Current track

Title

Artist

Current show

Stigma Radio Mix

20:00 22:00

Current show

Stigma Radio Mix

20:00 22:00

Background

Ρόδη Κράτσα
Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Ο μόνος φορέας που για πρώτη φορά συμβάλει έμπρακτα για το Ναυάγιο είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Τε 21/04/2021

<

«Η περιφέρεια μας, με ένα συγκροτημένο ψήφισμα, βλέπει θετικά και στηρίζει την προσπάθεια του Υπουργείου Τουρισμού για το Ναυάγιο, αν και λυπάμαι γιατί η αυτή η προσπάθεια άργησε να έρθει. Απορώ πως το Ναυάγιο έμεινε εγκαταλελειμμένο και στο έλεος του κτιρίου τόσα χρόνια, όταν μάλιστα είχαμε και θύματα και έπρεπε να είμαστε ευαισθητοποιημένοι. Όλοι έχουμε ευθύνη για αυτό και το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση και ο καθένας μας ως Ζακυνθινοί. Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει το θέμα του Ναυαγίου και εμείς πρέπει να είμαστε αρωγοί και να διεκδικήσουμε αυτά που πιστεύουμε ότι χρειάζονται για την ορθή διαχείριση του.

Με το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, καταθέσαμε τις δικές μας προτάσεις, τα δικά μας αιτήματα προς την πολιτεία, με στόχο την όσο πιο ορθολογική διαχείριση του Ναυαγίου. Λέμε ότι πρέπει να εκπροσωπείται στον φορέα η τοπική κοινωνία και οι φορείς της Ζακύνθου, ότι πρέπει ο φορέας που θα συσταθεί με την μορφή μιας ανώνυμης εταιρείας ώστε να είναι και πιο ευέλικτος, να έχει παρουσία στη Ζάκυνθο, είτε με την έδρα της εταιρείας, ή με κάποια γραφεία της εταιρείας στο νησί, να κρατηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας αυτής της εταιρείας, να είναι ο φορέας υπό κρατικό έλεγχο και να κρατηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του Ναυαγίου.

Θέλουμε να κρατηθεί η ταυτότητα του Ναυαγίου. Αυτό το Ναυάγιο έγινε διάσημο και αυτό το Ναυάγιο θέλουμε να προστατεύσουμε, γιατί υπήρξαν και στο παρελθόν σχέδια με γέφυρες, σκάλες κλπ, που αλλοίωναν το Ναυάγιο όπως είναι σήμερα. Εμείς θέλουμε να κρατηθεί το Ναυάγιο, να γίνει σεβαστό σαν μνημείο της φύσης και να κρατήσει το δημόσιο χαρακτήρα του. Άλλο όμως κρατάω τον δημόσιο χαρακτήρα του και άλλο έχω έναν φορέα που το διαχειρίζεται με όρους ιδιωτικού μάνατζμεντ για να μπορεί να είναι ευέλικτος, να παίρνει αποφάσεις γρήγορα, να μπορεί να έλκει χρηματοδοτήσεις και να κάνει συνεργασίες εντός και εκτός Ζακύνθου. Πρέπει να γίνει ένα μεγάλο άνοιγμα στην σύγχρονη παγκόσμια αγορά. Ο φορέας δεν είναι μόνο για να φροντίσει τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας που και αυτό βέβαια είναι πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για το Ναυάγιο.

Η εταιρεία που θα συσταθεί θα πρέπει να στελεχωθεί με ανθρώπους ειδικούς, που θα έχουν την γνώση της σωστής διαχείρισης, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα συνεργασίας με άλλους φορείς, πολιτιστικούς ή και θρησκευτικούς, να είναι ανοιχτός σε συνεργασίες εντός και εκτός Ελλάδας, δεν αποκλείουμε την συνεργασία με κανέναν ακόμα και με ιδιώτες, ώστε να έλξει κεφάλαια και να καταστεί η όλη περιοχή ως ένας από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς πόλους παγκοσμίως.

Το πλοίο Παναγιώτης τείνει υπό εξαφάνιση, είναι υπό διάλυση και πρέπει να συντηρηθεί. Δεν υπήρξε μέχρι σήμερα μέριμνα για να διασωθεί και να αναδειχθεί ο χώρος του Ναυαγίου. Επίσης πρέπει το συντομότερο δυνατό να τρέξει το έργο του δρόμου διαφυγής από το Ναυάγιο και η Περιφέρεια για πρώτη φορά συναινεί στο να συμβάλλει στο να υλοποιηθεί αυτό το έργο. Δεν νοείται Ναυάγιο χωρίς μέτρα προστασίας για τους επισκέπτες και χωρίς δρόμο διαφυγής. Είναι εφιαλτικό το σενάριο μιας πυρκαγιάς στην περιοχή όπως αυτή είναι σήμερα, κάτι τέτοιο δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι. Για πρώτη φορά η Περιφέρεια αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής να συμβάλουμε στο να δημιουργηθεί ένας δρόμος διαφυγής για την πρόληψη.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ζήτησα να λάβουν μέρος και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Ζακύνθου. Μετείχαν οι πρόεδροι των Συλλόγων Ξενοδόχων και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου. Πραγματικά συγκινήθηκα από το ενδιαφέρον και την αγωνία των συμπατριωτών μας, οι οποίοι μας ζητούν να τους βοηθήσουμε, θέλουν να γίνει ο φορέας, για να μπορούν και αυτοί να το «πουλήσουν» ένα μοναδικό τουριστικό αξιοθέατο, όπως είναι το Ναυάγιο.

Άκουσα επίσης τον κ. Αρμένη να λέει ότι ο Δήμος είχε εκπονήσει κάποια σχέδια για την αξιοποίηση του Ναυαγίου, τα οποία όμως δεν είδα ποτέ να υλοποιούνται. Δεν γνωρίζω γιατί αυτά τα σχέδια ναυάγησαν αλλά εμείς ως Περιφέρεια εκεί που μας ζητήθηκε είμαστε παρόν και το κάνουμε όχι μόνο για το Ναυάγιο αλλά και για άλλα εμβληματικά σημεία της Περιφέρειας μας, όπως είναι το Πόρτο Κατσίκι, ο Μύρτος και το Καναλ ντ Αμουρ.

Ο μόνος φορέας που για πρώτη φορά συμβάλει έμπρακτα για το Ναυάγιο είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Πρέπει να προχωρήσει και μάλιστα σύντομα αυτή η υπόθεση, δεν γνωρίζω το ακριβές χρονοδιάγραμμα, γιατί δεν μπόρεσα το τελευταίο χρονικό διάστημα να έρθω σε επικοινωνία με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη, ο οποίος έλειπε σε ταξίδι στη Μόσχα, ενώ είχε και κάποια προσωπικά θέματα.

Ο κ. Γαλιατσάτος φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για το Ναυάγιο, γιατί επί σειρά ετών που ήταν Περιφερειάρχης έμεινε βουβός και δεν ασχολήθηκε ποτέ στο να δώσει κάποιες λύσεις. Επειδή δεν πρόσφερε τίποτα, για άλλη μια φορά προσέφυγε στην πάγια τακτική του να καταφέρεται εναντίον μου με ανυπόστατες κατηγορίες, υπαινισσόμενος ότι δείχνω ζήλο για το Ναυάγιο ενώ είμαι συγγενής του κ. Χάρου που φέρεται να πούλησε την μεγάλη έκταση των 15 χιλιάδων στρεμμάτων στα ορεινά της Ζακύνθου. Αυτά που ειπώθηκαν είναι κακόβουλα, είναι αστεία, είναι ανυπόστατα και δείχνουν την αμηχανία του κ. Γαλιατσάτου. Οι Ζακυνθινοί γνωρίζουν ποια είμαι, η πεθερά μου έχει καταγωγή από την οικογένεια Φλαμπουριάρη, μια ιστορική οικογένεια με αποδεδειγμένο πατριωτικό συναίσθημα, που έδωσε μάχες στην Ιόνιο Βουλή στην Κέρκυρα για την Ένωση με την Ελλάδα. Ο Αναστάσιος Φλαμπουριάρης τον Φεβρουάριο του 1821 παρασύροντας πολλούς επιφανείς Ζακυνθινούς και Κερκυραίους έστειλε επιστολή εναντίον του αρμοστή Μέτλαντ ζητώντας την Ένωση με την Ελλάδα. Το Τιμάριο που είχε η οικογένεια Φλαμπουριάρη στην Αναφωνήτρια της Ζακύνθου πήγαινε από αγόρι σε αγόρι και έτσι η ρίζα της πεθεράς μου δεν είχε καμία σχέση με αυτό τον κλάδο. Είναι από έναν ξεχωριστό κλάδο. Από εκεί και πέρα ο κ. Χάρος είναι θετός γιος της τελευταίας κατόχου της περιουσίας της οικογένειας, της Ρόζας Φλαμπουριάρη, αφού στο μεταξύ έπαψε υποχρεωτικά από τον νόμο να πηγαίνει η περιουσία από αγόρι σε αγόρι, την οποία αμυδρά θυμάμαι καθώς έχει φύγει πριν πολλά-πολλά χρόνια. Εγώ δεν έχω καμία σχέση με τον κ.Χάρο και την φερόμενη περιουσία του, όπως και κανένας άλλος Φλαμπουριάρης έμμεσα ή άμεσα δεν έχει σχέση με την περιουσία που φέρεται να υπάρχει στα ορεινά, αυτό ισχύει και με τον κλάδο της Κέρκυρας ο οποίος έχει ρίζα από την ίδια οικογένεια Φλαμπουριάρη. Οι Ζακυνθινοί τα γνωρίζουν αυτά αλλά ο κ Γαλιατσάτος σπέρνει δαιμόνια για να κρύψει την δική του απραξία, την αδιαφορία του και τις πολιτικές του ευθύνες για το Ναυάγιο.

Προγραμματίζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την τουριστική ελκυστικότητα των νησιών μας, την ανταγωνιστικότητα και την προβολή τους ως τουριστικοί προορισμοί που εξελίσσονται και αναβαθμίζονται.

Με μεγάλη προσοχή και επιμέλεια ετοιμάσαμε το πλάνο μας για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία. Πρόκειται για ένα συμπληρωματικό βοήθημα, επιπλέον της κρατικής ενίσχυσης. Οι δικαιούχοι είναι πολλοί αλλά πολλοί λιγότεροι από αυτούς που έκαναν αίτηση και για αυτό το λόγο θα κοιτάξουμε να δώσουμε επιπλέον 16 εκατομμύρια ευρώ που είναι το μέγιστο που μπορούμε να δώσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε στην τελική ευθεία και θέτοντας όσο πιο δυνατόν δίκαια κριτήρια, γιατί δεν υπάρχουν τέλεια κριτήρια. Δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης σε επιχειρήσεις με λιγότερους των δέκα υπαλλήλων, ακόμα και χωρίς προσωπικό. Έως τα τέλη του μήνα αναμένονται και οι αποφάσεις ένταξης των ενισχυόμενων επιχειρήσεων. Μακάρι να είχαμε τους πόρους για να βοηθήσουμε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη βοήθειας για να κρατηθούν ζωντανές και να σώσουμε και τις θέσεις εργασίας. Με τα μέσα που έχουμε προσπαθούμε να πετύχουμε τον καλύτερο συνδυασμό.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: