Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Γιάννης Κοπανάς
Εκπρόσωπος Συνδυασμού «ΑΝΑΔΡΑΣΗ»

H κ.Αρετάκης δείχνει αναλγησία και απανθρωπιά – Εάν το ανεχόμαστε τρέφουμε το αυγό του φιδιού

Τρ 8/12/2020

<

«Όταν άκουσα αυτά που είπε ο Δήμαρχος στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΖ ανατρίχιασα, ένοιωσα σοκ. Εδώ μιλάμε για τον πρώτο πολίτη της Ζακύνθου, ο οποίος έκανε το νησί μου, στο οποίο έχω ζήσει όλη μου τη ζωή να ακουστεί δυσμενώς σε όλη την Ελλάδα. Δηλώνω δημόσια ως Ζακυνθινός ότι δεν με εκπροσωπεί ο κ. Αρετάκης ως Δήμαρχος.

Δεν χρειάζεται να πω κάτι εγώ εναντίον του Δημάρχου, ο κόσμος καταλαβαίνει μόνος του. Για αυτόν τον λόγο ως συνδυασμός απευθυνθήκαμε σε θεσμούς, γιατί οι θεσμοί είναι αυτοί που οφείλουν να δουν που παραβιάζεται το σύνταγμα που θέλει ίσους όλους του πολίτες της χώρας και επίσης που παραβιάζεται η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περί ίσων δικαιωμάτων στην εργασία, περί πανανθρώπινων αξιών.

Ειδικά σήμερα με την πανδημία υπάρχουν άνθρωποι που περνάνε πολύ δύσκολες οικονομικά καταστάσεις, χάθηκαν οι κοινωνικές σχέσεις και υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να θρέψουν την οικογένειά τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έρχεται ένα πρόγραμμα για να βοηθήσει κάποιες ευπαθείς ομάδες, κάποιους συνανθρώπους μας, ένα πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνιων ανέργων ηλικίας 55-67 ετών και ανέργων ΑμεΑ. Δεν μπορείς να αποκλείεις με τέτοιον απαξιωτικό τρόπο αυτούς τους ανθρώπους.
Όταν ήμουν πρόεδρος της ΔΕΠΑΖ το 2000, πριν από είκοσι χρόνια, προσέλαβα στην επιχείρηση έξι άτομα με αναπηρίες με ένα πρόγραμμα που υπήρχε εκείνη την εποχή. Αυτοί οι άνθρωποι δούλεψαν άψογα και βοήθησαν τα μέγιστα την επιχείρηση για να πάει μπροστά και να ξεχρεώσει τα χρέη της από το παρελθόν.

Αν προσέξει κανείς το επίμαχο βίντεο της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΖ, θα δει ότι η διευθύντρια της επιχείρησης αναφέρει ότι έχει ενημερώσει τον Δήμαρχο για αυτά τα προγράμματα. Το πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνιων ανέργων ηλικίας 55-67 ετών είναι μαζί με το πρόγραμμα ανέργων ΑμεΑ και το πρόγραμμα ανέργων άνω των 30 στην ίδια προκήρυξη του ΟΑΕΔ, την οποία την είχε δείξει η διευθύντρια της ΔΕΥΑΖ στον Δήμαρχο. Άρα ο Δήμαρχος γνώρισε πολύ καλά σε ποιους αναφερόταν η προκήρυξη.

Ευτυχώς που υπάρχει το βίντεο γιατί αλλιώς δεν θα πίστευα ότι έχει υπάρξει τέτοια συζήτηση. Το βίντεο δείχνει το ύφος, το ήθος, την γλώσσα του σώματος, την αντίληψη του ανθρώπου πάνω σε αυτά τα θέματα, όπως είναι η βοήθεια σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες οι οποίες έχουν ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά την κοινωνική μας ευαισθησία και συμπαράσταση.

Αλλά αυτό περιμέναμε για να δούμε την συμπεριφορά του πρώτου πολίτη του τόπου πάνω σε ευαίσθητα θέματα; Είδαμε τον κ. Αρετάκη πως είχε συμπεριφερθεί στους μετανάστες και στους πρόσφυγες. Δεν ήθελε να δώσει ούτε ένα ευρώ και έλεγε να πάνε από εκεί που ήρθαν. Όπως ο πρώην Αντιδήμαρχος του κ. Μαρινάκης αποκάλυψε, είχε πει τότε ο κ. Αρετάκης ότι «ας πρόσεχαν, να μην ερχόντουσαν εδώ με τα παιδιά τους, ας πάνε από εκεί που ήρθαν, ας το σκεφτόταν πριν ξεκινήσουν» και τα έλεγε αυτά τότε, γιατί δεν ήθελε να τους δώσει ένα στρώμα για να κοιμηθούν. Γιατί δεν ήθελε να δώσει ένα στρώμα να κοιμηθούν τα ταλαιπωρημένα παιδιά των ναυαγών. Αναγκάστηκαν να βοηθήσουν οι ξενοδόχοι για τα στοιχειώδη.

Τα βλέπω αυτά και σκέφτομαι τη Ζάκυνθο που ξέρω, τη Ζάκυνθο μου, διότι είμαι γέννημα θρέμμα Ζακυνθινός και δεν μπορώ να ανεχτώ τέτοια συμπεριφορά από κανέναν που ονομάζει τον εαυτό του συμπολίτη μου και ας είναι πρώτος πολίτης. Δεν τον αναγνωρίζω. Η Ζάκυνθος το 1944 με τον Δήμαρχο και τον Μητροπολίτη της προστάτεψε μία ολόκληρη κοινότητα εβραίων καταδιωγμένων από τους Γερμανούς. Η Ζάκυνθος το 2000 περιέθαλψε τους μετανάστες που έφτασαν στο νησί, τους βοήθησε να ζήσουν.

Το σημερινό γεγονός είναι απορία των αντιλήψεων του Δημάρχου ο οποίος δεν ζήτησε ούτε μία συγνώμη για το νερό που έκοψε σε καρκινοπαθή, εν μέσω πανδημίας. Είναι ο ίδιος που είπε ας κλείσουν τα μαγαζιά τους οι επιχειρηματίες, αρνούμενος να εφαρμόσει τα μέτρα στήριξης της πολιτείας. Αυτή η συμπεριφορά δείχνει αναλγησία και απανθρωπιά η οποία δεν ταιριάζει σε έναν Δήμαρχο.

Ο Δήμος δεν είναι μαγαζί που το έχει ο Σκρούτζ με σκοπό να κερδοσκοπήσει και να πλουτίσει. Ο Δήμος είναι μια κοινωνική δομή που απευθύνεται στην κοινωνία. Αν δεν το καταλαβαίνουμε αυτό δεν κάνουμε για αυτή τη δουλειά.

Πρέπει αυτή τη στιγμή η κοινωνία να πάρει θέση. Αναγνωρίζω τα αισθήματα που ανάγκασαν την κοινωνία μας την δεύτερη Κυριακή των εκλογών, να δώσει ένα μεγάλο ποσοστό στον κ. Αρετάκη, όμως η πίστωση χρόνου που του έχει δοθεί έχει εξαντληθεί. Η κοινωνία έδωσε στον κ. Αρετάκη 22% και όχι 70% όπως συνεχίζουν κάποιοι και λένε. Πρέπει να καταλάβει η κοινωνία ότι ο κ. Αρετάκης έχει εκλεγεί με απλή αναλογική, δεν έχει καμία πλειοψηφία η Δημοτική Αρχή. Ήταν ένα πείραμα η απλή αναλογική, την οποία και εγώ στα νιάτα μου είχα στηρίξει, ώστε να δούμε πως μπορούν οι κοινωνίες να συνεργάζονται. Εδώ δεν έχουμε συνεργασία ούτε με τους ανθρώπους της πλειοψηφίας του 22%, που του έδωσαν την δυνατότητα να γίνει Δήμαρχος. Πως είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να διοικεί; Πλειοψηφία δεν έχει, έξωθεν κοινωνική μαρτυρία την έχασε και αυτή σε πανελλήνια βάση και επίσης δεν έχει καμία δυνατότητα να συνεργαστεί με κανέναν, ούτε με τα ρούχα του.

Θα συμμετέχουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης, η συνεδρίαση αυτή είναι κρίσιμη για το μέλλον του τόπου. Μιλάμε πλέον για πανανθρώπινες αξίες οι οποίες πλήττονται από τον πρώτο πολίτης του τόπου. Εάν το ανεχόμαστε αυτό τότε τρέφουμε το αυγό του φιδιού, το οποίο αν δεν το σπάσεις όταν είναι αβγό τότε γίνεται φίδι. Σε μία Ζάκυνθο με μια τέτοια δημοκρατική παράδοση αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί να οδηγείται η Ζάκυνθος σε αυτά τα κατατόπια. Οι πνευματικοί άνθρωποι αυτού του τόπου ήρθε η στιγμή να υψώσουν ανάστημα, να πουν ως εδώ και μη παρέκει.

Η Ζάκυνθος είναι το νησί της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων αξιών, του πνεύματος και της αλληλεγγύης. Αυτή την Ζάκυνθο εγώ ξέρω.»

 


Ακούστε την συνέντευξη:

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 298 times, 8 visits today)