Current track

Title

Artist

Current show

Dimension

02:00 04:00

Current show

Dimension

02:00 04:00

Background

Δημήτρης Ποταμίτης
Μέλος Συλλόγου Γονέων 3ου Δημοτικού Σχολείου

Καλούμε την Δημοτική Αρχή, να μπει στο δρόμο της λογικής – Τα σχολεία χρειάζονται καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης – Θα αντιδράσουμε

Τε 1/09/2021

<

«Όταν o Δήμαρχος αποκαλεί ψεύτη τον Πρόεδρο της Ένωσης Γονέων κ. Γεωργάνο, μας αποκαλεί όλους ψεύτες, όλη την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Δεν είμαστε πρόβατα να κάνουμε ότι θέλει ο κ. Γεωργάνος. Συσκεπτόμαστε καθημερινά, οι αποφάσεις μας είναι ομόφωνες, και οι ανακοινώσεις της Ένωσης μας εκπροσωπούν όλους. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι ο Γεωργάνος που κάνει τη φασαρία, είμαστε όλοι μας πίσω από το Γεωργάνο. Ο χαρακτηρισμός ψεύτες που χρησιμοποίησε ο Δήμαρχος για εμάς, στην πραγματικότητα επιστρέφεται, γιατί από πουθενά δεν προκύπτει ότι οι συμβάσεις των καθαριστριών στα σχολεία θα είναι οκτάωρες. Τα επίσημα έγγραφα αναφέρουν τρίωρη απασχόληση.

Είναι εντυπωσιακό ότι την ώρα που όλοι οι Δήμοι της χώρας, ανεξαρτήτως κομματικής απόχρωσης, έχουν καλύψει με δικά τους χρήματα, το επιπλέον οικονομικό κόστος για να έχουν καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης στα σχολεία τους, ο Δήμος Ζακύνθου δεν κάνει το αυτονόητο, και προσλαμβάνει καθαρίστριες με τρίωρη σύμβαση.

Με τρεις ώρες εργασία, ούτε ο Σούπερμαν δεν προλαβαίνει να καθαρίσει ένα σχολείο κάτω από φυσιολογικές συνθήκες στην προ κορονοϊού εποχή, πόσο μάλλον να εφαρμοστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας. Αυτό δεν είναι εφικτό και είναι αδιανόητο να το πιστεύει κανείς. Δεν μπορώ να καταλάβω πως αυτό που είναι αδιανόητο για όλη την Ελλάδα, για την Δημοτική Αρχή είναι το ζητούμενο. Ο Δήμαρχος κάποια στιγμή είπε να ξεκινήσουμε με τρίωρα και βλέπουμε. Δεν μας πείθει. Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Ακόμα και τώρα αν άρχιζαν οι διαδικασίες για να μετατραπούν οι συμβάσεις σε οχτάωρες, θα φτάναμε στον Οκτώβριο για να έχουμε καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης. Γνωρίζουμε μάλιστα πολλές καθαρίστριες που δεν θα δεχτούν να εργαστούν με τρίωρη σύμβαση και αν δεν απασχοληθούν σε οχτάωρή βάση θα παραιτηθούν. Στο τέλος θα μείνουμε χωρίς καθαρίστριες. Υπάρχει μάλιστα μία περίπτωση καθαρίστριας η οποία πρέπει να καλύπτει και το Δημοτικό σχολείο του Αγαλά και το Αρετάκειο στις Βολίμες. Σκεφτείτε μόνο, το χρόνο που χρειάζεται για την μετάβαση της από το ένα άκρο του νησιού στο άλλο. Ποιος είναι άραγε αυτός που έχει κάνει αυτό τον σχεδιασμό; Ισχυρίζεται κάποιος από την Δημοτική Αρχή ότι εμείς στη Ζάκυνθο είμαστε οι έξυπνοι και όλοι οι άλλοι στην Ελλάδα είναι βλάκες;

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή, μετά από δύο χρόνια, να έρθει στο δρόμο της λογικής και του αυτονόητου γιατί διαφορετικά θα υποχρεωθούμε να λάβουμε μέτρα. Υπάρχει το αδίκημα που λέγεται παράβαση καθήκοντος, το οποίο αδίκημα μπορεί να προϋποθέτει πρόθεση, αλλά όταν επισημαίνονται στον αρμόδιο οι συνέπειες μιας πράξης και αυτός επιμένει, τότε μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει και ένας ενδεχόμενος δόλος να παραβεί το υπηρεσιακό του καθήκον. Αυτό ας το έχει κατά νου η Δημοτική Αρχή. Δεν θα παίξουμε ούτε με την υγεία των παιδιών μας, ούτε με την υγεία των εκπαιδευτικών.

Σήμερα το βράδυ θα γίνει μια συνάντηση της Ένωσης Γονέων με τους Συλλόγους καθηγητών και δασκάλων. Δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι αυτό. Θα αντιδράσουμε. Ο Δήμος έχει λάβει πακτωλό χρημάτων από την κυβέρνηση, και για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και για τις σχολικές μονάδες ποσό άνω των δύο εκατομμυρίων. Αυτά τα χρήματα δεν τα δίνει η κυβέρνηση για να τα βάζει κάποιος στο μπαούλο λες και συσσωρεύει χρυσές λύρες. Αυτά τα χρήματα τα δίνει η κυβέρνηση στους Δήμους για να τα χρησιμοποιούν προς όφελος των Δημοτών.

Το τμήμα πρασίνου του Δήμου έχει ουσιαστικά καταργηθεί. Τα έχει φορτωθεί όλα η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου και ο κ.Τουρκάκης ο οποίος προσπαθεί και κάνει ότι μπορεί, αλλά αυτό δεν αρκεί. Tι να προλάβει να κάνει; Υπάρχουν ακόμα σε πολλά σχολεία άκοπα χόρτα, και δεν έχουν καθαρισθεί εξωτερικοί χώροι. Λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στους διευθυντές των σχολείων προσλάβετε έναν εργάτη για να κόψει τα χόρτα και θα σας δώσουμε είκοσι-τριάντα ευρώ. Δεν μπορεί ένας εργάτης να κόψει τους ευκάλυπτους ούτε έχει φορτηγό για να απομακρύνει τα κομμένα κλαδιά. Εμείς στο 3ο Δημοτικό εθελοντικά κόψαμε κάποια κλαδιά με δικά μας έξοδα, και όταν τους λέμε να απομακρύνουν τα κομμένα κλαδιά, μας λένε να πάρουμε εργάτη να τα μαζέψει. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.
Ακόμα δεν έχουν τελειώσει οι εργασίες στο 3ο Δημοτικό για την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου. Ο εργολάβος δεν εγκαταστάθηκε το καλοκαίρι για να κάνει τις εργασίες χωρίς να ενοχλεί. Θα ξεκινήσουν τα μαθήματα εν μέσω πανδημίας και θα μπαινοβγαίνουν οι εργάτες ενώ τα παιδιά θα είναι στο σχολείο. Είχαμε επίσης στείλει έγγραφα στο Δήμο με τα οποία επισημαίναμε ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν οι επικίνδυνοι σοβάδες που κρέμονται στις κορνίζες των παραθύρων. Σήμερα έπεσαν σοβάδες στην αίθουσα των δασκάλων. Υπάρχει κίνδυνος.

Πρέπει επίσης να απομακρυνθούν οι κάδοι απορριμμάτων που βρίσκονται ανάμεσα στο 3 Δημοτικό Σχολείο και την Παιδική χαρά. Δεν είναι δυνατόν σε έναν χώρο που συγκεντρώνονται παιδιά να συσσωρεύονται βουνά με σκουπίδια.

Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον και καμία ανταπόκριση από τη Δημοτική Αρχή. Κάνουμε μια ύστατη έκκληση προς τη Δημοτική Αρχή, να μπει στο δρόμο της λογικής, να αξιοποιήσει τα χρήματα που έχει στείλει η κυβέρνηση και να πιάσουν τόπο. Δεν έχει δικαίωμα ο Δήμαρχος να παρακρατεί χρήματα που έχουν δοθεί από το κράτος και προορίζονται για τις σχολικές υποδομές.»

 


Σχετικά:
1. Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής: 
Έγκριση πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στους Δήμους της Χώρας για την κάλυψη αναγκών καθαριότητας σχολικών μονάδων

2. Απόφαση Δημάρχου:
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΟΧ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: