Η στήριξη του Τμήματος Περιβάλλοντος είναι στα χέρια του Ιονίου Πανεπιστημίου – Ο Δήμος να καταλάβει το ρόλο του, αντιμετωπίζουμε κωλυσιεργία
Πα 8/10/2021
«Το τελευταίο διάστημα έχω μια συνεχή επαφή με τον Πρύτανη του Ιόνιου Πανεπιστημίου κ. Φλώρο, σχετικά με το μέλλον του ίδιου του Πανεπιστημίου, και κυρίως των δύο τμημάτων του, σε Ζάκυνθο και Λευκάδα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιλεξιμότητας. Σε συνάντηση που είχαμε χθες με τον Υφυπουργό Παιδείας, αρμόδιο για θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Συρίγο, είχαμε τη δέσμευση του Υπουργείου για την στήριξη αυτών των τμημάτων με κάθε δυνατό τρόπο.
Η στήριξη των τμημάτων είναι στα χέρια του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι αυτοδιοίκητο και πρέπει να επεξεργαστεί όλα τα δεδομένα και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου να υποβάλει μια βιώσιμη πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας ώστε να καταστούν θελκτικά και επιλέξιμα τα τμήματα που σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα, να συνδεθούν με την αγορά εργασίας, να εμπλουτίσουν το αντικείμενο τους, ίσως και να αλλάξουν ονομασία, ώστε να έχουν μέλλον τα τμήματα και εργασιακό μέλλον οι φοιτητές.
Όπως υποσχέθηκε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου το Τμήμα Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο θα ενισχυθεί και με ερευνητικό τμήμα.
Το θέμα δεν είναι να συντηρούμε πανεπιστημιακά τμήματα σε μια περιοχή μόνο και μόνο για να ενισχύεται η τοπική οικονομία από τους φοιτητές. Είναι αναγκαίο το γνωστικό αντικείμενο του κάθε τμήματος να ενισχύει την προοπτική των φοιτητών του.
Είναι πολύ καλό και ενισχυτικό σε αυτή την προσπάθεια, το ότι υπάρχουν ψηφίσματα υπέρ του Ιονίου Πανεπιστημίου, τόσο από την Περιφέρεια, όσο και από τον Δήμο. Βέβαια το ψήφισμα έχει νόημα όταν η κυβέρνηση έχει πρόθεση να κλείσει κάποιο τμήμα. Αυτό δεν συμβαίνει, αντίθετα το Υπουργείο κάνει προτάσεις για να καταστούν βιώσιμα τα τμήματα.
Χρειάζεται μια πιο ουσιαστική βοήθεια από τον Δήμο, δεν αρκούν μόνο τα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου. Το κόστος διαβίωσης στη Ζάκυνθο για ένα φοιτητή είναι αρκετά υψηλό και αν θέλουμε να διατηρήσουμε το Τμήμα Περιβάλλοντος στο νησί κάτι πρέπει να κάνουμε για αυτό. Ο Δήμος θα μπορούσε να στηρίξει το τμήμα δίνοντας στους φοιτητές τη δυνατότητα για στέγη και τροφή. Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε φοιτητικές εστίες στα νησιά. Στη Ζάκυνθο αυτό θα γίνει σε οικόπεδο που μας παραχωρεί η τοπική Εκκλησία, ένα όμορο οικόπεδο δίπλα στο Πανεπιστήμιο. Ενώ στα υπόλοιπα νησιά οι διαδικασίες αυτές έχουν ολοκληρωθεί, εμείς εδώ στη Ζάκυνθο περιμένουμε εδώ και ενάμιση μήνα ένα χαρτί από τον Δήμο, που να αναφέρει ότι το οικόπεδο αυτό μπορεί να συνδεθεί με την αποχέτευση. Ο πρύτανης μου είπε χθες, κ βουλευτά καλό είναι να τελειώσουμε τη διαδικασία. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να καταλάβει το ρόλο της. Ο Δήμος δεν υπάρχει για να βγάζει ψηφίσματα στήριξης, πρέπει στο σωστό χρόνο να κάνει αυτό που πρέπει αν θέλει να βοηθήσει το πανεπιστήμιο. Από την πλευρά μου έχω κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να διευκολύνω καταστάσεις, είμαι σε επαφή με τον πρύτανη και το υπουργείο και συμβάλω στη συζήτηση που γίνεται με την εκκλησία για την εξασφάλιση των χρήματων που απαιτούνται για την άμεση κατ’ εξαίρεση αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου, γιατί βολεύει η όμορη θέση του. Δυστυχώς φτάνουμε στο δια ταύτα και αντιμετωπίζουμε κωλυσιεργία. Θέλουμε την άμεση βοήθεια του Δήμου. Αν ξέρει ο φοιτητής και η οικογένεια του ότι εξασφαλίζει δωρεάν διαμονή και διατροφή στη Ζάκυνθο, τότε το Τμήμα Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο θα καταστεί περισσότερο επιλέξιμο.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: