Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Ανδρέας Μαρινάκης
Αντιδήμαρχος Αρκαδίων

Έχει λάβει τα μηνύματά του και ο Δήμαρχος και έτσι ξεκίνησε να κάνει τα ανοίγματά του, κάτι που προσωπικά επικροτώ.

Τρ 4/02/2020

<

«Έχει λάβει τα μηνύματά του και ο Δήμαρχος και έτσι ξεκίνησε να κάνει τα ανοίγματά του, κάτι που προσωπικά επικροτώ.

Δεν υπάρχει αντιπολίτευση εντός της Δημοτικής Αρχής. Ο κάθε ένας εκφράζει την προσωπική του άποψη, μας έχει δώσει αυτό το δικαίωμα ο κ. Αρετάκης.

Ο κ. Αρετάκης δεν είναι πολιτικός. Αυτό αποτελεί πλεονέκτημα αλλά και μειονέκτημα. Είναι ένας τεχνοκράτης και με αυτή την λογική πορεύεται ως Δήμαρχος, βάζοντας την δική του προσωπική σφραγίδα. Ο κ. Αρετάκης, σίγουρα δεν είναι ένας εύκολος άνθρωπος. Εμείς οι συνεργάτες του, προσπαθούμε να τον φέρνουμε σε μια αξιοποιήσιμη κατάσταση. Άλλωστε, μια αποτυχία του Δημάρχου, θα είναι και μια δική μας αποτυχία καθώς και μια αποτυχία της Ζακύνθου.

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ήταν πιο ήπια τα πράγματα, είχε εκτονωθεί η ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης Πέμπτης, η αντιπολίτευση έλαβε το μήνυμα της συναίνεσης και έτσι αποφάσισε χθες να στηρίξει την έγκριση του προϋπολογισμού με το Ναι και το Παρόν.

Χθες, φάνηκε ότι ο κ. Ανδρέας Ξένος ήταν μια επιλογή της τελευταίας στιγμής, για την θέση του νέου Αντιπρόεδρου του ΦΟΔΣΑ, όμως δεν είναι έτσι. Είχε προηγηθεί συζήτηση στα μέλη της πλειοψηφίας και εγώ ήμουν θετικός ως προς αυτή την επιλογή, γιατί πρόκειται για ένα πρόσωπο με μεγάλη εμπειρία στον ΦΟΔΣΑ. Θεωρώ πως όπου χρειαστεί, ο κ. Ξένος θα συνεισφέρει θετικά, θα δώσει λύσεις. Βέβαια δεν θεωρώ σωστή την παλαιότερη επιλογή του κ. Ξένου, να μην πληρώνει συνειδητά το ΙΚΑ των εργαζομένων.

Σήμερα έχουμε έναν ΦΟΔΣΑ που δεν έχει πλέον τις αρμοδιότητες που είχε στο παρελθόν και μια νέα διοίκηση. Πλέον ο ΦΟΔΣΑ έχει μόνο δύο υπαλλήλους, έχει την ευθύνη λειτουργίας της ενδιάμεσης διαχείρισης των απορριμμάτων και εν συνεχεία του έργου της οριστικής διαχείρισης.

Τα τελευταία χρόνια ο ΦΟΔΣΑ ήταν μια διάτρητη από προβλήματα επιχείρηση. Είχε ελάχιστο προσωπικό, αρκετοί υπάλληλοί του είναι κοντά στη συνταξιοδότηση λόγω ηλικίας και χρειάζεται μια ανανέωση. Θεωρητικά, ενοποιώντας τις υπηρεσίες καθαριότητας, η διαχείριση των απορριμμάτων θα λειτουργήσει καλύτερα, όμως πρέπει να υπάρξει μία συνολική αναβάθμιση και του διαθέσιμου εξοπλισμού και του ανθρώπινου δυναμικού.

Ήταν απαράδεκτο το θέαμα, της κοκορομαχίας μεταξύ της «Μεσόγειος» και της «ΗΛΕΚΤΩΡ» στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης. Συζητήσαμε το θέμα των απορριμμάτων και το τι γίνεται στον Λίβα και ξαφνικά εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της «ΗΛΕΚΤΩΡ», κάτι με το οποίο διαφώνησα και δεν γνώριζα ότι θα συμβεί.
Η πρόθεση του Δημάρχου ήταν να έρθει και να μιλήσει ο εκπρόσωπος της «ΗΛΕΚΤΩΡ», ώστε να ασκηθεί μια πίεση προς τη «Μεσόγειος» με σκοπό να κάνει καλύτερα την δουλειά της, να εμφανιστεί αυτός ο άνθρωπος για να φανεί ότι υπάρχει και μια άλλη εναλλακτική πρόταση, ένας άλλος ενδιαφερόμενος. Ο Δήμαρχος θεωρούσε ότι αυτό θα είχε ένα θετικό αποτέλεσμα για τον δήμο και το έκανε αδιαφορώντας για το όποιο πολιτικό κόστος αφού κάποιοι τον ταυτίζουν με την συγκεκριμένη εταιρεία. Εγώ πάντως θεωρώ ότι δεν είχε θετικό αντίκτυπο όλη αυτή η ιστορία.

Προεκλογικά, δεν είχαμε ορίσει ρόλους και θέσεις, σε περίπτωση που θα κερδίζαμε τις εκλογές. Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Δήμαρχος μου είπε να παρακολουθήσω τη ΔΕΥΑΖ, όπου και ήμουν για περίπου δύο μήνες, για να ενημερωθώ για το τι γίνεται και να ενημερώσω και τον ίδιο. Στην συνέχεια αποτέλεσε επιλογή του δημάρχου να αναλάβει ο ίδιος την προεδρία της ΔΕΥΑΖ. Εκ του αποτελέσματος θα κριθεί αυτή η επιλογή του. Εγώ πάντως δεν αισθάνομαι θιγόμενος.

Δεν ήταν σωστή η απόφαση να κοπούν οι παροχές νερού σε όσους καταναλωτές χρωστούσαν. Ο Δήμαρχος πίστευε ότι με αυτόν τον τρόπο, θα έτρεχε ο κόσμος να πληρώσει. Πιθανότατα, ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους, να υπήρχαν και πολλοί συμπολίτες μας με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Δεν ήταν σωστό να μην τους δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους. Ούτε και το timing, λίγο μετά τις εορτές των Χριστουγέννων, ήταν το καλύτερο.

Τα χρέη της ΔΕΥΑΖ παραμένουν ένα μεγάλο αγκάθι. Μιλάμε για χρέη που αγγίζουν τα δώδεκα εκατομμύρια ευρώ. Ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ κ. Κόκκορης, άφησε κάτω από το χαλί αυτά τα προβλήματα, τα οποία βρήκαμε εμείς μπροστά μας. Τα χρέη προς την ΔΕΗ δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας της ΔΕΥΑΖ και η πρόσφατη δικαστική απόφαση επιδεινώνει αυτή την κατάσταση.

Σε ότι αφορά το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, είχα πει και το επαναλαμβάνω, πως δεν είναι δυνατόν να γίνουν 150 μελέτες και έργα μέσα σε έναν χρόνο, είναι πρακτικά αδύνατον. Θα πρέπει στην πρώτη αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος, να περιγράφονται έργα ανά Δημοτική Ενότητα και όχι Κοινότητα.

Μόνο θεωρητικά, στα χαρτιά, μπορούν να φτιαχτούν νέα σφαγεία σε έξι μήνες. Ήταν θα έλεγα μια υπερβολή αυτό που είπε ο δήμαρχος.
Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να αναβαθμίσουμε τα υπάρχοντα σφαγεία. Ακόμα δεν έχουμε πάρει απάντηση από την αρμόδια υπηρεσία στο αν γίνεται με 150 χιλιάδες ευρώ να τα αναβαθμίσουμε ώστε να μπορέσει να αδειοδοτηθεί η λειτουργία τους. Αν η απάντηση είναι θετική, τότε ο Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να κάνει το έργο της αναβάθμισης των υπαρχόντων σφαγείων, διαφορετικά θα θεωρηθεί παράβαση καθήκοντος.

Ο Δήμαρχος έχει τις ενστάσεις του για το έργο της ανάπλασης της οδού Ταβουλάρη, γιατί το θεωρεί αποσπασματικό.
Προσωπικά πιστεύω ότι τα μεγάλα έργα που έχει στο μυαλό του ο Δήμαρχος, δεν μπορούν να γίνουν άμεσα, ίσως μπορούν να δρομολογηθούν ώστε να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. Άρα, η άποψη μου είναι ότι δεν πρέπει να χάνονται τα μικρά έργα, όπως αυτό της οδού Ταβουλάρη, που είναι και ένα τμήμα του Open Mall. Αν δεν μας αρέσει η συγκεκριμένη μελέτη αυτού του έργου, μπορούμε να την αναμορφώσουμε. Είναι λάθος να ακούγεται ότι αυτό το έργο θα εξυπηρετήσει μόνο κάποιους εμπόρους για να εκθέτουν την πραμάτεια τους. Από εμάς άλλωστε εξαρτάται αν θα το κάνουν αυτό ή όχι αφού ο δήμος είναι αρμόδιος να ελέγχει.

Ήταν ατυχείς οι χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν από τον δήμαρχο περί εργαζομένων λαμόγιων. Μακριά από εμένα αυτά. Οι υπάλληλοι βάζουν καθημερινά πλάτη και η συνεργασία μαζί τους είναι αναγκαία. Ο Δήμος σαφώς και έχει ανάγκη την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του και νέο αίμα στο προσωπικό του. Πιθανότατα θα έπρεπε να γίνει μια πιο σωστή αξιοποίηση του προσωπικού.

Δεν ξέρω αν θα αποδώσει η αλλαγή που έκανε ο Δήμαρχος στην διεύθυνση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου. Ο χρόνος θα κρίνει.

Θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος αν στο τέλος της τετραετίας έπαιρναν τα πράγματα τον σωστό τους δρόμο στον Δήμο. Να γινόταν μια σωστή δρομολόγηση. Θα ήμουν ευχαριστημένος αν και πάλι ο πολίτης αποκτούσε εμπιστοσύνη στον Δήμο.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 8 times, 1 visits today)