Current track

Title

Artist

Current show

Dimension

02:00 04:00

Current show

Dimension

02:00 04:00

Background

Νίκος Ποταμίτης
Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου

Θα είμαστε ευχαριστημένοι αν τελικά προσληφθούν τα μισά από τα 91 άτομα που ανακοινώθηκαν στο νοσοκμείο μας.

Δε 6/04/2020

<
  • Όλες οι αιτήσεις πρόσληψης πρέπει να ικανοποιηθούν χθες.
  • Να πληρωθούν και οι δυόμιση χιλιάδες θέσεις και να αυξηθούν οι μισθοί των γιατρών κατά 60%.

Πήγαμε να περάσουμε μια μεγάλη λεωφόρο χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε, ξεκινήσαμε και από τύχη δεν μας πάτησε κάποιο αυτοκίνητο. Καθώς διασχίζαμε τα τελευταία μέτρα του δρόμου, είπαμε αμάν που είμαστε, η κυβέρνηση είπε τρέξτε και αρχίσαμε να τρέχουμε. Σωστά μείναμε στα σπίτια μας και περιορίσαμε τις μετακινήσεις μας. Ευτυχώς βοήθησε ότι αυτή η περίοδος είναι η πλέον ουδέτερη κάθε χρονιάς. Ο ιός δεν φαίνεται να μπήκε στην Ελλάδα για τα καλά, όπως στην Ιταλία, ίσως λόγω και της χρονικής περιόδου, τα λίγα πρώτα κρούσματα αντιμετωπίστηκαν με μέτρα.

Όσοι άνθρωποι μπορούν και κυκλοφορούν σήμερα δεν έχουν πάρει μια ξεκάθαρη επιστημονική απάντηση για την χρήση ή μη της μάσκας προστασίας.
Αν έρθει κάποιος φορέας του Κορονοϊού μπροστά μου και βήξει ακόμα και μάσκα να φοράω υπάρχει περίπτωση να κολλήσω γιατί ο ιός μπορεί να διαπεράσει την μάσκα, άρα η μάσκα δεν με προστατεύει. Αν όμως, είμαι εγώ ένας ασυμπτωματικός φορέας του κορωνοϊού και φτερνιστώ ενώ φοράω μάσκα, το πιο μεγάλο ποσοστό των σωματιδίων θα κολλήσει στην μάσκα ή τουλάχιστον δεν θα πεταχτεί δύο μέτρα μακριά. Έτσι, με την χρήση μάσκας προστατεύουμε τους γύρω μας και την κοινότητά μας και με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε έμμεσα και τον εαυτό μας.
Κάθε μάσκα έχει δέκα λεπτά, το κόστος είναι μηδαμινό. Το ερώτημα είναι γιατί δεν διατίθεται από την πολιτεία αυτή η απλή χειρουργική μάσκα σε όλους όσους κυκλοφορούν έξω, οι οποίοι ξέρουμε ότι είναι λίγοι πλέον, περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού. Γιατί δεν δίνονται στον κάθε έναν τρεις μάσκες ανά ημέρα;

Το νοσοκομείο μας δεν είχε άλλα περιστατικά, πέρα από τα πέντε που ανακοινώθηκαν πριν από μέρες. Δυστυχώς αργούν πολύ να βγουν τα αποτελέσματα από τα τεστ. Συζητιέται πολύ και υπάρχει ο φόβος ότι για αυτό το γεγονός φταίει ότι το παστέρ και τα άλλα δύο επίσημα δημόσια κέντρα είναι πολύ φορτωμένα γιατί διαχειρίζονται και πολλές ιδιωτικές εξετάσεις και έτσι δεν προλαβαίνουν. Μένει να αποδειχτεί αυτό. Εμείς εκφράζουμε τον προβληματισμό μας

Δόθηκαν 30 εκατομμύρια σε ιδιώτες, με αυτά τα λεφτά και αναπνευστήρες περνάμε και διορίζαμε γιατρούς. Λείπουν τεσσερισήμισι χιλιάδες γιατροί από το ΕΣΥ και υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί για να εργαστούν στο δημόσιο, αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι για τις 984 θέσεις που προκηρύχτηκαν υπεβλήθησαν δυόμιση χιλιάδες αιτήσεις. Όλες οι αιτήσεις πρέπει να ικανοποιηθούν χθες.

Για τη Ζάκυνθο είχαν προκηρυχθεί εννιά θέσεις, η προηγούμενη κυβέρνηση, αν ήθελε, αυτούς τους ανθρώπους θα τους είχε διορίσει κιόλας. Η νέα κυβέρνηση προκηρύσσει αυτές τις εννιά θέσεις αλλά μόνο τρεις γιατροί έδειξαν ενδιαφέρον, η μία εκ των οποίων είναι ήδη γιατρός που εργάζεται στο νοσοκομείο.
Αυτό συμβαίνει γιατί το επάγγελμα του γιατρού έχει εξευτελιστεί οικονομικά και ποιοτικά, γιατί έχει φτωχοποιηθεί όλη η ιατρική κοινότητα, γιατί οι γιατροί τελούν σε υπερεργασία, γιατί κάνουν τις διπλές εφημερίες από αυτές που προβλέπει ο νόμος χωρίς να πληρώνεται μάλιστα ένα ποσοστό από αυτές. Πόσο μάλλον τώρα που οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες με εγκυμονούντες κινδύνους.

Πρέπει να πληρωθούν και οι δυόμιση χιλιάδες θέσεις και να αυξηθούν οι μισθοί των γιατρών κατά 60%, να πάνε στα επίπεδα που ήταν το 2012, όπως έχει πει το ΣτΕ από το 2018. Στις μεγάλες πόλεις το ενδιαφέρον από γιατρούς είναι μεγαλύτερο αλλά στην περιφέρεια αν δεν δοθούν επιπλέον χρήματα και επιστημονικά κίνητρα οι προκηρύξεις θα βγαίνουν άγονες όπως συμβαίνει τώρα με τη Ζάκυνθο. Και σκεφτείτε ότι για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης, ακόμα και για αυτές τις τρεις θέσεις, απαιτείται το λιγότερο ένας χρόνος. Σκεφτείτε τι θα γίνει αν ο ιός εξαπλωθεί στη Ζάκυνθο και από τους περίπου 40 γιατρούς που είμαστε σήμερα στο νοσοκομείο νοσήσει το 1/3. Δυστυχώς από το νοσοκομείο μας έχουν φύγει έντεκα γιατροί ενώ κάποιοι άλλοι είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης. Μη αντικαθιστώντας αυτούς τους γιατρούς που φεύγουν, στην ουσία διώχνεις άλλους δύο.

Για το νοσοκομείο Ζακύνθου για τις 24 θέσεις πολλαπλών ειδικοτήτων, όχι όμως γιατρών, που προκηρύχτηκαν δηλώθηκαν υποψηφιότητες από 91 ανθρώπους. Η πολιτεία είπε ότι θα προσλάβει και του 91, όμως μαθαίνουμε ότι δεν θα προσληφθούν όλοι αφού πολλοί έχουν ελλείψεις στα χαρτιά που κατέθεσαν. Θα είμαστε ευχαριστημένοι αν προσληφθούν οι μισοί. Επίσης αυτές οι προσλήψεις δεν είναι σε μόνιμες θέσεις αλλά προσλαμβάνονται ως επικουρικοί για δύο χρόνια.

Απλές μάσκες διαθέτει στο νοσοκομείο μας αλλά θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται παντού οι μάσκες αυξημένης προστασίας όπως γίνεται στα ΤΕΠ. Οι στολές προστασίας που διαθέτουμε είναι περιορισμένες και χρησιμοποιούνται όταν γίνεται προσέγγιση με ύποπτο κρούσμα. Αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει και στα ιδιωτικά ιατρεία. Θα έπρεπε και τα κέντρα υγείας να λειτουργούν για να διαχειρίζονται περιστατικά πριν αυτά έρθουν στο νοσοκομείο μας.

Είμαι αισιόδοξος ότι το ανθρώπινο είδος θα καταφέρει να επιβιώσει επειδή θα καταλάβει ποιο είναι το όφελος του. Σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην χώρα μας θα πέσουν πολλά τρισεκατομμύρια στην αγορά για να ενισχύσουν την οικονομία. Εμείς λέμε ότι πρέπει να ενισχυθεί η υγεία η κοινωνική πρόνοια και η παιδεία. Προσπαθούμε για αυτό, κοινωνία και εργαζόμενοι πρέπει να είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν.

Αύριο στις 12 το μεσημέρι δεν θα διεκδικήσουμε με τον παραδοσιακό μαζικό τρόπο αλλά με μεγάλη προσοχή και επιφύλαξη θα βγούμε με μάσκες στην είσοδο του νοσοκομείου και θα επικοινωνήσουμε τα συνθήματα μας, προσπαθώντας να περάσουμε το μήνυμα. Δυστυχώς δεν προβάλλονται οι κινητοποιήσεις μας όπως θα έπρεπε, παρόλο που η ΟΕΝΓΕ έχει κάνει πολλά τις τελευταίες ημέρες.

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: