Ιδιωτικοποίηση καθαριότητας: Σχέδιο που αποκρύφτηκε προεκλογικά
Δε 10/11/2025
Τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα, όχι τον δημότη.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι το τεράστιο κόστος. Θα έρθουν νέες αυξήσεις στα Δημοτικά Τέλη.
Δεν υπάρχει μελέτη για το έργο. Σκόπιμα οδήγησαν την κατάσταση εκεί.
Καταστροφή για τον Δημοτικό Προϋπολογισμό. Ξαναζούμε φαινόμενα του παρελθόντος.
«Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής για την ιδιωτικοποίηση στα απορρίμματα αποτελεί μια μεθόδευση στα κρυφά, διότι δεν είχε εξαγγείλει ποτέ προεκλογικά ο κ. Στασινόπουλος ότι θα ιδιωτικοποιήσει την καθαριότητα. Σκόπιμα όλο αυτό το διάστημα, οδήγησαν την κατάσταση εκεί. Θυμίζω ότι πριν από μερικούς μήνες έγιναν αυξήσεις Δημοτικών Τελών κατά 100%. Αυτό από μόνο του εξυπηρετούσε έναν συγκεκριμένο σκοπό.
Δεν υπάρχει καμία μελέτη, καμία ανάλυση κόστους-οφέλους για τον Δήμο, σε ότι αφορά την ιδιωτικοποίηση. Υπήρξε ένα προηγούμενο έργο, από τον πρώην Δήμαρχο κ. Αρετάκη, ο οποίος παραχώρησε σε ιδιώτη την αποκομιδή της Δημοτικής Ενότητας Λαγανά για ένα χρονικό διάστημα δύο, τριών μηνών.
Αν συγκρίνουμε αυτά τα ποσά και τις αντίστοιχες τιμές που ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρώην Δήμαρχος, το κόστος δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει το 1,5 ή 1,6 εκατομμύρια ευρώ. Οπότε καταλαβαίνετε, ότι το ποσό των 4,8 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως εξυπηρετεί κάποια άλλα συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των δημοτών και του Δήμου. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια.
Η απόφαση για την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής, δεν οφείλεται σε αδυναμία της Διεύθυνσης Καθαριότητας, αλλά των πολιτικών αποφάσεων από κάποιους. Η Διεύθυνση Καθαριότητας και τα στελέχη του Δήμου φέρουν ευθύνη, γιατί έπρεπε να παρέμβουν και να μην επιτρέψουν κάτι τέτοιο να συμβεί, στο μέτρο που θα μπορούσαν.
Η κύρια όμως ευθύνη βαραίνει 100% τους πολιτικούς, τον κ. Στασινόπουλο και τον συνδυασμό του, τους Δημοτικούς Συμβούλους και όσους συμφώνησαν στο συγκεκριμένο έργο.
Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι αν θα μπει ιδιώτης ή όχι, άλλωστε είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται βαθιά ανάλυση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κόστος, το οποίο είναι τεράστιο, είναι δυσβάσταχτο. Πολύ σύντομα οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν νέες αυξήσεις Δημοτικών Τελών, το θεωρώ ως δεδομένο.
Οι υποχρεώσεις που έχει ο Δήμος για τον Περιφερειακό ΦΟΣΔΑ, δεν καλύπτονται με τα χρήματα που υπάρχουν. Επομένως, με ποιόν τρόπο θα πληρωθεί ο ιδιώτης; Πιστεύω ότι σύντομα θα έρθει ο Προϋπολογισμός του 2026 στο Δημοτικό Συμβούλιο και εκεί θα φανεί περίτρανα ότι τα χρήματα που διαθέτει ο Δήμος δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις υποχρεώσεις. Μιλάμε για ένα κόστος ύψους 4,8 με 5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, που ξεπερνά τις δυνατότητες του Δήμου. Από πού θα πληρωθούν όλα αυτά τα χρήματα; Για μια πλήρη καθαριότητα στο νησί, με ένα ολοκληρωμένο σύστημα αποκομιδής και καθαριότητας, μαζί με τις υπηρεσίες πρασίνου, το κόστος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Το άλλο επιχείρημα της Δημοτικής Αρχής, ότι δεν μπορεί να προσλάβει προσωπικό λόγω περιορισμών, δεν στέκει, διότι όλοι οι Δήμοι της Ελλάδας μπορούν να προσλάβουν όσους υπαλλήλους χρειάζονται για το Τμήμα καθαριότητας. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τον ίδιο τον Δήμο και όχι από το κεντρικό κράτος. Όλες οι προσλήψεις εγκρίνονται από το Υπουργείο και πρόσφατα εγκρίθηκαν για όλους τους Δήμους άτομα για την καθαριότητα.
Εφόσον είχαν σκοπό να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση, γιατί δαπάνησαν περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ για επισκευές μηχανημάτων και ανακύκλωση; Λέμε ότι για δύο χρόνια είναι 9,6 εκατομμύρια ευρώ η δαπάνη για τον ιδιώτη, ενώ για την ανακύκλωση πάμε στα 3 εκατομμύρια ευρώ, άρα συνολικά φτάνουμε στα 12,6 εκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια. Από πού θα βγουν αυτά τα χρήματα; Είναι καταστροφή για τον Δημοτικό Προϋπολογισμό.
Η Δημοτική Αρχή δεν είχε κανένα σχέδιο για την καθαριότητα. Ως «Δύναμη Ελπίδας», έχουμε μελέτη, προγραμματισμό και έχουμε ζητήσει επίσημα συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Γιακουμέλο, προτείνοντας λύσεις. Οι προτάσεις μας είναι οικονομικές, αφορούν τον εκσυγχρονισμό της αποκομιδής, νέες τεχνολογίες, νέα μηχανήματα και συστήματα αποκομιδής χωρίς μεγάλο κόστος.
Ήταν αρνητικοί, διότι δεν τους συνέφερε να ακούσουν τις προτάσεις μας, οι οποίες θα μπορούσαν να κρατήσουν τα κόστη κάτω από τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αυτό που σχεδιάζουν είναι καταστροφικό. Θα ζητήσουμε να γίνει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποκλειστικά για αυτό το ζήτημα. Δυστυχώς έχουμε ξαναζήσει ανάλογα φαινόμενα στη Ζάκυνθο, σε άλλες εποχές, αλλά τώρα τα ζούμε σε χειρότερη μορφή.»