται και μπορεί να γίνει, όμως το πρόβλημα ίσως είναι σε τεχνικό επίπεδο και εδώ πρέπει να μπει μπροστά ο Δήμος.»


Current track

Title

Artist

Background