Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Νικήτας Αρετάκης (Υποψήφιος Δήμαρχος Ζακύνθου, επικεφαλής συνδυασμού «Με αρετή και τόλμη για τη Ζάκυνθο»)

Πε 28/03/2019

<

«Στην πρόσφατη ανακοίνωσή μου κάνω αναφορά στον Βουλευτή Ζακύνθου κ. Κοντονή γιατί αναφέρθηκε στο πρόσωπό μου, δήλωσε ότι προσωπικά εκείνος μου έχει απόλυτη εμπιστοσύνη να διαχειριστώ χρήματα του Δήμου, γιατί με θεωρεί έναν τίμιο άνθρωπο.
Παραλληλίζω αυτή την αναφορά του κ. Κοντονή, με την δήλωση του πρώην Προέδρου της ΝΔ κ. Ε. Μειμαράκη στην πολιτική εκδήλωση στην οποία μίλησε, και στην οποία ήμουν παρόν. Είπε λοιπόν ο κ. Μειμαράκης, ότι «μπορεί μεν η ΝΔ να μην δίνει χρίσμα σε υποψήφιο Δήμαρχο, αλλά παροτρύνω τους Ζακυνθινούς να ψηφίσουν έναν τίμιο υποψήφιο Δήμαρχο.»
Αισθάνθηκα την ανάγκη να ευχαριστήσω με ανακοίνωσή μου τον κ. Κοντονή για τα καλά λόγια που είπε για εμένα, όπως το ίδιο θα έκανα αν ο κ. Μειμαράκης είχε αναφερθεί στο πρόσωπό μου.

Κάποιοι χρησιμοποιήσαν την ανακοίνωση μου για να με ταυτίσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και να μου προκαλέσουν ζημιά και πράγματι από την διαστρέβλωση των λεγόμενών μου, δημιουργήθηκε ένα εσωτερικό πρόβλημα στον συνδυασμό μου.
Έχω όμως πει, κατ’ επανάληψη, ότι ο συνδυασμός μου είναι ακομμάτιστος. Προσωπικά ασφαλώς και έχω κάποιες πολιτικές ιδέες και αξίες αλλά σαν Δήμαρχος θα λειτουργήσω ακομμάτιστα.

Γνωρίζω τον πρώην δήμαρχο κ. Στέλιο Μποζίκη από το 2011 και τον εκτιμώ. Στις προηγούμενες εκλογές παρότι ήμουν εγχειρισμένος στην Αθήνα, ήρθα στη Ζάκυνθο για να τον ψηφίσω. Ήταν ο μόνος στον οποίο τηλεφώνησα ζητώντας την γνώμη του, σχετικά με την πρόθεσή μου να κατέβω στις εκλογές, και αυτό το έκανα γιατί έδινα βαρύτητα στην άποψή του. Προφανώς επειδή και ο ίδιος ήταν απογοητευμένος από τις προηγούμενες εκλογές και από τους Ζακυνθινούς, με απέτρεψε, παρόλα αυτά εγώ αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα. Πιστεύω ότι δεν χρειαζόταν ο κ. Μποζίκης να ανοίξει έναν τέτοιου είδους πόλεμο μέσω των social media προς το πρόσωπό μου με αιτία την πρόσφατη ανακοίνωσή μου. Θεωρώ ότι αυτό έγινε, λόγω του μίσους που έχει προς τον κ. Σ. Κοντονή, ή επειδή θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο βοηθά τον κ. Αρμένη, αν και κάνει λάθος. Η οργισμένη του αντίδραση ίσως οφείλεται στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που όπως πληροφορήθηκα έχει ο κ Αρμένης στα χέρια του και η οποία δείχνει ότι δεν πάνε καλά τα πράγματα για τον κ. Αρμένη σε αντίθεση με την δική μου υποψηφιότητα. Δεν έχω δει την δημοσκόπηση αλλά έχω πληροφορηθεί για αυτήν.

Έχω πει ότι δεν με ενδιαφέρει η στήριξη του οποιουδήποτε κόμματος, αλλά δεν θα είχα πρόβλημα αν υπήρχε. Θα ήταν τιμή μου να στηριχθώ από τον ΣΥΡΙΖΑ, ή την ΝΔ, αρκεί αυτή η στήριξη να μην είναι δεσμευτική και να μην μου προκαλέσει κανενός είδους εξάρτηση.
Δεν πήγα απρόσκλητος στις συναντήσεις που είχα τόσο με τον κ. Σταύρο Κοντονή όσο και με τον κ. Απόστολο Κακλαμάνη. Μου ζητήθηκε να παραστώ σε αυτές τις συζητήσεις. Δεν πήγα από μόνος μου στο γραφείο του κ. Κακλαμάνη στον δεύτερο όροφο της Βουλής, αυτός με κάλεσε. Με τον ίδιο τρόπο είχα συναντηθεί και με τον Βουλευτή Ζακύνθου, μόνο με τον κ. Κοντονή συναντήθηκα, όχι με τον κ. Κασιμάτη, ή με κάποιον άλλον από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το νόημα της ανακοίνωσης μου είναι η διαπλοκή. Θεωρώ ότι η διαπλοκή είναι μια αλληλοσύνδεση συμφερόντων που έχουν έναν κοινό σκοπό, την παραγωγή κέρδους αθέμιτο-παράνομο τρόπο.
Τα σκάνδαλα είναι πάρα πολλά και αν εκλεγώ Δήμαρχος θα τα αποκαλύψω όλα δημόσια με φωτογραφίες και στοιχεία.
Δεν είμαι Εισαγγελέας για να αναφέρω ονόματα προσώπων που εμπλέκονται στα σκάνδαλα αυτά.

Χθες το βράδυ, άνθρωπος που ήταν κοντά μου από την πρώτη στιγμή, μου είπε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει μαζί μου, γιατί κινδυνεύει να του κλείσουν το μαγαζί. Αυτά είναι τα συμφέροντα, το κατεστημένο. Αυτά χαρακτηρίζω ως διαπλοκή.

Τα τελευταία 12 χρόνια, και δεν αναφέρομαι στην εποχή Τσαγκαρόπουλου γιατί έλειπα από την Ζάκυνθο και δεν γνωρίζω επακριβώς τι είχε γίνει τότε, υπήρξαν επτά Δήμαρχοι, δεν ήταν μόνο ο κ. Μποζίκης και ο κ. Κολοκοτσάς. Ποτέ δεν είπα ότι οι Δήμαρχοι που πέρασαν την τελευταία 12ετία ήταν συνιστώσα της διαπλοκής. Ποτέ δεν είπα ότι ο Δήμαρχος είναι απαραίτητα ο ίδιος διαπλεκόμενος και για κανέναν Δήμαρχο δεν έχω πει κάτι τέτοιο. Όμως ο κάθε δήμαρχος όφειλε να εξασφαλίσει ότι αυτά τα 700 εκατομμύρια ευρώ που τα τελευταία 12 χρόνια μπήκαν στη Ζάκυνθο, θα τα διαχειριζόντουσαν, όποιοι τα διαχειρίστηκαν, με τον πλέον νόμιμο τρόπο. Ο Δήμαρχος οφείλει να προλάβει μια διαπλοκή, να την αποτρέψει.

Λέει ο κ. Μποζίκης ότι μείωσε τα χρέη του Δήμου, δεν είναι κάτι που αμφισβητώ, όμως το ερώτημα είναι αν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για να πολεμήσει την διαπλοκή. Τώρα το γιατί δεν το έκανε, είτε από αμέλεια, είτε από ανικανότητα, είναι κάτι που δεν γνωρίζω. Ούτε αυτός το έκανε, ούτε κανένας άλλος Δήμαρχος,.

Αυτή η διαπλοκή στην οποία αναφέρομαι, έχει δημιουργήσει την παραβατικότητα στην Ζάκυνθο και έχει εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Υπάρχουν πρόσωπα διαπλεκόμενα, που απαξιώνουν φορείς, Δασάρχες, Αστυνομικούς Διευθυντές, μέχρι και Εισαγγελείς, επειδή δεν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά τους. Υπάρχει μια σύμπραξη ευυπόληπτων κυρίων, που αποτελούν την διαπλοκή στη Ζάκυνθο. Η διαπλοκή είναι γνωστή σε όλους, την έχει καταγγείλει πολλές φορές και ο Βουλευτής Ζακύνθου ο οποίος θεωρώ ότι έχει κάνει προσπάθειες. Τώρα, το αν αρκούν αυτές οι προσπάθειες του κ. Κοντονή, είναι μια άλλη υπόθεση. Πάντως έχει κάνει κινήσεις ο κ. Κοντονής, για παράδειγμα ο Δήμαρχος έχει καταδικασθεί.

Από το 2003 έπρεπε να είχαμε δει με υπευθυνότητα το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Από το 2010 όφειλε ο Δήμος να είχε κατασκευάσει το κλειστό εργοστάσιο με δικά του κονδύλια, και θα μπορούσε να γίνει αυτό αν υπήρχε μια σωστή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου. Φτάσαμε στο απροχώρητο, σε αδιέξοδο και έτσι, αναγκαστικά καταλήξαμε στον Λίβα. Ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος πήγαινε τα σκουπίδια από χωριό σε χωριό και τελικά καταλήξαμε στον Λίβα, είναι μια καταστροφική επιλογή για τα απορρίμματα.
Εμείς μπορούμε να κάνουμε ενέργειες για την διαχείριση των απορριμμάτων, ανάλογες με αυτές που γίνονται σε άλλα κράτη, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, ή στον Καναδά. Που λένε οι προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι πρέπει να εφαρμόσεις μια ενδιάμεση λύση και μετά μια ξεχωριστή λύση που θα είναι η οριστική;

Οι Δήμοι έχουν έναν κοινό παρονομαστή, την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Διαφώνησα με την πρόταση του κ. Τάσου Μαρίνου για τους Πολωνούς, εγώ αν ήμουν Δήμαρχος δεν θα την δεχόμουν.

Τώρα πλέον, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στον Λίβα, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό αλλά αν δεν είναι βιώσιμη η λύση του αυτή, με εμένα Δήμαρχο, δεν θα μείνουν τα σκουπίδια στον Λίβα.

Ο ΦΟΔΣΑ ανέθεσε επί πληρωμή την σύνταξη μιας μελέτη για τα απορρίμματα σε μια εταιρία που έχει αυτό το αντικείμενο.
Εγώ υπήρξα εργολάβος, ήμουν μηχανικός και ξέρω πως γίνονται αυτά τα πράγματα. Όταν πρότεινα στον Δήμο να αγοράσω εγώ τα οικόπεδα, πήγα να δώσω λύση και αυτοί την αρνήθηκαν. Έκανα την πρόταση παρουσία πέντε ανθρώπων, δεν ήταν μόνο ο κ. Τσίπηρας σε εκείνη την συνάντηση. Με ποιον τρόπο έγινε η αγορά των οικοπέδων στον Λίβα από τον Δήμο; Πόσα ενοίκια πλήρωσαν μέχρι να τα αγοράσουν; Από ποιους τα αγόρασαν;
Είχα πει στον Βουλευτή Ζακύνθου, ότι αν φέρουν τα σκουπίδια στις Ορθονιές, εγώ θα μετατρέψω το σχολείο στις Βολίμες, σε hot spot μεταναστών.

Μου ζήτησε ο Υπουργός τότε κ. Κοντονής, να εξετάσω το μοντέλο της διαχείρισης των απορριμμάτων που εφαρμόζουν απέναντι, στην Τριανταφυλλιά και να του πω την γνώμη μου. Επισκέφθηκα τον χώρο και επιστρέφοντας στη Ζάκυνθο πήγα στον κ. Κολοκοτσά να του πω τι είδα, τι να προσέξει, τι πρέπει να κάνει για να μην τον κλέψουν στο ζύγισμα, αυτός με έβρισε και με έδιωξε από το γραφείο του, λέγοντάς μου ότι με έκανε ΣΥΡΙΖΑΙΟ ο Κοντονής.

Από σκοπιμότητα δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια τα χρέη του Δήμου προς ΙΚΑ και ΔΕΗ. Σαφώς και αν βρεθώ ως Δήμαρχος σε δίλημμα, θα προτιμήσω να πληρώσω το προσωπικό και όχι τα χρέη σε ΔΕΗ και ΙΚΑ, αλλά αυτό θα ήταν κάτι προσωρινό, για έναν ή δύο μήνες.

Έχετε αντιληφθεί ότι οι πνευματικές μου δυνάμεις με έχουν εγκαταλείψει λόγω της ηλικίας μου, ή ότι οργανικά υστερώ σε κάτι; Μαθαίνω ότι υπάρχουν νεότεροί μου με πολλά προβλήματα υγείας, νέοι που έχουν κάνει μέχρι και bypass. Είμαι 77 ετών, χαίρω άκρας υγείας και δεν θα καθόμουν να ρισκάρω την υγεία μου, θέτοντας υποψηφιότητα, αν πίστευα ότι δεν θα τα καταφέρω.

Όλοι λένε ότι έχω μια τεράστια περιουσία. Οι αστυνομικοί ξέρουν ποια είναι η περιουσία μου, έχουν δει τα τραπεζικά μου βιβλιάρια. Δούλεψα στο εξωτερικό, επέστρεψα στην Ελλάδα, έκανα κάποια σημαντικά έργα, αγόρασα μετοχές της Κτηματικής Τράπεζας και όταν ανέβηκε η τιμή της μετοχής, κατά είκοσι φορές από την τιμή που την είχα αγοράσει, τις πούλησα. Εν συνεχεία έκανα κάποιες επενδύσεις, έβγαλα κάποια χρήματα, τα οποία όμως τα φύλαξα, δεν τα χρησιμοποίησα για να αγοράσω βίλες ή κότερα. Παίρνω μια σύνταξη 1.400 ευρώ και προκαλώ τον οποιονδήποτε να έρθει να δει το σπίτι μου, θα διαπιστώσει ότι δεν είναι τίποτα το σπουδαίο.

Δεν θα συνεργαστώ με κανέναν άλλο συνδυασμό. Αν εκλεγώ δήμαρχος θα φέρνω τις προτάσεις μου στο Δημοτικό Συμβούλιο και όποιος θέλει ας τις ψηφίζει, εγώ δεν θέλω ένα Δημοτικό Συμβούλιο κοπάδι. Φυσικά και εγώ κάνω λάθη. Αν με πείσει κάποιος με επιχειρήματα ότι έχω κάνει κάποιο λάθος, θα το αποδεχτώ.

Δεν βλέπω τον Δήμο Ζακύνθου ως μία ευκαιρία για να κάνω πολιτική, δεν ασχολήθηκα ποτέ με την πολιτική. Αν ήθελα να είμαι πολιτικός, θα είχα εκλεγεί από παλιά Βουλευτής, ή θα γινόμουν Υπουργός. Πιστεύω ότι ο Δήμαρχος δεν είναι πολιτικός.
Δεν με ενδιαφέρουν οι πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός, εμένα με ενδιαφέρει να είναι ηθικό στοιχείο.
Αν υπάρχει κεντροδεξιός χώρος, τότε δηλώνω κεντροδεξιός.

Θα νοικοκυρέψω τα οικονομικά του δήμου, μόλις εκλεγώ θα δημιουργήσω ένα ειδικό γραφείο μελετών στον Δήμο και θα ορίσω Διευθυντή για τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Έχω ακούσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατεβάσει δικό του ψηφοδέλτιο για τον Δήμο Ζακύνθου, ίσως με επικεφαλής τον κ. Κασιμάτη, άρα με ποιον τρόπο θα με βοηθήσει ο κ. Κοντονής; Ούτε πρόσωπα μου πρότεινε, ούτε υποψηφίους μου έστειλε, ούτε εγώ του ζήτησα κάτι. Δεν είχα καμιά σχέση με την αποχώρηση του κ. Λ. Γιαννάτου.

Εξαίρετος άνθρωπος, φίλος και με πορεία στη Τοπική Αυτοδιοίκηση ο κ. Αρμένης.
Κάποιος συγγενής μου είπε ότι ο κ. Αγαλιανός είναι ο καλύτερος δάσκαλος που έχει περάσει από την Ζάκυνθο. Τώρα για τα έργα που έκανε ως δήμαρχος λέγονται πολλά αλλά δεν έχω ιδιαίτερη γνώση για αυτά.
Έρχονται φτωχοί συγχωριανοί μου και μου ζητούν να τους βοηθήσω γιατί έμπλεξαν με τα επιδόματα τυφλότητας.
Πρέπει να λήξει το θέμα με τους τυφλούς και σε ότι αφορά τον κ. Γάσπαρο. Εγώ πιστεύω ότι είναι αθώος, αλλά έχουν μείνει σκιές.
Σε ότι αφορά τον κ. Χαράλαμπο Λιβέρη, θα πω ότι με είχαν καλέσει στην Επανεκκίνηση, για να γίνω αρχηγός τους. Τους είπα να αναστείλουν την κίνησή τους και να έρθουν κοντά μου, αλλά το αρνήθηκαν. Τους εύχομαι καλή επιτυχία, αλλά φοβάμαι ότι επειδή είναι νέοι άνθρωποι και άπειροι θα αφομοιωθούν από τους παλιούς.
Ο κ. Τάσος Μαρίνος είναι ηθικός, αλλά ο Δήμος έχει πολύ μεγαλύτερες ανάγκες από αυτές που ο ίδιος μπορεί να καλύψει.
Δεν γνωρίζω ούτε τον κ. Φώτη Κόκλα ούτε τον κ. Χρήστο Πάστρα.
Πολύ καλός άνθρωπος ο κ. Νιοτόπουλος.
Δεν γνωρίζω προσωπικά την κα Κράτσα.
Έχει βοηθήσει το νησί ο Σταύρος Κοντονής, δεν υποκρίνεται και θέλει να βοηθήσει και άλλο, για αυτό και επιθυμεί να επανεκλεγεί.

Από ότι φαίνεται η διαπλοκή με τρέμει. Θέλω να καταφέρω να έρθει η νέα γενιά και να αλλάξει τα πράγματα, να παταχθεί η διαπλοκή και να ανθίσει η Ζάκυνθος.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 70 times, 24 visits today)