Current track

Title

Artist

Background

Θανάσης Μάρκου
Διευθυντής Εργαστηριακού Τομέα Νοσοκομείου Ζακύνθου

Όλες οι κλίνες στη ΜΕΘ-COVID του νοσοκομείου μας έχουν καταληφθεί – Δύσκολα τα πράγματα!

Δε 19/04/2021



«Οι αριθμοί, οι ρυθμοί και οι δείκτες της θετικότητας, νοσηρότητας και μεταδοτικότητας της πανδημίας, των διασωληνωμένων και των θανάτων από κορωνοϊό σε όλη την χώρα αλλά και στη Ζάκυνθο, μας δείχνουν μια εικόνα που δεν μας ευχαριστεί. Έχει αυξηθεί η προσέλευση ασθενών στα Νοσοκομεία λόγω COVID, αλλά έχει αυξηθεί και ο χρόνος νοσηλείας τους. Αυτό έχει φέρει μια πίεση στο ΕΣΥ.

Στο Νοσοκομείο Ζακύνθου και σε ότι αφορά τους νοσηλευόμενους, έχουμε αυτή την ώρα δέκα που νοσηλεύονται στην Κλινική COVID, σε μια Κλινική με διαθεσιμότητα 15 κλινών και δυνατότητα επέκτασής σε 19 κλίνες, που σημαίνει ότι ακόμα είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση.
Πιο δύσκολα τα πράγματα είναι στη ΜΕΘ COVID, όπου έχουμε τέσσερεις διασωληνωμένους, που σημαίνει ότι όλες οι κλίνες έχουν καταληφθεί. Αν χρειαστεί ανάγκη, μπορούν αυτές οι κλίνες της ΜΕΘ COVID να γίνουν πέντε ή και έξι, αυτό όμως θα επιβαρύνει άλλους ασθενείς με βαριά περιστατικά, όχι κορωνοϊού, οι οποίοι πιθανόν να χρειαστούν διασωλήνωση.

Είχαμε πράγματι και κάποια λίγα έως ελάχιστα περιστατικά, δύο έως τρία, που κόλλησαν κορωνοϊό συμπολίτες μας που είχαν εμβολιαστεί και μάλιστα και με τις δύο δόσεις εμβολίου. Αυτό είναι και καλό και κακό. Είναι καλό, γιατί αν δεν υπήρχε ο εμβολιασμός θα είχαμε πολλούς περισσότερους ασθενείς, αλλά και κακό, διότι αποδεικνύετε, και είναι κάτι που από την αρχή λέγαμε, ότι με τον εμβολιασμό δεν είσαι άτρωτος από τον ιό. Αποκτάς ανοσία σε ποσοστό 95%. Για αυτό λέμε ότι επιβάλλεται η τήρηση των μέτρων παρά τον εμβολιασμό. Πάντως βαδίζει ικανοποιητικά ο ρυθμός του εμβολιασμού στη Ζάκυνθο. Με τη μία δόση έχουν εμβολιαστεί περίπου επτάμιση χιλιάδες πολίτες, ενώ και με τις δύο δόσεις, σχεδόν δυόμιση χιλιάδες.

Στην αρχή ήμουν επιφυλακτικός όχι ως προς την αποτελεσματικότητα των self test, αλλά ως προς την όλη διαδικασία, κυρίως στο κατά πόσο και στο πως θα δηλώνονται από τους πολίτες τα θετικά δείγματα, αλλά και στο πως θα γινόταν η αξιοποίηση αυτών των αποτελεσμάτων. Αποδείχτηκε όμως στην πράξη, ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.

Για παράδειγμα, την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε τέσσερα με πέντε περιστατικά θετικών κρουσμάτων σε μαθητές, που είχαν κάνει self test πριν πάνε στο σχολείο. Αυτά επιβεβαιώθηκαν με rapid test ή με μοριακό τεστ, αλλά αν δεν υπήρχαν τα self test, αυτά τα παιδιά θα πήγαιναν κανονικά στο σχολείο, δεν θα ξέραμε τίποτα περί κρουσμάτων και θα κόλλαγαν και άλλα παιδιά.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα πρέπει να τα εξετάζουμε σε μια περίοδο οκτώ έως δέκα ημερών το λιγότερο. Θέλω να πω, ότι ο κόσμος ακούει την μία ημέρα για τρεις χιλιάδες κρούσματα, την επομένη για δύο χιλιάδες και νομίζει ότι πάμε καλά. Δεν είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα, είναι πολύ πιο σύνθετα. Δεν πρέπει μόνο για ψυχολογικούς λόγους να λένε κάποιοι ότι πρέπει να ανοίξουν όλα. Πρέπει σταδιακά να γίνει το όποιο άνοιγμα και μόνο αν το επιτρέψουν οι δείκτες.

Η επιδημιολογική εικόνα της Ζακύνθου σήμερα, που θυμίζω ότι παραμένει στο βαθύ κόκκινο, δεν μας επιτρέπει να πούμε ότι μπορεί να ανοίξει όλη η αγορά. Θεωρώ ότι το Πάσχα δεν θα ανοίξουν όλα και δεν θα επιτραπεί η μετακίνηση πληθυσμών από νομό σε νομό.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background