Current track

Title

Artist

Background

Άκης Ποταμίτης (Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Νοσοκομείου Ζακύνθου)

Πε 7/02/2019



«Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι τους οποίους οι γιατροί επικαλούνται στις παραιτήσεις τους από το Νοσοκομείο, οι περισσότεροι προφανώς και θέλουν να ιδιωτεύσουν, έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν. Εγώ δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του καθενός, για να δω τι αληθινά σκέφτεται.

Στην Παιδιατρική Κλινική τα τελευταία χρόνια, δούλευαν τέσσερεις μόνιμοι γιατροί και σε αυτούς υπήρχε και η βοήθεια τεσσάρων ειδικευόμενων, αυτό άλλωστε προβλέπεται και βάση του οργανογράμματος λειτουργίας της κλινικής. Άρα η κλινική λειτουργούσε με τέσσερεις μόνιμους γιατρούς, έναν επικουρικό, τρεις ειδικευμένους και τέσσερεις ειδικευόμενους. Σε αυτό το διάστημα, και πιο συγκεκριμένα το 2017, η Παιδιατρική έκανε 572 εισαγωγές και η κάλυψη της κλινικής σε νοσηλεία παιδιών κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στα 2,2 παιδιά την ημέρα. Η κλινική είχε κάλυψη με ποσοστό 29,2 %. Το 2018 η κάλυψη έφτασε κατά μέσο όρο τα 2,4 παιδιά ημερησίως.
Κατά συνέπεια, δεν συμφωνώ ότι οι γιατροί παραιτήθηκαν λόγω εξάντλησης από τις πολλές ώρες εργασίας, οι λόγοι που παραιτήθηκαν οι Παιδίατροι ήταν καθαρά προσωπικοί.

Το Νοσοκομείο τους παρείχε κάθε δυνατή ευκολία και δεν τους οφείλει τίποτα από τα δεδουλευμένα τους. Επειδή έχουν ακουστεί και πολλά για τους μισθούς των γιατρών, θα πω τα εξής στοιχεία. Μόνο τα αναδρομικά που πήραν οι γιατροί του νοσοκομείου Ζακύνθου ήταν 667.566 ευρώ.

Ένας Επιμελητής Β, έχει τον χρόνο μεικτές αποδοχές περίπου 37 χιλιάδων ευρώ, κάθε μήνα έχει περίπου δύο χιλιάδες ευρώ καθαρές αποδοχές.
Ένας Επιμελητής Α έχει μεικτές αποδοχές τον χρόνο περίπου 50 χιλιάδες ευρώ και ένας Διευθυντής 80 χιλιάδες ευρώ.
Σε αυτά τα ποσά συμπεριλαμβάνονται και οι προβλεπόμενες από τον νόμο εφημερίες.
Προσωπικά θεωρώ, ότι οι δύο χιλιάδες ευρώ τον μήνα καθαρές αποδοχές για έναν γιατρό σίγουρα δεν είναι αρκετές, αλλά αυτές μπορεί σήμερα να δώσει το ΕΣΥ. Ας αναρωτηθεί όμως κάποιος, πόσα περισσότερα χρήματα μπορεί να βγάζει ένας ιδιώτης γιατρός στο ιατρείο του για να του μένουν καθαρά δύο χιλιάδες ευρώ τον μήνα, όταν θα έχει να πληρώνει ενοίκιο, γραμματέα και μια σειρά από άλλες υποχρεώσεις.

Δεν προκύπτουν 30 συνεχόμενες ώρες εργασίας ενός γιατρού στο Νοσοκομείο. Το ανώτερο είναι οι 7,5 ώρες εργασίας, συν την παρουσία του τη νύχτα στο Νοσοκομείο εφόσον εφημερεύει.

Έφυγαν από το Νοσοκομείο οκτώ γιατροί, τέσσερεις που συνταξιοδοτήθηκαν και τέσσερεις που παραιτήθηκαν. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να επισημανθεί, ότι την ίδια περίοδο έγιναν δέκα προσλήψεις γιατρών. Με το που παραιτήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο ο επικουρικός γιατρός στην Παιδιατρική, έγινε άμεσα η διαδικασία προκήρυξης νέας θέσης, όπως το ίδιο έγινε και στις άλλες τρεις παραιτήσεις, άμεσα έγιναν οι προκηρύξεις κάλυψης κενών θέσεων.
Με φήμες ή σκέψεις για παραιτήσεις γιατρών, η διοίκηση δεν μπορεί να κάνει κάτι, μόνο όταν υπάρχουν δεδομένες έγραφες παραιτήσεις, μπορούν να προκηρυχθούν θέσεις, αυτό προβλέπεται από το νόμο.

Δεν γνώριζα ότι σήμερα παραιτήθηκε ένας ακόμα νοσοκομειακός γιατρός όπως με ενημερώνετε.

Σήμερα έχει προσληφθεί μία νέα Παιδίατρος, ώστε πάνω σε αυτήν να ξαναχτιστεί η Παιδιατρική Κλινική, αυτή είναι και η επιστημονικά υπεύθυνη της κλινικής.
Γιατί αντιδρούν κάποιοι λέγοντας ότι η παιδιατρική δεν έχει επιστημονικά υπεύθυνο επειδή η κα Λαγάτουρα έχει τον βαθμό του Επιμελητή Β;
Κάποτε και στη μονάδα αιμοκάθαρσης υπήρχε ως επιστημονικά υπεύθυνος ένας Επιμελητής Β, τότε γιατί δεν αντιδρούσε κανείς; Δηλαδή, όταν λείπει σε άδεια ο Διευθυντής μιας κλινικής και παίρνει ιατρικές αποφάσεις ο Επιμελητής, δεν είναι το ίδιο πράγμα με αυτό που τώρα συζητάμε;
Η κα Λαγάτουρα χρειάζεται βοήθεια, μαζί με την θέση επικουρικού γιατρού και την προσπάθεια που κάνουμε για πρόσληψη μόνιμων γιατρών, θα ξαναχτιστεί η Παιδιατρική Κλινική.
Η κα Λαγάτουρα μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ διορισμού της, έχει ένα χρονικό περιθώριο για να αποφασίσει αν θα αποδεχτεί την πρόσληψή της, αλλά σήμερα είναι η επιστημονικά υπεύθυνη της Παιδιατρικής Κλινικής. Μπορεί να κάνει τα πάντα, να κρίνει για ένα περιστατικό αν πρέπει να διασωληνωθεί ή να γίνει διακομιδή. Φυσικά και εφόσον κινδυνεύει η ζωή ενός παιδιού, θα λάβει όποια ιατρική απόφαση χρειαστεί για να το σώσει, αυτό γίνεται και με τον κάθε γιατρό όταν κινδυνεύει ένας άνθρωπος, ακόμα και στον δρόμο, μετά από ένα τροχαίο, αν βρίσκεται στο σημείο ένας γιατρός, θα χειρουργήσει αν χρειαστεί.
Αν δεν αποδεχτεί την πρόσληψή της η κα Λαγάτουρα είναι κάτι που θα το εξετάσουμε τότε και θα δούμε τι θα κάνουμε. Εγώ θεωρώ ότι η ίδια είναι αποφασισμένη να βοηθήσει και εμείς θα τη βοηθήσουμε με αποσπάσεις, ενώ ήδη προκηρύξαμε θέση επικουρικού.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό το παιχνίδι, να μετακινούνται γιατροί και αυτοί να δηλώνουν ασθένεια. Είμαι βέβαιος ότι ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Νικολόπουλος θα βρει τη λύση και θα έρθουν γιατροί με αποσπάσεις στην Παιδιατρική. Έχει τη δυνατότητα του εντέλλεσθε για να φέρει με απόσπαση άλλους Παιδίατρους από άλλα Νοσοκομεία.
Έτσι και το περασμένο καλοκαίρι με τη μορφή των μετακινήσεων καλύψαμε τη θέση του αναισθησιολόγου.

Έχουμε ζητήσει από τον Ιατρικό Σύλλογο να μας βοηθήσει στην Παιδιατρική με τη συνδρομή ιδιωτών Παιδιάτρων που θα αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, μέχρι στιγμής δυστυχώς δεν υπάρχει ανταπόκριση, ενώ σε άλλους χρόνους και σε άλλες κλινικές είχαν έρθει ιδιώτες γιατροί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.
Τώρα, ίσως και λόγω του ότι είμαστε σε μια προεκλογική περίοδο, υπάρχουν άλλες σκέψεις από κάποιους. Ίσως ασκούνται κάποιου είδους πιέσεις από κάποιους. Από κάποιους διαμορφώνεται ένα κλίμα.
Επαναλαμβάνω, ότι παλαιότερα στη μονάδα αιμοκάθαρσης δεν υπήρχε επιστημονικά υπεύθυνος με βαθμό Επιμελητή Α, όμως βοηθούσαν ιδιώτες γιατροί. Γιατί λοιπόν τότε, δεν είχαν την ίδια ευαισθησία αυτοί που την έχουν τώρα για την Παιδιατρική;

Το θέμα του αδόκιμου θανάτου μιας συμπατριώτισσάς μας το 2016 μετά από μια εγχείρηση ρουτίνας, είναι κάτι που μας απασχολεί μέχρι σήμερα. Η διοίκηση όφειλε να αφήσει ελεύθερο το πεδίο, ώστε να πάει αυτή η υπόθεση στα αρμόδια όργανα και να διερευνηθεί, να διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου της και να αποδοθούν ευθύνες όπου και αν χρειάζεται. Στις 2 Απριλίου στο δικαστήριο, με απόφαση του θα δοθούν ή όχι, οι υπεύθυνοι στη κοινωνία. Εμείς βάση του πορίσματος Πέτρου, πραγματοποιήσαμε όλες τις προτάσεις του, υλοποιήσαμε ότι μας ζητήθηκε. Ήταν η εποχή που εμείς θέλαμε να ανοίξουν τα χειρουργεία και κάποιοι άλλοι δεν το ήθελαν.    

Δεν παραλήφθηκε ποτέ η ΜΕΘ όταν από το παλιό Νοσοκομείο περάσαμε το 2012 στο καινούργιο. Όταν λειτουργεί μια ΜΕΘ εξυπηρετεί όλη την Ελλάδα, όχι μόνο τη Ζάκυνθο και για να λειτουργήσει οφείλει να πληροί κάποιους αυστηρούς και απαράβατους κανόνες. Εμείς παρότι σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε τους Ζακυνθινούς για σοβαρά περιστατικά, και διαθέτουμε τον εξοπλισμό που χρειάζεται, δεν παύει να είμαστε ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο, αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν λειτουργούσε η ΜΕΘ δεν θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε, όπως ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο, τα βαριά περιστατικά αφού δεν διαθέτουμε τις ανάλογες ιατρικές ειδικότητες όπως π.χ. του νευροχειρουργού.
Έτσι λοιπόν πρώτη προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η ενίσχυση των διακομιδών. Ακόμα και με ανοιχτή ΜΕΘ, αν έχω έναν ασθενή και δεν μπορώ να τον μετακινήσω, στο τέλος θα καταλήξει. Το βαρύ περιστατικό θα πρέπει να υποστηριχθεί με ένα καλύτερο σύστημα διακομιδών. Μέχρι όμως να γίνει μια διακομιδή, γιατί είμαστε νησί και πολλές φορές λόγω κακών καιρικών συνθηκών δεν μπορεί να γίνει, το Νοσοκομείο μας χρειάζεται να διαθέτει μια ΜΑΦ, δηλαδή μια μονάδα αυξημένης φροντίδας. Αυτό το τμήμα χρειαζόμαστε για να εξυπηρετηθεί η Ζακυνθινή κοινωνία.

Ο Εντατικολόγος κ. Αγαλιώτης που προσλήφθηκε για να στελεχώσει την ΜΕΘ και που σήμερα εργάζεται στην Παθολογική του νοσοκομείου μας είναι ένας εξαίρετος γιατρός και ένας υπέροχος άνθρωπος. Τον ευχαριστούμε θερμά για τις υπηρεσίες που παρέχει.

Το Νοσοκομείο Ζακύνθου πάσχει και όλα ξεκινούν από τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν. Το παλιό Νοσοκομείο ήταν 4 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων κτήριο και το καινούργιο είναι 17 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Όμως την περίοδο που έγινε η μεταφορά από το παλιό στο νέο Νοσοκομείο, δεν άλλαξε ο προϋπολογισμός, έμεινε ο ίδιος, δηλαδή 3,6 εκατομμύρια ευρώ. Δεν έπρεπε τότε να είχε γίνει αυτό, κάποιοι για πολιτικούς ή άλλους λόγους βιάστηκαν να κάνουν την μεταφορά, έπρεπε τότε να είχε πιεστεί το Υπουργείο Υγείας, ώστε το νέο Νοσοκομείο να είχε πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό.
Με αυτό το λάθος πορευτήκαμε και σήμερα μετά από πολλή προσπάθεια, έχει φτάσει ο προϋπολογισμός στα τέσσερα εκατομμύρια. Παρόλα αυτά και μέσα σε έναν τόσο περιορισμένο προϋπολογισμό, εμείς αυξήσαμε τις δαπάνες των εργαστηριακών εξετάσεων από 20-40%. Αυτό συνέβη και λόγω του θανάτου της συμπατριώτισσάς μας το 2016, μετά από ένα χειρουργείο. Επίσης επισκευάσαμε πολλά μηχανήματα που προέρχονταν από το παλιό Νοσοκομείο και μάλιστα με υψηλό κόστος.

Να θυμίσω ότι έχει κοπεί το εισιτήριο, άρα έχουμε μειωμένα έσοδα, έχουμε ήδη μειωμένο προϋπολογισμό και ταυτόχρονα καλύπτουμε όλους τους ανασφάλιστους και καλύπτουμε και τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα για τους καρκινοπαθείς. Παρόλα αυτά έχουμε προχωρήσει το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου μας, ύψους 800 χιλιάδων ευρώ.
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι ως διοίκηση δημιουργήσαμε οκτώ κλίνες για την Πνευμονολογική Κλινική και έξι κλίνες για την Ψυχιατρική Κλινική.

Στο παρελθόν έχω υπηρετήσει πάρα πολλές θέσεις του δημοσίου τομέα, ακόμα και ως πρώην διευθυντής του Νοσοκομείου Ζακύνθου, αλλά και τώρα ως αντιπρόεδρος, ουδέποτε δέχτηκα να αμείβομαι για τις υπηρεσίες που προσφέρω.

Μακριά από εμένα και το Δ.Σ του Νοσοκομείου, η λογική ότι εμείς υπερασπιζόμαστε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας. Εμείς υπηρετούμε αποκλειστικά το Νοσοκομείο Ζακύνθου, εξυπηρετούμε τη δημόσια υγεία στη Ζάκυνθο και επ ουδενί δεν καλύπτουμε κανέναν. Προβάλλω τα προβλήματα του Νοσοκομείου στις αρμόδιες υπηρεσίες και τονίζω πως η σωστή και οργανωμένη διεκδίκηση, σε συνδυασμό με την ανάδειξη των προβλημάτων, βοηθά και την διοίκηση στο να βελτιώνει την λειτουργία του Νοσοκομείου.

Κάποιος φίλος στη προχθεσινή συνάντηση που είχαμε με τους φορείς στο Νοσοκομείο, μου ζήτησε να παραιτηθώ. Εγώ δίνω μάχες και δεν είμαι από αυτούς που παραιτούνται. Το εύκολο είναι στα δύσκολα να παραιτείσαι.

Θέλω οι Ζακυνθινοί, όποιοι θεωρούν ότι μπορούν να βοηθήσουν, χωρίς φωνές και αντάρες αλλά οργανωμένα και με εμπεριστατωμένα επιχειρήματα, να αναδείξουμε τα πραγματικά προβλήματα του Νοσοκομείου μας και να πιέσουμε για την επίλυσή τους. Σε αυτή την λογική, εγώ είμαι ανοιχτός.»   



Current track

Title

Artist

Background