Current track

Title

Artist

Background

Χριστίνα Τετράδη (Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά, Ά Αντιπρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας)

Πα 26/07/2019



«Με τα σκουπίδια στους δρόμους, να είμαστε και ευχαριστημένοι που κάποιοι τουρίστες έρχονται στη Ζάκυνθο.

Δεν εξελίσσεται καλά η τουριστική χρονιά. Έχουμε μείωση στις διανυκτερεύσεις, κάτι που δεν αποτυπώνεται στις αφίξεις, ενώ μειωμένη είναι και η αγοραστική δύναμη των επισκεπτών. Μας επιλέγουν κάποιες αγορές δεν τις επιλέγουμε εμείς, πως να το κάνουμε άλλωστε όταν υπάρχει πτώση.

Δεν θέλω να σχολιάζω αοριστολογίες και γενικότητες, σαν αυτές που είπε ο Δήμαρχος κ. Κολοκοτσάς κατά των ξενοδόχων. Αν ο Δήμαρχος ξέρει ξενοδόχους που πετάνε νύχτα ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια τους, γιατί δεν κάνει κάτι;

Πέρυσι είχαμε αντιδράσει για την αύξηση των δημοτικών τελών, γιατί μιλάμε για μια μεγάλη αύξηση σχεδόν 40%, αλλά τελικά την δεχτήκαμε, για να μαζευτούν τα χρήματα που έλειπαν με σκοπό να γίνεται αποκομιδή και να είναι καθαρό το νησί. Τελικά όμως, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, δεν άλλαξε τίποτα προς το καλύτερο, τα σκουπίδια δεν μαζεύονται και το νησί είναι βρώμικο.

Μας αρέσει ή όχι, η Ζάκυνθος ζει από τον τουρισμό και αντί να προστατεύσουμε αυτό το προϊόν, τελικά κάνουμε τα πάντα για να το καταστρέψουμε. Οι τουρίστες γράφουν τα χειρότερα στο διαδίκτυο, αποκαλούν βρώμικη τη Ζάκυνθο και αυτό αποτελεί δυσφήμηση για όλους εμάς. Με αυτά τα αρνητικά σχόλια, αποτρέπονται και άλλοι τουρίστες να έρθουν. Έχουν ανοίξει ανταγωνίστριες αγορές και τα πράγματα γενικά δεν πάνε καλά στον τουρισμό, σε πανελλήνια κλίμακα. Με τα σκουπίδια στους δρόμους η εικόνα της Ζακύνθου γίνεται ακόμα χειρότερη.

Είμαστε σχεδόν χίλιες πεντακόσιες επιχειρήσεις που ασχολούμαστε με το τουριστικό προϊόν, πέραν των ξενοδοχείων. Όλες οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, όπως και η δική μου, διαθέτουμε ψυγεία για να αποθηκεύουμε τα σκουπίδια μας, αλλά τελικά τα σκουπίδια τα έχουμε μπροστά από την πόρτα μας. Κάνουμε ότι μπορούμε, διαλογή στην πηγή, και ανακύκλωση.

Σε όλες τις τουριστικές περιοχές οι επιχειρήσεις του τουρισμού πληρώνουμε από την τσέπη μας, για να κάνουμε αποκομιδή, είτε σε καθημερινή, είτε σε εβδομαδιαία βάση. Σε μηνιαία βάση, το κόστος ανά περιοχή ανέρχεται περίπου στις δέκα χιλιάδες ευρώ.

Η χώρα χρειάζεται ένα τουριστικό πλάνο δεκαετίας, ένα στρατηγικό πλάνο και χαίρομαι που βλέπω ότι το Υπουργείο Τουρισμού προετοιμάζει ένα τέτοιο πλάνο, για την αναβάθμιση του προϊόντος. Βλέπουμε, μέσα και από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, ότι για πρώτη φορά αναγνωρίζεται πως ο τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας. Βλέπουμε ότι υπάρχει η κυβερνητική βούληση, για την αναβάθμιση του τουρισμού, της ανθεκτικότητας, της ποιότητας και της βιωσιμότητας αυτού του προϊόντος.

Δεν υπάρχει τουρισμός χωρίς περιβάλλον. Εμείς ζητάμε να εξεταστεί το θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων στον Ιόνιο. Να μας πουν τι σημαίνει αυτή η διαδικασία, σε σχέση με τον τουρισμό, το περιβάλλον, τη σεισμικότητα της περιοχής, τις παραλίες μας. Πρέπει να συζητηθεί το θέμα αυτό από την κυβέρνηση και το απαιτούμε αυτό, για να δούμε τελικά αν αυτή η διαδικασία αξίζει να γίνει.
Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι είμαστε κατά των εξορύξεων, γιατί θεωρούμε ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι περισσότεροι από τα όποια οφέλη θα έχουμε.»    


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background