Η σύγκρουση του Ευρωπαϊκού Δικαίου και του Εθνικού Δικαίου των Κρατών και το άρθρο 16 του Ελληνικού Συντάγματος
Πα 21/07/2023
«Στην κρίσιμη πορεία δομικού μετασχηματισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης από Οικονομικό Οργανισμό σε Πολιτική οντότητα με πρωταγωνιστικό ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις παρατηρείται η σύγκρουση δυο νομικών τεκτονικών πλακών του Ενωσιακού (Ευρωπαϊκού) Δικαίου και του Εθνικού Δικαίου των Κρατών μελών στην θεμελιακή μορφή των Εθνικών Συνταγμάτων. Η σύγκρουση αυτή έχει πεδίο στη χώρα μας, στις μέρες μας, το άρθρο 16 του Συντάγματος με το οποίο απαγορεύεται η σύσταση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες. Όμως στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο προβλέπονται σαν θεμελιώδεις ελευθέριες του Ευρωπαίου Πολίτη η ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, κεφαλαίων και προσώπων και η σύσταση και διαχείριση επιχειρήσεων σε οποιοδήποτε κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς στα πλαίσια αυτών των Δικαιωμάτων του Ευρωπαίου Πολίτη και των Ευρωπαϊκών Νομικών Προσώπων, εντάσσεται και το δικαίωμα ίδρυσης Ανωτάτων Σχολών που όμως ρητά απαγορεύεται από τον Έλληνα Συνταγματικό Νομοθέτη.
Με αυτά τα δεδομένα η σύγκρουση μεταξύ του Ενωσιακού Δικαίου και του Ελληνικού Δικαίου είναι αναπόφευκτη, όταν μάλιστα στο άρθρο 28 του Συντάγματος αναγράφεται ότι οι διεθνείς Συμβάσεις, όταν επικυρωθούν με Νόμο, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Εσωτερικού Ελληνικού Δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη Νόμου. Μάλιστα στο άρθρο αυτό υπάρχει ερμηνευτική δήλωση που προστέθηκε με την αναθεώρηση του 2001 ότι το άρθρο 28 αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της Χώρας μας στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Η σύγκρουση του Ενωσιακού Δικαίου και του άρθρου 16 του Συντάγματος αντιμετωπίσθηκε με την πολύ γνωστή υπ’ αριθμόν 3457/1998 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ότι το άρθρο 16 του Ελληνικού Συντάγματος υπερισχύει του Ενωσιακού Δικαίου.
Ωστόσο το ζήτημα εξακολουθεί να είναι σε εκκρεμότητα στα πλαίσια της δυναμικής της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης που έχει δρομολογηθεί με την Συνθήκη της Λισαβόνας του 2007, μετά την αποτυχία να αποκτήσει η Ευρώπη Σύνταγμα το 2005, όταν οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί το απέρριψαν με δημοψηφίσματα.
Και είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θέματα που έχουν προκύψει πρόσφατα με συγκρούσεις εσωτερικού Δικαίου της Πολωνίας και Ουγγαρίας με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, έχει υπογραμμίσει ότι το Ενωσιακό Δίκαιο υπερισχύει του Εθνικού Δικαίου και ότι όλες οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δεσμευτικές για τις Αρχές όλων των κρατών μελών και για τα Εθνικά Δικαστήρια. Η Ελλάδα είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει συνταγματικό δικαστήριο. Οι Έλληνες πολιτικοί όλων των αποχρώσεων φοβούνται να το πραγματώσουν. Ως χώρα διεκδικούμε κάποιες αρνητικές μοναδικότητες.
Κατά συνέπεια το κώλυμα με το άρθρο 16 βρίσκει λύση μόνο μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος. Για να μην έχει η κυβέρνηση απέναντί της τους γνωστούς δημαγωγούς που αποκρύπτουν την πραγματικότητα, καθώς και το μόνιμο επιχείρημα περί αντισυνταγματικότητας.»