Η Ζάκυνθος είναι ο δεύτερος νομός της χώρας σε παραβατικότητα και εγκληματικότητα – Να ενεργήσουν και οι πολιτικοί παράγοντες
Τρ 7/11/2023
«Το πρόβλημα της υποστελέχωσης δεν αφορά μόνο το Τμήμα Ασφάλειας αλλά όλη την Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου. Αυτή τη στιγμή η Ασφάλεια δεν μπορεί να διαθέσει για όλες τις ώρες έναν αξιωματικό βάρδιας. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε φρουρούς στα κελιά των κρατουμένων ή έναν σκοπό στην πύλη του κτηρίου για όλες τις ώρες λειτουργίας, επειδή δεν έχουμε προσωπικό.
Πριν από τέσσερα χρόνια ήρθαν στη Ζάκυνθο με απόσπαση, ως ενίσχυση προς το Τμήμα Ασφάλειας, από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης 26 άτομα. Από αυτά παρέμεινε μόνο το ένα, τα υπόλοιπα 25 άτομα έφυγαν αφού δεν ανανεώθηκαν οι αποσπάσεις τους. Το αδιανόητο είναι, πως οι περισσότεροι ήθελαν να μείνουν στο νησί, ακόμα και με δικά τους έξοδα, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Τα 2/3 του προσωπικού του Τμήματος Ασφαλείας έφυγαν, σήμερα το Τμήμα έχει μόνο 19 άτομα, ενώ θα έπρεπε να έχει περίπου πενήντα. Μιλάμε για το πιο νευραλγικό Τμήμα της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Την ίδια ώρα και για πρώτη φορά φέτος, δεν ήρθε ενίσχυση για το αεροδρόμιο Ζακύνθου.
Η φυσική ηγεσία ακολουθεί τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας. Για να καταλάβει ο καθένας το πρόβλημα που έχουμε στη Ζάκυνθο, αρκεί να πούμε ότι σε πανελλαδικό επίπεδο η αντιστοιχία Αστυνομικού με πολίτη είναι ένας προς 166. Τον χειμώνα στη Ζάκυνθο η αντιστοιχία είναι ένας Αστυνομικός προς 500 πολίτες, ενώ το καλοκαίρι, αν υπολογίσουμε και τους δόκιμους που έρχονται ως ενίσχυση, η αντιστοιχία είναι ένας αστυνομικός προς 1.183 πολίτες, ενώ χωρίς να υπολογίσουμε τους δόκιμους, είναι ένας Αστυνομικός προς 1.500 πολίτες. Στο Κιλκίς, που έχει τον ίδιο πληθυσμό με αυτόν της Ζακύνθου τον χειμώνα, η αντιστοιχία είναι ένας Αστυνομικός προς 69 πολίτες. Το καλοκαίρι έχουμε σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό με αυτόν της Πάτρας, αλλά με 24ωρο οργασμό διασκέδασης καθημερινά, όχι το Σαββατοκύριακο όπως συμβαίνει στην Πάτρα, η οποία διαθέτει 800 Αστυνομικούς και εμείς περίπου 150 μαζί με την ενίσχυση που λαμβάνουμε.
Την τελευταία εικοσαετία, η Ζάκυνθος είναι ο δεύτερος νομός της χώρας σε παραβατικότητα και εγκληματικότητα, πίσω μόνο από τον νομό Ρεθύμνου. Τι είναι λοιπόν αυτό που δεν αφήνει τους υπεύθυνους να δουν το πρόβλημα; Έχω εμπειρία 39 ετών υπηρεσίας και δεν μπορεί να με ξεγελάσει κανείς. Διαπιστώνω ότι δεν θέλει κανείς να ακουμπήσει το θέμα της Ζακύνθου, αλλά δεν ξέρω τον λόγο. Ή υπάρχει αδιαφορία, ή ανικανότητα, ή ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ με κεφαλαία γράμματα. Κανείς δεν ενδιαφέρεται. Το έγκλημα αντιμετωπίζεται παροδικά με ενισχύσεις, αλλά ουσιαστικά με μόνιμο προσωπικό. Ζητάμε την ανάλογη οργανική δύναμη για να κάνουμε την δουλειά μας. Υπάρχουν 35 κενές θέσεις μεσαίων αξιωματικών. Παλεύουμε να κάνουμε μια εσωτερική ανακατανομή και ούτε αυτό δεν κάνουν.
Η Ελλάδα και η Κύπρος, σε σχέση με άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, έχουν την καλύτερη αντιστοιχία Αστυνομικού με πολίτη, όμως το πρόβλημα υπάρχει διότι έχουμε τον μεγαλύτερο φόρτο εργασίας από όλους, αφού επωμιζόμαστε με διάφορες εργασίες, από την έκδοση μιας ταυτότητας μέχρι πολεοδομικές και υγειονομικές παραβάσεις. Δηλαδή καλύπτουμε την αδυναμία των άλλων δημόσιων υπηρεσιών.
Υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε μια συλλογική παραίτηση των Αστυνομικών από τα καθήκοντά τους, κάτι που δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι. Πόσο θα αντέξουν κάποιοι άνθρωποι; Να ενεργήσουν και οι πολιτικοί παράγοντες που εκλέχθηκαν. Έχουμε πρόβλημα ακόμα και με τις σταθμεύσεις των υπηρεσιακών μας οχημάτων πέριξ του κτηρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Ζητάμε να μεταστεγαστεί η Αστυνομική Διεύθυνση και μια λύση θα ήταν να πάμε στον χώρο του παλιού Νοσοκομείου. Υπάρχουν Ευρωπαϊκά προγράμματα για την χρηματοδότηση αυτού του έργου.»