Current track

Title

Artist

Background

Νίκος Γκλαβάς
Οργανωμένος οπαδός ΠΑΟ

Η βία πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία – Να εφαρμόζονται οι νόμοι, όχι να τσουβαλιάζονται όλοι ως χούλιγκανς

Τε 13/12/2023«Σήμερα θα μιλήσω με την ιδιότητα του οργανωμένου οπαδού. Ανήκω στο οργανωμένο οπαδικό κίνημα εδώ και 28 χρόνια. Έχω λευκό ποινικό μητρώο, όχι επειδή αθωώθηκα για κάτι, αλλά γιατί δεν είχα ποτέ την πρόθεση να εμπλακώ σε κάποιου είδους επεισόδιο. Το αντίθετο, λειτουργώ πάντα κατευναστικά. Είμαι αυτός που σε αγώνα του ΑΠΣ Ζάκυνθος, αντέδρασα γιατί παρατηρούσα μια λεκτική σεξιστική βία από κάποιον στο γήπεδο, εναντίον μιας γυναίκας διαιτητού, μόνο και μόνο επειδή ήταν γυναίκα.

Εκφράζω την βαθύτατη θλίψη μου για τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού έξω από το γήπεδο του Ρέντη. Ακόμα και αν ζήσει αυτός ο άνθρωπος, η ζωή του δεν θα ποτέ ξανά η ίδια, όπως και του 18χρονου που συνελήφθη και έριξε τη φωτοβολίδα εναντίον του αστυνομικού, ή της οικογένειας του οπαδού της ΑΕΚ που πέθανε μετά από επίθεση οργανωμένων οπαδών ξένης ομάδας έξω από τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Δεν επιτρέπεται να χάνονται ζωές με αυτόν τον τρόπο. Όσο περνούν τα χρόνια, βλέπουμε έναν συνεχή ευτελισμό της ανθρώπινης αξίας, υπάρχει μια κατηφόρα της κοινωνίας στο τι δίνουμε αξία και το βλέπουμε καθημερινά σε πολλές εκφάνσεις της ζωής.

Στα γήπεδα όπου υπάρχει μια μεγάλη μάζα ανθρώπων και ένας όχλος, υπάρχει ένα κομμάτι του κόσμου που βρίσκει πρόσκαιρο έδαφος να ξεθυμάνει, να βγάλει την οργή και αγανάκτησή του στα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει στη ζωή του. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία.

Ο Σταύρος Κοντονής είναι ο κορυφαίος πολιτικός παράγοντας της Ζακύνθου τα τελευταία 30 χρόνια, αφού διετέλεσε μέχρι και Υπουργός Δικαιοσύνης. Θα έπρεπε να παραδεχτεί ότι υστέρησε σε κάποια σημεία της πολιτικής του καριέρας. Είχε τη γνώση, πριν αναλάβει Υφυπουργός Αθλητισμού, ότι τα πάντα στο ποδόσφαιρο βαδίζουν φθίνοντας. Είχε ένα απίστευτο αρχείο στη διάθεσή του, για παράνομες χρηματοδοτήσεις με καράβια από το Ντουμπάι, με ηχογραφημένες συνομιλίες στημένων αγώνων μέσω του Koriopolis, με σύσταση συμμοριών και εγκληματικών οργανώσεων εντός του ποδοσφαίρου, με διαφθορά και δεν έστειλε κανέναν στη δικαιοσύνη. Είχε αναρίθμητους φακέλους στο γραφείο του για τα όσα γίνονταν. Τι έκανε για όλα αυτά; Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πει ότι δεν ήξερε, όχι μόνο ο Σταύρος Κοντονής, αλλά όλοι όσοι διετέλεσαν στη θέση του Υφυπουργού Αθλητισμού μέχρι και σήμερα.

Απέτυχε λοιπόν ο Σταύρος Κοντονής. Δεν μπόρεσε ο ίδιος, στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και όταν έφυγε από Υφυπουργός Αθλητισμού και ανέλαβε άλλος, όταν μετέπειτα έγινε Υπουργός Δικαιοσύνης, να εφαρμοσθούν αυτά που νομοθέτησε. Αυτό είναι παραδοχή ανικανότητας, όχι μόνο του Σταύρου Κοντονή, αλλά του πολιτικού συστήματος.

Σε ότι αφορά τους συνδέσμους οργανωμένων οπαδών, ασφαλώς και θα πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι, όπως και σε κάθε άλλη κοινωνική ομάδα. Όχι όμως να τσουβαλιάζονται όλοι ως χούλιγκανς.

Επειδή αναφέρθηκε σε κάποιες ασχήμιες που έγιναν στο πλοίο όταν ερχόταν στη Ζάκυνθο και στο πολιτικό του γραφείο, από οπαδούς, μιλώντας και για υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους, υπονοώντας εμένα, θα πω ότι αυτά υπάρχουν μόνο στο μυαλό του. Όταν έκλεισε τη θύρα 13 στη Λεωφόρο, μετά τα επεισόδια που είχαν γίνει στο γήπεδο σε αγώνα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, επειδή προκάλεσαν τον κόσμο του Παναθηναϊκού ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο προπονητής του Ολυμπιακού, ζητήσαμε να παραδώσουμε ένα ψήφισμα στο γραφεί του. Πήγαμε εκεί δεν μας άνοιγε κανένας και θυροκολλήσαμε στην είσοδο του γραφείου το ψήφισμα. Δεν έγινε απολύτως τίποτα άλλο.

Τον πείραξα λοιπόν εγώ και όσοι πήγαμε στο γραφείο του για να του παραδώσουμε ένα ψήφισμα και όχι ο Βαγγέλης Μαρινάκης που ήταν η αιτία των επεισοδίων τότε στο γήπεδο της Λεωφόρου, ενός ανθρώπου που έχει εμπλακεί σε ηχογραφημένες συνομιλίες στημένων αγώνων, στην υπόθεση του ναρκοπλοίου Noor one και ο οποίος απαγορεύεται να έχει την οποιαδήποτε εμπλοκή με το ποδόσφαιρο με δικαστική απόφαση, αλλά παρανόμως είναι Πρόεδρος του Ολυμπιακού και μέχρι χθες της Super League. Σε ότι αφορά το πλοίο, στις 24 Μαρτίου 2016, η στιχομυθία που έγινε από άλλους, όχι από εμένα, ήταν «μπράβο Σταύρο όπως τα λέγατε τα κάνατε». Εμένα όμως κάλεσαν στο αστυνομικό τμήμα και εκεί ζητούσε ο Σταύρος Κοντονής να διαβεβαιώσω ότι δεν θα ανοίξει μύτη στη παρέλαση της 25ης Μαρτίου, λες και εγώ μπορούσα να κατευθύνω έναν κόσμο, τον καθένα πολίτη που θέλει να διαμαρτυρηθεί για τους δικούς του λόγους.»


Current track

Title

Artist

Background