Current track

Title

Artist

Current show

Stigma Late Night

22:00 24:00

Current show

Stigma Late Night

22:00 24:00

Background

Αντώνης Κασσιμάτης
Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν είναι έντιμες οι διαδικασίες που θέλει να επιβάλει ο κ. Αρετάκης

Πε 3/09/2020

<

«Η εντιμότητα του Δημάρχου δεν αφορά μόνο την οικονομική διαχείριση αλλά και τις έντιμες και ηθικές διαδικασίες με τις οποίες ασκεί διοίκηση.

Μετά από έναν χρόνο δημαρχίας Αρετάκη, έχουμε δει συνολικά μια απραξία και μια αναποτελεσματικότητα από μία Δημοτική Αρχή που βρίσκεται σε αποσύνθεση. Αυτό το λέμε εμείς, που ως παράταξη περιμέναμε να δούμε στην πράξη τον κ. Αρετάκη. Περιμέναμε να δούμε τις αλλαγές που ο ίδιος υποσχόταν ότι θα φέρει και που και εμείς θέλαμε. Αυτό δεν το είδαμε.

Ταυτόχρονα είδαμε στελέχη αυτής της Δημοτικής Αρχής, που ψηφίστηκαν και εκλέχτηκαν μαζί με τον Δήμαρχο, να αποδομούνται από τον ίδιο. Οι ψηφοφόροι επέλεξαν αυτούς τους ανθρώπους και ο ίδιος τους είχε εμπιστευτεί σε θέσεις αντιδημάρχων. Φτάσαμε από τους επτά εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Αρετάκη, οι τέσσερις είτε να έχουν παραιτηθεί είτε να έχουν παραιτηθεί. Μιλάμε για τα τέσσερα από τα εφτά εκλεγμένα στελέχη της πλειοψηφίας. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο Δήμαρχος όρισε Αντιδημάρχους από άλλες παρατάξεις, χωρίς να έχει εξηγήσει τι συμβαίνει, τι πήγε στραβά και γιατί έκανε αυτές τις αλλαγές.

Όλη αυτή η κατάσταση, με την αποσύνθεση της Δημοτικής Αρχής και την άρνηση σε συνεργασίες βάση προγραμματικών συμφωνιών, όπως στοχεύει μία στοιχειώδης αυτοδιοικητική λογική, δείχνει ότι δεν υπάρχει η προοπτική λύσης των προβλημάτων που ταλανίζουν τον Δήμο μέσα από την συνεργασία. Ο Δήμαρχος κινείται με τη λογική, εγώ σώζω τον Δήμο και όποιον θέλω τον καλώ να βοηθήσει σε αυτή την σωτηρία. Εμείς αυτή την σωτηρία δεν την βλέπουμε και ο κ. Αρετάκης δεν μπορεί ένα χρόνο μετά την εκλογή του να λέει τα ίδια πράγματα. Δεν αρκεί η κριτική στο παρελθόν όταν ο ίδιος δεν έχει κάνει τίποτα για να λύσει τα προβλήματα. Η ομάδα του αποσυντίθεται και αυτός προσπαθεί με έναν τρόπο μία θεσμικό να αναζητήσει στηρίγματα. Αυτές οι ενέργειες του Δημάρχου συνθέτουν έναν θεσμικό εκφυλισμό.

Πριν την ανακοίνωση των νέων αντιδημάρχων υπήρξε ένα όργιο φημολογίας. Τον ρώτησα για όλα αυτά τον Δήμαρχο και ως απάντηση, με ρωτούσε αν φοβάμαι μην διαλυθεί ο ομάδα μου. Είναι απάντηση αυτή; Αυτά τα οποία θέτουμε δεν είναι πρόβλημα; H απραξία, η αναποτελεσματικότητα, η αποδόμηση της Δημοτικής Αρχής από τους ίδιους τους αντιδημάρχους, οι προσπάθειες του Δημάρχου για αυτού του είδους τις συμπράξεις δεν είναι πρόβλημα;

Εδώ λοιπόν υπάρχει πρόβλημα και απόδειξη είναι ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των συμβούλων και των επικεφαλής των μεγαλύτερων παρατάξεων αναγνωρίζουν αυτό το πρόβλημα. Ουδείς διαφώνησε στο να συζητηθεί αυτό το θέμα γιατί άπαντες-ομόφωνα αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα. Ακόμα και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έβαλε το θέμα χωρίς καν να ρωτήσει και ακολούθησαν τοποθετήσεις που αναγνώρισαν το πρόβλημα. Ο τρόπος που επιχείρησε να απαντήσει ο Δήμαρχος είναι μέρος του θεσμικού εκφυλισμού τον οποίο έχει επιβάλει στις διαδικασίες.

Δεν τοποθετούμαι στην βάση φημολογιών αλλά οφείλω να πω ότι δεν έχω ενημερωθεί από τον κ. Καρμίρη για οποιαδήποτε προσέγγιση του από τον Δήμαρχο με σκοπό την ανάληψη από τον ίδιο της Αντιδημαρχίας Λαγανά. Έχουμε ένα επίπεδο σχέσεων και θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα μου το έλεγε.

Δυστυχώς δεν πάμε καλά και αυτό το βλέπει και ο κόσμος. Είμαι ξεκάθαρος, οι διαδικασίες που ο κ. Αρετάκης θέλει να επιβάλει δεν είναι έντιμες. Έντιμη διαχείριση είναι και η διαχείριση του δημόσιου χρήματος αλλά και ο τρόπος που ασκείς διοίκηση.

Ο τρόπος και τα υπονοούμενα που αφήνει ο Δήμαρχος δείχνουν μια προσπάθεια να μετατοπίσει τη συζήτηση. Όσο πιο πολύ απομονώνεται ο κ. Αρετάκης από τους δικούς τους συμβούλους του, όσο περισσότερο νοιώθει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα, τόσο πιο πολύ μετατρέπεται σε έναν άκριτο υποστηρικτή της σημερινής κυβέρνησης.

Μας έλεγε ο κ. Αρετάκης με τυμπανοκρουσίες, ότι εξασφάλισε από την κυβέρνηση ένα ποσό 5,5 εκατομμυρίων ευρώ για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου, και ότι αυτό αποτελεί μια επιβράβευση των προσπαθειών του. Καταρχάς αυτό γίνεται εδώ και χρόνια, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, έχει συμβεί πάρα πολλές φορές. Μάλιστα αυτή την φορά, σε αντίθεση με ότι γινόταν μέχρι σήμερα, ένα ποσό θα μας το πάρουν πίσω, θα παρακρατηθεί το 40% του ποσού αυτού από την τακτική επιχορήγηση που θα δώσει η πολιτεία στους Δήμους την περίοδο 2022-2023. Η ΚΕΔΕ, που δεν είναι αντικυβερνητική, διαμαρτυρήθηκε για αυτό. Αυτό λοιπόν δεν το ήξερε ο Δήμαρχος και σαν να μην έφτανε αυτό, έσκιζε τα ρούχα του να μην υποστηριχθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση της ΚΕΔΕ που αντιδρά σε αυτές τις παρακρατήσεις. Ο κ.Αρετάκης ομολόγησε την άγνοιά του. Όφειλε να γνωρίζει.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 32 times, 2 visits today)