Current track

Title

Artist

Current show

Night Picture

02:00 04:00

Current show

Night Picture

02:00 04:00

Background

Θεμιστοκλής Βλαχούλης
Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αναστύλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Υπουργείου Πολιτισμού

Στις 17 Μαρτίου ο διαγωνισμός για την αναστύλωσή του καστρομανάστηρου στα Στροφάδια

Πε 4/03/2021

<

«Εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα για την συντήρηση, αναστύλωση και αποκατάσταση του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων, το οποίο είχε υποστεί πολλές φθορές στο πέρασμα του χρόνου. Μετά από μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε ο πρώην Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, ανατατέθηκε μια μελέτη σε ένα σοβαρό μελετητικό γραφείο, εκπονήθηκε η μελέτη αλλά δεν προχώρησε, μέχρι που ήρθαν οι μεγάλοι σεισμοί του 2018. Μετά τους σεισμούς το Καστρομονάστηρο υπέστη περαιτέρω σοβαρές ζημιές και το 2019 πάρθηκε η απόφαση δημοπράτησης του έργου, με επικαιροποίηση της αρχικής μελέτης.

Πάρθηκε η πολιτική απόφαση να γίνει το έργο με αρχικό προϋπολογισμό 13,9 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό όμως που μετά τη συμβασιοποίηση του έργου, μέσω προγραμματικής σύμβασης, πήγε περίπου στα 11 εκατομμύρια ευρώ. Φτάσαμε στο σημείο στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη με αρχές Δεκέμβρη, να προκηρύξουμε έναν διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος έπρεπε να εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αφού πήραμε όλες τις σχετικές προεγκρίσεις, προχωρήσαμε στην προκήρυξη του διαγωνισμού με την κατάθεση τριών προσφορών. Τότε όμως προέκυψε μια προδικαστική προσφυγή από κάποιον που αρχικά ήταν ενδιαφερόμενος αλλά δεν μετείχε στον διαγωνισμό, προσφυγή την οποία και δέχτηκε η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, η οποία με απόφασή της μας ζήτησε να αλλάξουμε δύο από τους συνολικά εννέα όρους του διαγωνισμού.

Η υπηρεσία μας προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, αφαίρεσε τους δύο αυτούς όρους, τροποποίησε την όλη προκήρυξη και προχώρησε σε μια νέα προκήρυξη διαγωνισμού. Αυτός ο διαγωνισμός έχει οριστεί για τις 17 Μαρτίου, όπου τότε θα έχουμε την κατάθεση νέων προσφορών. Είχαμε όμως και πάλι μια νέα προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, από τον ίδιο ενδιαφερόμενο, αλλά το τραγελαφικό της όλης υπόθεσης είναι, ότι αυτή η νέα προσφυγή αφορά τον προηγούμενο διαγωνισμό, ενώ εμείς τρέχουμε έναν νέο διαγωνισμό. Αυτό σημαίνει ότι είναι άτοπη η δεύτερη αυτή προσφυγή, η οποία θα εκδικαστεί στις 4 Απριλίου και η οποία θεωρούμε ότι θα καταπέσει. Αυτή πάντως η νέα προσφυγή, δεν μας μπλοκάρει την όλη διαδικασία που εμείς τρέχουμε με τη νέα προκήρυξη, δεν μας υποχρεώνει να την σταματήσουμε. Δεν αποκλείουμε την πιθανότητα της οποιαδήποτε νέας προσφυγής, όχι απαραίτητα από το ίδιο πρόσωπο, αλλά δεν σκοπεύουμε να κάνουμε πίσω.

Έχω πάρει προσωπικά το όλο θέμα, έχω επισκεφθεί μόνος μου, αλλά και με τους μηχανικούς της υπηρεσίας τα Στροφάδια, έχω δει τα προβλήματα, θεωρώ ότι μιλάμε για ένα μοναδικό μνημείο Θρησκευτικού και Πολιτιστικού ενδιαφέροντος, και πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στην αναστύλωσή του γιατί πραγματικά κινδυνεύει.
Προσωπικά έχει πάρει το όλο θέμα και η Υπουργός Πολιτισμού κα Μενδώνη, κάτι πολύ σημαντικό. Εμείς ζητάμε όλα τα εχέγγυα για να γίνει και να ολοκληρωθεί το έργο. Επειδή πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, σε μια δύσκολη από πλευράς προσβασιμότητας περιοχή, ζητάμε εγκαταστάσεις για τους εργάτες, μαγειρεία και έναν μόνιμο γιατρό. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε όλες αυτές τις προϋποθέσεις, γιατί χωρίς αυτές δεν θα προχωρήσουμε. Είμαστε βέβαιοι όμως ότι θα τις έχουμε.
Το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι 36 μήνες από την ημερομηνία που θα υπογραφεί η σύμβαση και που θα σημαίνει αυτομάτως την εγκατάσταση του εργολάβου στα Στροφάδια. Το θέμα είναι να ξεκινήσουμε, γιατί σας εγγυώμαι πως ότι ξεκινά, τελειώνει.

Το έργο για το λιμανάκι των Στροφάδων, για τον μόλο του λιμανιού, για να έχουν πρόσβαση τα πλοιάρια, καθώς και τον δρόμο μήκους 200 περίπου μέτρων που οδηγεί από το λιμάνι στο Καστρομονάστηρο, το υλοποιεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με προϋπολογισμό ύψους 500 χιλιάδων ευρώ, και από την ενημέρωση που έχω προχωρά με ταχείς ρυθμούς.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: