Current track

Title

Artist

Background

Δημήτρης Σκαλτσογιάννης (Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασών Ζακύνθου)

Πα 1/09/2017



«Το Δασαρχείο δεν έχει ζητήσει ποτέ και από κανέναν ιδιώτη να δηλώσει ότι η δασική του έκταση είναι δημόσια, αυτό θα ήταν παράνομο. Είναι ψευδέστατο κάτι τέτοιο. Απορώ, πως ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο ο πρώην Δήμαρχος Ζακύνθου κ. Μποζίκης.

Όταν ένας πολίτης έρχεται στο Δασαρχείο και ζητά άδεια για να καθαρίσει την έκτασή του που είναι δασική, παίρνει την άδεια αφού όμως πρώτα προσκομίσει τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα που αποδεικνύουν την ιδιοκτησία του. Ο νόμος είναι σαφής.
Παρόλα αυτά επειδή γνωρίζουμε ότι πολλά συμβόλαια καταστράφηκαν από τους σεισμούς και την πυρκαγιά του 1953 και προκειμένου να διευκολύνουμε τους πολίτες, εγώ προσωπικά, έχω δώσει σε πολλούς προφορική άδεια να προχωρήσουν σε καθαρισμό υπό την επίβλεψη της υπηρεσία μας, αλλά την έδωσα προφορικά και όχι εγγράφως, γιατί αν έκανα κάτι τέτοιο εγγράφως θα αναγνώριζα ότι η έκταση ανήκει στον ιδιώτη. Δεν είμαι εγώ αρμόδιος για να κρίνω σε ποιον ανήκει η κάθε έκταση, υπάρχουν αρμόδια όργανα για αυτό.

Στα Ιόνια Νησιά το βάρος της απόδειξης της ιδιοκτησίας μιας έκτασης μοιράζεται 50-50, μεταξύ ιδιώτη και Δασικής Υπηρεσίας, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον ιδιώτη. Για να είναι επίσημα αναγνωρισμένη μια δασική έκταση ως ιδιωτική, θα πρέπει ο ιδιώτης να προσκομίσει στο Δασαρχείο τα απαραίτητα έγγραφα, συμβόλαιο ιδιοκτησίας και τοπογραφικό. Εν συνεχεία, εμείς τα στέλνουμε στο Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών και αυτό αποφασίζει.

Πριν το 1960 στη Ζάκυνθο είχαμε λιγότερες δασικές εκτάσεις γιατί είχαμε περισσότερους αγρούς. Με την μετανάστευση οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις αφέθηκαν στην τύχη τους με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι δασικές.

Το δάσος, βάσει Συντάγματος, δεν αλλάζει μορφή χρήσης και όλες οι καμένες δασικές εκτάσεις θα κηρυχτούν αναδασωτέες. Με τους δασικούς χάρτες θα λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, μέχρι τα τέλη του 2019 θα έχουμε πλήρη εικόνα της Ζακύνθου. Οι νέοι δασικοί χάρτες θα αναγράφουν τι μορφή είχε μια έκταση το 1945, το 1960 και φτάνοντας μέχρι το σήμερα.

Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου κ. Νιοτόπουλο, ήδη οι στρατιωτικές μπουλντόζες που βρίσκονται στο νησί, δημιουργούν σήμερα νέες αντιπυρικές ζώνες.

Παραχωρήσαμε στον Δήμο Ζακύνθου και στον ΦΟΔΣΑ, μια δασική έκταση 83 στρεμμάτων, για να γίνουν τα έργα σχετικά με την ενδιάμεση διαχείριση απορριμμάτων στον Λίβα. Έκανα την αυτοψία μου επί των έργων και θα την στείλω στην Εισαγγελέα Ζακύνθου. Αν οι φορείς δεν εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα και δεν προβούν σε αντίστοιχη δεντροφύτευση 83 στρεμμάτων σε άλλη περιοχή όπως έχουν δεσμευτεί, θα προβούμε σε όλες τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες.

Η υπηρεσία μας εισηγήθηκε την κατεδάφιση του κτηρίου της Εκκλησίας που βρίσκεται στην πλατεία πάνω από το Ναυάγιο. Η έκταση αυτή είναι δασική-αναδασωτέα. Υπάρχει η σχετική δικογραφία στην Εισαγγελία Ζακύνθου, και η τελική απόφαση θα παρθεί από την δικαιοσύνη.

Λυπάμαι που κάποιοι λοιδορούν και κατηγορούν για διάφορα το Δασαρχείο Ζακύνθου. Αν έχει σήμερα δρόμους η ορεινή Ζάκυνθος, αυτό οφείλεται στο Δασαρχείο. Πρόκειται για δρόμους που σκοπό είχαν να διευκολύνουν στην πυρόσβεση και που παράνομα ασφαλτοστρώθηκαν.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background