Current track

Title

Artist

Background

Κωνσταντίνος Καποδίστριας
Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου

Η συνεργασία φαίνεται πρακτικά, όχι με δηλώσεις

Πε 16/01/2025



  • Ετοιμάζουμε πρόταση για να κατασκευαστεί μια νέα γέφυρα στην Παλαιοκαμάρα
  • Η παρέμβαση μας στον δρόμο Ξύγκια-Αλυκές λειτούργησε αποτελεσματικά
  • Σε δέκα μέρες ξεκινά το έργο στο «φρύδι» του Ναυαγίου
  • Τα αυθαίρετα κτήρια, ας είμαστε ρεαλιστές, δεν μπορούν να γκρεμιστούν
  • Το έργο του κλειστού γυμναστηρίου θέλει να το προχωρήσει ο Δήμος μόνος του
  • Προφανώς και χρειάζεται βελτίωση η επικοινωνία με τον Δήμαρχο
  • 13 Δεκεμβρίου 2024 ολοκληρώθηκε η διαδικασία παραχώρησης του παλαιού νοσοκομείου στην Περιφέρεια
  • Θα ήθελα την κα Μοθωναίου να ανεβαίνει πιο συχνά στα γραφεία της Περιφέρειας

«Είχαμε μια δύσκολη και απαιτητική πρώτη χρονιά θητείας. Είναι διαφορετικός ο ρόλος του θεματικού και του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη. Είναι διαφορετικό να διεκδικείς Ευρωπαϊκά Προγράμματα, όπως έκανα ως θεματικός Αντιπεριφερειάρχης και άλλο να μπαίνεις στη καθημερινότητα του πολίτη, να βλέπεις τα προβλήματα. Υπάρχει μια υπόλειτουργία των υπηρεσιών των Περιφερειών, κυρίως σε ότι αφορά το εξειδικευμένο προσωπικό, όπως ο Οικονομολόγος, ο Τοπογράφος, ο Πολιτικός Μηχανικός, ο Αρχιτέκτονας. Υπάρχει βέβαια στελεχιακό δυναμικό. Με τη νέα χρονιά που ξεκίνησε θα αλλάξουν πράγματα στις υπηρεσίες, θα υλοποιήσω το σχέδιό μου και θα γίνουν ανακατανομές.

Αναμφισβήτητα ο Δήμος έχει τον μεγαλύτερο ρόλο στη καθημερινότητα του πολίτη. Αυτός σχεδιάζει και χρηματοδοτείται, όμως και η Περιφέρεια είναι παρούσα για να βοηθά και να παρεμβαίνει.

Θεωρώ πάντως ότι Δήμος και Περιφέρεια αφήσαμε ένα θετικό αποτύπωμα πέρυσι. Όπως για παράδειγμα με το στούντιο ηχογράφησης στο Μουσικό Σχολείο, το οποίο όμως πρέπει να λειτουργήσει κάτι που περιμένω να δω. Αυτό αφορά τον Δήμο, το λέω και στον Δήμαρχο και το αναφέρω τώρα δημόσια.

Έγιναν επίσης πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ κάναμε και την παρέμβαση στον δρόμο Ξύγκια-Αλυκές η οποία λειτούργησε αποτελεσματικά. Περιμένουμε μια νέα χρηματοδότηση για το τελευταίο κομμάτι των 800 μέτρων.

Πολλά πράγματα έρχονται από σχεδιασμούς που έγιναν στο παρελθόν, αλλά δεν είναι ώριμα. Για παράδειγμα, για το έργο στο «φρύδι» του Ναυαγίου, υπήρχαν πολλές εκκρεμότητες. Καταφέραμε να τις ξεπεράσουμε και να φτάσουμε στο σημείο, ώστε σε δέκα μέρες από σήμερα να ξεκινήσει το έργο ο εργολάβος. Δεν θεωρώ όμως ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τις εκκρεμότητες.

Το θέμα του παλαιού Νοσοκομείου μας απασχολεί έντονα. Είναι ένα θέμα που έρχεται από παλιά. Πριν από έναν μήνα στείλαμε έγγραφο στην 6η ΥΠΕ για να τελειώσει και η τελευταία λεπτομέρεια και να δοθεί και το τμήμα έξι εξ ολοκλήρου στη Περιφέρεια. Το έγγραφο έχει ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου 2024. Μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό έργο και ελπίζω να ξεκινήσει ακόμα και εντός του 2025, ακόμα και με δάνειο που θα λάβει η Περιφέρεια. Η μελέτη υπάρχει.

Σε ότι αφορά τα αθλητικά έργα, προσπαθούμε να βοηθάμε τον Δήμο όπου μας ζητείται. Για το νέο κλειστό γυμναστήριο, εφόσον ο Δήμος που είναι και ο κύριος του ακινήτου, μας δώσει τοπογραφικό, μπορούμε να κάνουμε τη μελέτη. Πριν από περίπου 4 μήνες, ζήτησα από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο τα τοπογραφικά για να τα στείλω στο αρμόδιο Υπουργείο, με το οποίο ήμουν σε επαφή, για να δούμε τι μπορεί να γίνει. Υπάρχει και ένα ποσό ύψους 25 χιλιάδων ευρώ στην Περιφέρεια για τη χρηματοδότηση της μελέτης. Όμως από τη Δημαρχία μου είπαν ότι θα προχωρήσει το έργο μόνος του ο Δήμος. Εγώ δεν μπορώ να παρέμβω.

Προφανώς και χρειάζεται βελτίωση της όλης επικοινωνίας μεταξύ εμού και του Δημάρχου, των δύο φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όχι όμως πως υπάρχει πρόβλημα, ας μην το βλέπουμε έτσι.

Ακούω για δεσμεύσεις χρηματοδοτήσεων χωρίς να υπάρχει μελέτη, κάτι που δεν δέχομαι. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε μια μελέτη από τον Δήμο για τα νέα σφαγεία. Δεν γνωρίζω να υπάρχει δεσμευμένο ποσό για να χρηματοδοτήσει άμεσα το έργο η Περιφέρεια.

Το πρόβλημα με τις πλημμύρες είναι πολύπλοκο. Πρέπει να αντιμετωπιστεί ποικιλοτρόπως και αυτό δεν αφορά μόνο τη λογική κάποιων που πετάνε ότι να ναι σε χειμάρρους και τράφους. Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας έχει μόνο δύο υπαλλήλους και δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει καταγραφή ποταμιών ώστε να ξεκαθαριστεί που έχει ευθύνη ο Δήμος και που η Περιφέρεια. Αυτό άλλωστε δεν έχει γίνει ποτέ στη Ζάκυνθο. Έχω αναζητήσει ακόμα και ιδιωτική εταιρεία για να γίνει η καταγραφή και ο έλεγχος.

Όπου υπάρχουν αυθαίρετα κτήρια, ας είμαστε ρεαλιστές, δεν μπορούν να γκρεμιστούν. Πρακτικά αυτό δεν είναι εύκολο. Σε αυτές τις περιπτώσεις το θέμα της ροής των υδάτων αντιμετωπίζεται μόνο με μια μορφή by pass. Από εκεί και πέρα, όπου είναι δυνατό να γίνουν παρεμβάσεις, θα γίνουν.

Ετοιμάζουμε πρόταση για να κατασκευαστεί μια νέα γέφυρα στην Παλαιοκαμάρα. Είναι ένα σημείο που μόνιμα σε κάθε ισχυρή βροχή πλημμυρίζει. Για τον παλαιό αγωγό που υπάρχει εκεί, και πρέπει να απομακρυνθεί, έχω μιλήσει με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΖ κ. Τουρκάκη. Την πρόταση μας για την κατασκευή νέας γέφυρας στην Παλαιοκαμάρα, θα την στείλω στον Δήμαρχο, τον Βουλευτή και στην κα Μοθωναίου.

Θα ήθελα την κα Μοθωναίου να ανεβαίνει πιο συχνά στα γραφεία της Περιφέρειας, γιατί θα είναι χρήσιμη η εμπειρία της. Η όποια συνεργασία φαίνεται πρακτικά, όχι με δηλώσεις. Είναι θετικό το ότι είναι μέλος μιας κυβερνητικής επιτροπής για την επίβλεψη έργων των ΟΤΑ που αφορούν την Πολιτική Προστασία.

Τα προβλήματα σε φορείς όπως του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, λύνονται με εκλογές και όχι μέσω δικαστηρίων, ανεξαρτήτως του ποιος έχει δίκιο ή όχι.»


Current track

Title

Artist

Background