Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Χρυσόστομος
Μητροπολίτης Δωδώνης, πρώην Ζακύνθου

θα αρνηθούμε τον σφετερισμό της εκκλησιαστικής περιουσίας από κάποιους τυχοδιώκτες

Δε 25/05/2020

<
  • Μπορούμε να συνεργαστούμε και αύριο να ανοίξει το Ναυάγιο.

Ο κ.Δήμαρχος μας ενημέρωσε για την επιστολή του Υπουργείου Τουρισμού σχετικά με το Ναυάγιο την οποία ωστόσο ήδη γνωρίζαμε. Η επιστολή αυτή δεν δίνει εντολή στον Δήμο, αλλά εγκρίνει την εισήγηση που έκανε η επιτροπή του Δήμου για το θέμα του Ναυαγίου. Η επιστολή μεταξύ των άλλων τονίζει το θέμα της ιδιοκτησίας.

Πρέπει να ξέρετε ότι το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, με διατάγματα της Ενετικής Πολιτείας και συμβολαιογραφικές πράξεις του 1550, του 1554 και του 1660, κατέχει εδώ και πέντε αιώνες ολόκληρη την περιοχή, από το ρέμα Στομίου μέχρι την Αλογόραχη. Σε αυτή την περιοχή υπάρχει το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, το Μοναστήρι του κάτω Αγίου Γεωργίου των Γκρημνών, ο ιερός ναός Σπηλιάς του Αγίου Γερασίμου, η Ενετική βίγλα, τα ερείπια της Μονής των Αγίων Πάντων και άλλα πολλά.

Όλους αυτούς τους αιώνες, ουδείς αμφισβήτησε την περιουσία του Μοναστηριού. Μάλιστα σας θυμίζω την δικαστική απόφαση του 1976, όπου όλοι οι κάτοικοι των Βολιμών πήγαν μάρτυρες υπεράσπισης του Μοναστηριού, όταν το Δασαρχείο αμφισβήτησε την ιδιοκτησία της Μονής επί χιλιάδων στρεμμάτων λόγγων.

Όπως ξέρετε τελευταία, κάποιοι Κοινοτάρχες εγείρουν αμφισβητήσεις για την περιουσία του Μοναστηριού, μεταξύ αυτών και των Βολιμών, αλλά τι έχει συμβεί όμως; Θα σκεφτόμουνα ότι έχουν βουρλιστεί όλοι, αφού το 1999 ο τότε Δήμαρχος Ελατίων Νίκος Ακτύπης μας έδωσε βεβαίωση ότι το ακίνητο στο Ναυάγιο είναι ιδιοκτησία της Μονής. Το 2011 ο τότε Δήμαρχος Ζακύνθου μας ζήτησε να νοικιάσει είκοσι στρέμματα στην περιοχή εκεί, το 2015 ο τότε Δήμαρχος μας ζήτησε να του παραχωρήσουμε έξι στρέμματα για αθλητικές δραστηριότητες. Το 2016 ο Δήμος Ζακύνθου ήρθε στο δικαστήριο και κατέθεσε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Μοναστηριού στη δίκη με τον Χάρο. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου μας απέστειλαν έγγραφο ότι ο Δήμος δεν έχει ούτε ένα εκατοστό γης στην περιοχή του Ναυαγίου. Αφήστε ότι από είκοσι χρόνια και πλέον η Μονή του Αγίου Γεωργίου εκμεταλλεύεται και μισθώνει την περιοχή εκεί. Σε όσα σας ανέφερα, συμπεριλάβετε και ενέργειες του Δήμου που λένε ότι ο Δήμος δεν έχει τίποτα. Υπάρχει συγκεκριμένο έγγραφο της Κοινότητας Βολιμών που λέει ότι ο Δήμος δεν έχει τίποτα στο Ναυάγιο. Σας λέω τι έγραφαν οι Κοινοτάρχες των Βολιμών κατά καιρούς, μεταξύ των οποίων και ο κ. Ακτύπης. Αναφέρω συγκεκριμένα έγγραφα, δεν σας λέω μπούρδες. Εάν δεν καταλάβουν ότι το Ναυάγιο είναι δικό μας, εμείς δεν πρόκειται να χαριστούμε κανενός.

Όπως αντιλαμβάνεστε, εκεί που κολλάει το πράγμα είναι σε κάποιους, οι οποίοι έχει λένε ότι δήθεν το ακίνητο δεν ανήκει στην Μονή.

Απαντήσαμε στον κ.Δήμαρχο πως αν ο Δήμος δεν έχει αντίρρηση για το ότι ιδιοκτήτης της επίμαχης έκτασης του Ναυαγίου είναι η Μονή, εμείς θα συμφωνήσουμε στην ανάπτυξη της περιοχής.

H Εκκλησία άλλωστε έχει ετοιμάσει και παρουσιάσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο με το οποίο ζητάει να δημιουργήσει στο Ναυάγιο ένα σημαντικό έργο, αντάξιο της περιοχής και της επισκεψιμότητας που αυτή έχει. Αν κάνουμε προκήρυξη και διαγωνισμό, το έργο αυτό θα υλοποιηθεί.

Δεν αρνηθήκαμε ποτέ να παραχωρήσουμε ακίνητα της εκκλησίας για να φτιαχτούν Νοσοκομεία, σχολεία, ΤΕΙ, εργατικές κατοικίες, μουσεία, για τα πάντα. Αλλά θα αρνηθούμε τον σφετερισμό της περιουσίας της Εκκλησίας από κάποιους τυχοδιώκτες. Μένουμε στη θέση μας και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όποιον έχει τη διάθεση να υπηρετήσει τα κοινά και όχι τα δικά του συμφέροντα.

Η απάντηση του Υπουργείου Τουρισμού αναφέρει την ιδιοκτησία. Διαβάστε το, βρείτε το. Μπορούμε να συνεργαστούμε και αύριο να δουλέψει το Ναυάγιο. Εμείς έχουμε χωράφι και θα το κάνουμε πάρκινγκ. Θα κάνουμε και εμείς και ο Δήμος ότι χρειάζεται. Εάν χρειάζεται άδεια για να σταματήσει ένα αυτοκίνητο στο δικό μας οικόπεδο θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται.

Δεν έχουμε συνεννοηθεί με τη Δημοτική αρχή, έχουμε πει τις θέσεις μας. Αν οι θέσεις μας είναι τρελές, να κάτσουν εκείνοι στην τρέλα τους και εμείς στη δική μας. Αν επικυρώσει το Δημοτικό Συμβούλιο την συμφωνία μας με τον Δήμαρχο, θα προχωρήσουμε προς όφελος του κοινού συμφέροντος, ο τόπος στο Ναυάγιο προσφέρεται για την Ζάκυνθο και όχι για παιχνίδια.

Δεν ζητήσαμε και δεν θέλουμε ρουσφέτι από κανέναν. Δεν είμαι αντίθετος στη συνεργασία. Θυμίζω ότι έχω πει στους ξενοδόχους, ελάτε μαζί να συνεργαστούμε για το καλύτερο.

Οι Δήμαρχοι, οι παραδήμαρχοι, οι πρώην Δήμαρχοι, φεύγουν και τελειώνουν. Η Εκκλησία μένει στον αιώνα. Εμείς δεν κάνουμε αφορισμούς, διαχωρισμούς κάνουμε.

Το πρόβλημα στο ότι δεν έχει βρεθεί λύση για το Ναυάγιο δεν είναι η Εκκλησία αλλά εσείς οι δημοσιογράφοι, που φιλοξενείται παράνομες σχέσεις και τα λοιπά. Δεν λέω να αποκλείσετε κάποιους, να τους βάζετε να τους ακούμε, να τους χαιρόμαστε. Αλλά τα γραπτά μένουν. Scripta manent έλεγαν οι Λατίνοι.»

 


Ακούστε την συνέντευξη:

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 214 times, 3 visits today)