Current track

Title

Artist

Current show

Good Night Music

00:00 02:00

Current show

Good Night Music

00:00 02:00

Background

Νικήτας Αρετάκης
Δήμαρχος Ζακύνθου

Δεν θα κάνω πίσω – Θα εφαρμόσω όσα υποσχέθηκα στον κόσμο που με ψήφισε

Πε 18/06/2020

<

«Είναι δύσκολο να κάνω έναν σύντομο απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας μας, η προσφορά μας και η προσπάθεια μας δεν είναι απλή ώστε να περιγράφετε με πέντε λόγια. Έχουμε κάνει μια φοβερή προσπάθεια, η οποία δεν έχει δεόντως αναδειχτεί.

Σε όλους τους τομείς έχουμε προσφέρει αυτό που μπορούσαμε, βρήκαμε τεράστιες δυσκολίες, αντιμετωπίσαμε μεγάλες αντιξοότητες και παρεμβάσεις, οι οποίες δεν μας άφησαν να κάνουμε αυτά τα οποία θέλαμε μέχρι τώρα, όμως έχουμε κάνει ένα μεγάλο μέρος και ελπίζω ότι αυτό σύντομα θα το καταλάβουν και οι δημότες.

Από τους εννέα μήνες που είμαστε δημοτική αρχή, οι τρεις με τέσσερεις μήνες που είχαμε την έξαρση του κορωνοϊού, ήταν άνευ ουσίας, πήγαν στράφι, σε όλα τα τμήματα είχαμε καθυστερήσεις γιατί οι δημοτικές υπηρεσίες είχαν διαλυθεί αφού έλειπε το 80% του προσωπικού μας και ο Δήμος δούλευε με προσωπικό ασφαλείας. Τα αποτελέσματα αυτών των καθυστερήσεων μοιραία φαίνονται τώρα. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και μοιραία γίνονται και λάθος κινήσεις οι οποίες δεν φέρνουν το σωστό αποτέλεσμα, όπως στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Ελπίζω ότι σύντομα θα φέρουμε μια ισορροπία και θα αποκαταστήσουμε τα προβλήματα, όπως αυτό με τα σκουπίδια.

Νοικοκυρέψαμε οικονομικά τον Δήμο και καταγγείλαμε διάφορες εστίες που προκαλούσαν αδικαιολόγητα έξοδα. Αυτό ίσως παρεξηγήθηκε από μερικούς που λένε ότι δεν θέλουμε να κάνουμε δουλειά και μαζεύουμε μόνο χρήματα. Αυτό δεν είναι αλήθεια, η αλήθεια είναι ότι περιορίσαμε τις παράλογες δαπάνες. Για αυτό και σήμερα μπορεί και στέκεται όρθιος ο Δήμος και για αυτό έχει την δυνατότητα και μπορεί να προσφέρει μερικές ελαφρύνσεις στους επιχειρηματίες και τους δημότες.

Είμαστε απογοητευμένοι από την πορεία των εσόδων του δήμου αυτή την περίοδο και εκκρεμούν πάρα πολλές υποχρεώσεις των δημοτών. Τι να πρωτοπώ, υπάρχουν δύο με δυόμιση χιλιάδες μηδενικές δηλώσεις σε ότι αφορά το εμβαδόν των επιχειρήσεων και των κατοικιών, για τον καθορισμό των δημοτικών τελών. Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι δεν πληρώνουν καθόλου δημοτικά τέλη.

Όσες αποφάσεις έχει πάρει η κυβέρνηση για ελαφρύνσεις λόγω του κορωνοϊού, είναι αποδεκτές από εμάς και θα βρούμε τον τρόπο να τις εφαρμόσουμε. Από εκεί και πέρα, για ότι εξτρά ζητούν οι καταστηματάρχες, και πολλοί από αυτούς έχουν δίκιο, θα εξεταστούν κατά περίπτωση. Τα ξενοδοχεία ενδέχεται να μείνουν κλειστά μέχρι και του χρόνου τέτοια εποχή, εμείς δεν θα εισπράττουμε τέλη; Τι να κάνουμε δηλαδή; Πρέπει ο Δήμος να έχει και έσοδα.

Σε ότι αφορά την εταιρεία που ανέλαβε την αλλαγή των φωτιστικών του Δήμου, έχω να πω ότι ενδεχομένως θα υποχρεωθούμε να πληρώσουμε διπλάσια ποσά σε φωτισμό, γιατί πρέπει να πληρώνουμε και το κόστος του φωτισμού και την απόσβεση της επένδυσης της εταιρείας.
Η εταιρεία αυτή έκανε όντως κάποια έξοδα για τα οποία δεν είμαστε αντίθετοι στο να τα πληρώσουμε, αλλά ελπίζω να καταλάβει ότι δεν είναι δυνατόν να θέλει να επιβάλλει τις απόψεις της στον Δήμο επειδή κάποτε κάποιοι στον Δήμο δεν εκτίμησαν σωστά τις καταστάσεις και υπέγραψαν μια ληστρική σύμβαση.
Η εταιρεία αυτή, μετά το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο μου έκανε μια πρόταση, εγώ θα τους κάνω μια αντιπρόταση, την οποία αν δεν δεχτούν θα πάμε στα δικαστήρια γιατί δεν έχει την δυνατότητα ο δήμος να ανταπεξέλθει σε αυτές τις καταστάσεις. Ανεξάρτητα του τι έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ανεξάρτητα όλων των παρεμβάσεων που γίνονται, εγώ δεν είναι δυνατόν να δεχτώ την εφαρμογή αυτής της σύμβασης.
Όταν πήγα στην Κέρκυρα για την ιδρυτική γενική συνέλευση του νέου Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, είδα τους Δημάρχους των άλλων περιοχών και μου είπαν πως όσοι Δήμοι έβαλαν φώτα led, πήραν προγράμματα από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων και ένα δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και στο τέλος τους έμειναν και χρήματα. Μάλιστα αναρωτήθηκαν πως είναι δυνατόν εμείς στη Ζάκυνθο να βάζουμε και χρήματα από την δική μας τσέπη. Πρέπει να αντιληφθεί η εταιρεία, ότι ο Δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το κόστος.
Πλήρωσα 300 χιλιάδες ευρώ το πρώτο τρίμηνο της εταιρείας και πρέπει να πληρώσω και το κόστος της ΔΕΗ. Που θα φτάσουμε; Αντί τώρα που αφαιρέθηκαν οι παράνομες συνδέσεις να πληρώνουμε λιγότερα, εμείς θα πληρώνουμε περισσότερα επειδή είχαμε ως βάση υπολογισμού το 1.600.000€ του 2016; Είναι πρωτοφανές, δεν αρκούν τα δημοτικά τέλη για να πληρώσουμε όλα αυτά. Ήδη η εταιρεία έχει υποβάλει αγωγές διότι καθυστερήσαμε την πληρωμή της, πράγμα που όμως συνέβη επειδή ήταν τα στοιχεία ελλιπή.

Είναι μοιραίο ότι ο νέος Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ θα αυξήσει των δημοτικά τέλη. Δεν μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά. Εδώ μόνο για λειτουργικό μετοχικό κεφάλαιο, χρειάζεται 500 χιλιάδες ευρώ και δεν έχει κανένα άλλο έξοδο παρά το προσωπικό. Φανταστείτε τι θα γίνει αύριο. Είναι μονόδρομος η αύξηση των δημοτικών τελών. Τώρα που πληρώνουμε την εταιρεία που κάνει την διαχείριση στον Λίβα μπορούμε και τους καθυστερούμε δύο και τρεις μήνες, αυτά στον νέο ΦΟΔΣΑ δεν θα γίνονται.

Έχω την εντύπωση ότι υπήρξε μια πραγματικά αδικαιολόγητη συμπεριφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο κλήθηκε να κρίνει μια δική μου πρόταση, ενός ανθρώπου μηχανολόγου μηχανικού με 50 χρόνια εμπειρία, ενός ανθρώπου που είναι ειδικός. Διαθέτω πολύ μεγάλη εμπειρία από 50 έργα κατασκευαστικής συμμετοχής μου. Το ΤΕΕ που αποτελεί επίσημο όργανο του κράτους με ανακήρυξε ομότιμο μέλος ισοβίως και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ζακύνθου, με απαξιώνουν μη υπολογίζοντας την πρόταση μου. Έπρεπε να αναλογιστούν το βάρος της συνεδρίασης .

  • Παραλάβανε το νέο θέατρο με τα μηχανήματα να είναι στα κουτιά. Ο εργολάβος που το κατασκεύασε μας ζητά επιπλέον 300 χιλιάδες ευρώ για να λειτουργήσει το θέατρο. Θα κάνω ότι είναι δυνατόν για να γίνει η οριστική παραλαβή του έργου.
  • Παραλάβανε το έργο της αποχέτευσης το οποίο δέκα χρόνια τώρα δεν έχει λειτουργήσει. Θέλουν κάποιοι επιχειρηματίες να επενδύσουν εκατομμύρια ευρώ και δεν υπάρχει αποχέτευση.
  • Παραλάβανε τον Λίβα με μηχανήματα της πλάκας, άχρηστα, δύο-τρία χρόνια τώρα δεν γίνεται σωστή διαχείριση γιατί ο μεν βιολογικός είναι για μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και ο συμπιεστής κάνει μόνο για να συμπιέζει χόρτα.

Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουν βάλει μυαλό από όλα αυτά και παρέλαβαν ένα τόσο σοβαρό έργο όπως αυτό της αναβάθμισης του δημοτικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού χωρίς ακόμα αυτό να έχει ολοκληρωθεί.

Τόση ώρα που εξηγούσα στο Δημοτικό συμβούλιο τι περιλαμβάνει και τι συμβαίνει με αυτή τη ληστρική σύμβαση πήγε χαμένη. Ακόμα και η ίδια η εταιρεία δεν είπε τίποτα το ουσιαστικό για να ανατρέψει τα δικά μου επιχειρήματα. Η εταιρεία έβγαλε ένα αρχικό ποσό στα 4 εκατομμύρια ευρώ, το φτάνει στη σύμβαση στα 15,5 εκατομμύρια, με προαίρεση να πάει στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Άντε τώρα να πληρώνουμε 1,5 εκ το χρόνο στην εταιρεία. Ο σύμβουλος της εταιρείας, που προφανώς έκανε και τις μελέτες πληρώθηκε από τον Δήμο 5 χιλιάδες ευρώ, για να μας πει ότι πρέπει να ψηφιστεί η σύμβαση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα.

Πάνε και ψηφίζουν στην ουσία την εισήγηση ενός δικού μου Δημοτικού Συμβούλου. Είναι δυνατόν αυτό να μείνει απαρατήρητο;
Αν κάποιος φανεί ότι παρενέβη το καθήκον του, δεν αποκλείω τίποτα περί μηνύσεων μου, προς τους Δημοτικούς Συμβούλους που ψήφισαν να περάσει η σύμβαση.

Αν έχεις αντίθετη άποψη πρέπει και να προσπαθήσεις να πείσεις τον άλλο ότι κάνει λάθος. Δεν βλέπω να μου λέει κάποιος κάτι το ουσιαστικό. Μου λένε ότι ο νόμος το λέει και ότι η σύμβαση έχει περάσει από ελεγκτικό συνέδριο, αλλά αν ο προηγούμενος δήμαρχος υπέγραψε μία σύμβαση 100 εκατομμυρίων εμείς πρέπει να την πληρώσουμε όταν δεν έχουμε τα χρήματα;  Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι μια πλάκα, πρέπει να αναλογίζεται ο καθένας το βάρος της ψήφου του.

Οι μη νόμιμες συνδέσεις φωτισμού δεν είναι αυτές που βρίσκονται στις μπασιές ή στα χωράφια, είναι αυτές που έχουν κάνει κάποιοι για να φωτίζουν λαθραία παραλίες όπως στο Πόρτο Βρώμη, λιμάνια όπως στον Άγιο Νικόλαο, είναι αυτές που φωτίζουν πινακίδες και μαγαζιά ιδιωτών. Αυτές οι παράνομες συνδέσεις θα έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί όλες γιατί επιβαρύνουν με έξοδα τον Δήμο.
Ήρθε χθες ένας Πρόεδρος μιας Κοινότητας, και μου ζήταγε 35 λάμπες που είχαν καεί, τρεμοσβήνανε όταν τοποθετήθηκαν με μετά κάηκαν. Εάν πούμε στην εταιρεία να αντικαταστήσει τις λάμπες, είναι έτσι φτιαγμένη η σύμβαση που αν η λάμπα δεν είναι καμένη θα πρέπει να πληρώσουμε την εταιρεία. Η εταιρεία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ ότι έκανε κάποιο λάθος. Θα επικαλεστεί είτε ότι έπεσε ένας κεραυνός, είτε ότι φταίει το δίκτυο της ΔΕΗ, ότι υπήρξε υπέρταση του ηλεκτρικού φορτίου.

Η σύμβαση που υπέγραψα με την ΔΕΗ είναι φοβερή. Μου λέει η ΔΕΗ ότι από εδώ και πέρα εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την συντήρηση των καλωδιώσεων. Πληρώσαμε την προμήθεια των φωτιστικών 15 εκατομμύρια και τώρα εγώ για να αλλάξω καλωδιώσεις πρέπει να ξηλώσω φωτιστικά. Πιστεύω ότι πολλά καλώδια η εταιρεία τα έχει αλλάξει διότι δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά αλλά αν δεν τα άλλαξαν ακόμα χειρότερα γιατί αυτά τα καλώδια είναι πολλών ετών και οι μονώσεις έχουν φθαρεί.

Έχουμε βάλει στόχους και έχουν προχωρήσει οι μελέτες. Έχουμε κάνει αρκετά έργα τα οποία δεν φαίνονται. Δώσαμε προτεραιότητα σε έργα από τα οποία είχε ζημιά ο Δήμος, όπως π.χ. η ηλεκτρική παροχή στον Λίβα. Είχαμε εκεί την γεννήτρια και δεν ξέραμε που πήγαινε το πετρέλαιο, είχαμε διάφορες καταναλώσεις σε μηχανήματα χωρίς να φαίνεται ποια είναι η υποχρέωση της εταιρείας.

Ο νέος Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ μας αφήνει τα χρέη και όχι μόνο τα παλιά, αλλά και τις οφειλές που τρέχουν. Πως γίνεται από το 2018 να χρωστά ο Δήμος 900 χιλιάδες ευρώ στην εταιρεία «Μεσόγειος» και η εταιρεία να συνεχίζει να κάνει συμβάσεις με τον Δήμο;

Δεν θα επιτρέψω να γίνει κάποιο έργο της πλάκας στον Λίβα, ούτε να ρυπαίνεται το περιβάλλον. Η διαχείριση της κινητής μονάδας στον Λίβα γίνεται σωστά σύμφωνα με τα μηχανήματα που έχουμε στην διάθεσή μας.

Είναι μια κυβερνητική επιλογή ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ και θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Οι κυβερνητικές θέσεις θα προάγονται ανεξάρτητα από την σύνθεση του Δ.Σ. Η κα Κράτσα έχει την πλειοψηφία και μαζί με τον Δήμο Ζακύνθου, έχουμε πάνω από το 50%. Είμαστε οι πιο ισχυροί μετά τον Δήμο της Κεντρικής Κέρκυρας. Παρόλα αυτά χρειάζεται αγώνας για να επιβάλουμε εμείς της απόψεις μας. Αν για παράδειγμα πω αύριο, ως ένας απλός σύμβουλος, ότι δεν αποδέχομαι να θαφτούν τα υπολείμματα που βρίσκονται στον Λίβα, μπορεί και να μην με ακούσουν. Αν είχα την ευθύνη εγώ ως Δήμαρχος τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα.

Η μελέτη ανάπλασης της οδού Ταβουλάρη θα αναθεωρηθεί και θα την φέρω στην Οικονομική Επιτροπή για εφαρμογή. Η μελέτη καθυστερεί γιατί δεν βρίσκουμε κατάλληλους χώρους για θέσεις στάθμευσης. Θα φέρουμε σύντομα μια κυκλοφοριακή μελέτη. Τις επεμβάσεις στην Ταβουλάρη τις θέλουν οι επιχειρηματίες, από τους κάτοικους της περιοχής δεν τις θέλει κανένας γιατί ξέρουν ότι θα χάσουν θέσεις στάθμευσης.

Εκείνο που δεν βλέπω να προωθείται είναι το έργο της αναβάθμισης των σφαγείων στο Αργάσι. Νομίζω ότι και ο κ. Αρμένης, το κατάλαβε και είπε εντάξει, ας το καθυστερήσουμε. Θα κάναμε έγκλημα. Τα 150 χιλιάδες ευρώ που έχουμε, δεν φτάνουν για να συντηρήσουμε το ετοιμόρροπο κτήριο που έχουμε στο οικόπεδό μας στο Αργάσι. Δεν θα μπορέσουμε να πάρουμε περιβαλλοντική αδειοδότηση. Έχουμε βρει 2 με 3 χώρους για τη δημιουργία νέων σφαγείων και εντός του μηνός πιστεύω ότι το θέμα του χώρου θα λυθεί.

Η κατάσταση στον Δήμο μετά τις δημόσιες διαφοροποιήσεις στελεχών της δημοτικής αρχής είναι πάρα πολύ σοβαρή. Μπορεί κάποιος να σκεφτεί, ότι δεν κάνω για Δήμαρχος αφού δεν μπορώ να βρω 6 Δημοτικούς Συμβούλους για να συνεργαστώ. Το θέμα είναι που είναι οι ευθύνες. Είναι άλλο να πεις ότι ο Δήμαρχος δεν κάνει καλά τη δουλειά του γιατί κάνει κάποιες αστοχίες, και άλλο να βγαίνεις και να κεραυνώνεις τον Δήμαρχο όταν βλέπεις ότι οι αδυναμίες της μη εφαρμογής του προγράμματος της ομάδας οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, πέραν των θελήσεών μας. Έτσι ενδεχομένως πάνω στην άγνοια σου εξυπηρετείς κάποια συμφέροντα.

Εγώ θα εφαρμόσω και θα εκτελέσω όσα υποσχέθηκα στον κόσμο που με ψήφισε. Εγώ δεν κάνω πίσω, κάποιος άλλος ίσως να μην θέλει να τολμήσει. Ο δρόμος αυτός εγκυμονεί πάρα πολλούς κινδύνους, εμένα αυτοί οι κίνδυνοι δεν με απασχολούν, αλλά ένας άλλος, που μπορεί να είναι και μαζί μου, μπορεί να σκέφτεται ότι δεν πρέπει να δυσαρεστήσει κάποιους με τους οποίους γνωρίζεται χρόνια. Αυτό είναι θεμιτό και αποδεκτό. Αλλά δεν είναι θεμιτό να χρεώνεις τα πάντα στον Δήμαρχο, αυτό είναι απαράδεκτο.

Πληρώνω διάφορα έξοδα από την τσέπη μου ενώ είμαι Δήμαρχος αμισθί. Πήγα προχθές στην Κέρκυρα με δικά μου έξοδα και εκεί αναρωτώμενος πως τα καταφέρνουν οι άλλοι δήμαρχοι με τα έκτακτα μικροέξοδα, όταν εγώ δεν μπορώ να τα καταφέρω, έμαθα ότι υπάρχει παγία για τον Δήμαρχο, πράγμα που δεν ήξερα. Αν θέλουν παγίες και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, που δεν με χωνεύουν, ας τις πάρουν αύριο το πρωί. Δεν έχω λόγο να αρνηθώ.

Έρχεται ο πρόεδρος των εργαζομένων του Δήμου και με κατηγορεί ότι είμαι αυταρχικός. Για ποιον λόγο; Οι υπηρεσίες του Δήμου θα έπρεπε να ξέρουν πότε για παράδειγμα πρέπει να παραγγελθεί το πετρέλαιο, η να περάσουν τα οχήματα από ΚΤΕΟ, δεν είναι δική μου δουλειά αυτό. Είναι θεωρώ θέμα οργάνωσης, που θέλει το χρόνο της και θα γίνει αυτή η οργάνωση. Πολύ σύντομα να είστε σίγουροι ότι ο δήμος θα δουλεύει ρολόι.

Υπάρχει μία εγγενείς επιφύλαξη στο πρόσωπο μου από όλους και είναι γεγονός ότι αυτό επιδρά αρνητικά. Έχω αποφασίσει κάθε εβδομάδα να βγάζω δικά μου δελτία τύπου για να ενημερώνω τους πολίτες.

Είναι θέματα που φορτώνεται ο Δήμαρχος χωρίς να έχει την παραμικρή ευθύνη. Πάω να φορτωθώ ευθύνες για το Ναυάγιο, που δεν μου ανήκουν. Θέλω και προσπαθώ να ανοίξει το Ναυάγιο. Πήρα την έγκριση του Υπουργείου Τουρισμού να ανοίξω το Ναυάγιο με ένα σχέδιο που είχε εγκρίνει και ο πρώην διοικητής της Πυροσβεστικής. Τώρα βγαίνουν κάποιοι και με κατηγορούν ότι πάω να κάνω κράτος με την Εκκλησία, λες και η εκκλησία είναι κάτι που πρέπει να απορριφθεί από την ζωή μας. Δεν καταλαβαίνουν αυτοί που τα λένε αυτά, ότι η κραταιά Σοβιετική Ένωση για 50 χρόνια είχε καταργήσει την Εκκλησία, όμως η Εκκλησία υπάρχει με δόξα και τιμή. Ουδέποτε σκέφτηκα να κάνω κάτι προς το συμφέρον της Εκκλησίας και όχι προς το συμφέρον του Δήμου. Ουδέποτε σκέφτηκα να απεμπολήσω περιουσία του Δήμου προς όφελος της εκκλησίας. Η πρότασή μου ήταν να προσφέρει η Εκκλησία ένα δικό της οικόπεδο, που χρόνια νοικιάζει, για να το χρησιμοποιήσουμε για πάρκινγκ και βγήκαν και με πολέμησαν όλοι. Φώναζαν αυτοί που ήθελαν να διασφαλίσουν τα βουνά τους, λες και η εκκλησία θα μεταφέρει τα οικόπεδα αλλού.

Ο νυν διοικητής της Πυροσβεστικής, με αναφορά του προς την Εισαγγελέα, προτείνει ακριβώς τα ίδια μέτρα που πρότεινα και εγώ στο Υπουργείο. Μιλάμε για μια ακριβή αντιγραφή της πρότασης μου, την οποία και θα δημοσιοποιήσω. Ήρθε στο Δημοτικό συμβούλιο ο διοικητής της Πυροσβεστικής, χωρίς να ξέρω ποιος τον κάλεσε, για να μας πει ότι πρέπει να γίνει ο δρόμος για το Ναυάγιο. Πως θα γίνει άμεσα ο δρόμος; και που θα γίνει; εδώ υπάρχει διάσταση απόψεων.

Είχα πει από την πρώτη στιγμή ότι η εταιρεία Pimana δεν μπορούσε να κάνει αυτά που έλεγε για την επένδυση γιατί δεν είχε την δυνατότητα και τώρα αποδείχτηκε αυτό, με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών. Άλλες οι υπηρεσίες του Εμίρη και άλλη η Pimana.
Βγήκε μια απόφαση που λέει ότι η εκκλησία έχει περιουσία χιλιάδων στρεμμάτων στο Ναυάγιο. Εμείς σαν κοινότητες και σαν Δήμος δεν φαίνεται από πουθενά να έχουμε περιουσία στην περιοχή του Ναυαγίου και αυτό το πιστοποιούν και οι υπηρεσίες του Δήμου από παλιότερα. Υπάρχει και μια επιστολή των κατοίκων που λέει ότι το Ναυάγιο ανήκει στην κοινότητα. Από που; Άμα δεν έχεις στοιχεία τι μπορείς να πεις; Αν έχουν περιουσία οι Κοινότητες να το αποδείξουν με στοιχεία, τους το έχω άλλωστε ζητήσει να τα προσκομίσουν. Εγώ μια συνεργασία με την Εκκλησία ήθελα, δεν δώριζα τίποτα. Αν δεν γινόταν η παρέμβαση το Δ.Σ. θα είχε ανοίξει τώρα το Ναυάγιο.

Η Πολιτική Προστασία δεν είναι υπεύθυνή για να κάνει έργα, δεν είναι εργολάβος, είναι μια κρατική υπηρεσία που επιβλέπει τους κανόνες της ασφάλειας και επεμβαίνει όποτε χρειάζεται. Για την ασφάλεια είναι αρμόδια η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Για να μην κοροϊδευόμαστε, δεν έχει καμία απολύτως σχέση το Μάτι με το Ναυάγιο. Και ο δρόμος να γίνει, αν δεν υπάρξει πρόληψη δεν πρόκειται να γίνει κάτι, γιατί και ο δρόμος μέσα από το δάσος θα περάσει.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο ενορχηστρωμένα είπαν ότι τίθεται θέμα ασφάλειας για το Ναυάγιο από την Πολιτική Προστασία, αλλά δεν ισχύει αυτό. Εμένα αυτή η συμπεριφορά και η απόφαση του Δ.Σ. με απήλλαξε και ηθικά και ουσιαστικά από τις υποχρεώσεις μου για το Ναυάγιο.
Τώρα, το μόνο που προλαβαίνουμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε την παραλία του Ναυαγίου. Ας ανοίξουν τον δρόμο πάνω αυτοί που το ζητάνε, αυτοί που θέλουν να τα έχουν καλά με όλους. Είναι δυνατόν σε έναν με δύο μήνες να γίνει αυτός ο δρόμος; Εγώ πως θα κάνω τον δρόμο; Ούτε μια λάμπα δεν μπορώ να πάρω. Είναι πολύ δύσκολο να τα βάλεις κόντρα με τα συμφέροντα. Δεν γίνεται να λένε κάποιοι ότι θέλουν να ανοίξει το Ναυάγιο και μετά οι ίδιοι να βάζουν όρους οι οποίοι είναι απαγορευτικοί για να ανοίξει. Ποιον κοροϊδεύουν;

Δεν έχω την πρόθεση να σχηματίσω κάποιο κόμμα, ούτε να διαλύσω τους άλλους συνδυασμούς. Εγώ θέλω να βρω πέντε με δέκα ανθρώπους να με βοηθήσουν στον Δήμο για να βοηθηθεί και η Ζάκυνθος και να είστε σίγουροι ότι θα το πετύχω σύντομα αυτό.

Πραγματικά εκτιμώ τον κ. Αγαλιανό, μακάρι να ήθελε ο ίδιος, αύριο το πρωί να αναλάβει π.χ. τον τομέα της παιδείας που γνωρίζει άριστα. Αλλά πως να προσφέρει σε μηχανικά θέματα, όταν δεν τα γνωρίζει και ενώ εγώ είμαι χρόνια μηχανικός και τα ξέρω; Πρέπει να αναγνωρίσει ότι πρέπει να λαμβάνει υπ όψιν του τις προτάσεις που υποβάλω στα τεχνικά θέματα. Δεν έχει εκφέρει θετική άποψη ποτέ σε πρόταση μου. Επομένως τι συνεργασία μπορώ να έχω μαζί του;

Αν είχα ακολουθήσει την τακτική να εγκρίνω αεριτζίδικες μελέτες και διάφορους ελέγχους για να σπαταλούνται χρήματα, σήμερα ο Δήμος θα ήταν σαν την ΔΕΥΑΖ. Είμαι πάρα πολύ φορτωμένος και δεν μπόρεσα να φέρω μία ισορροπία στη ΔΕΥΑΖ αλλά όμως απογοητεύτηκα όταν έφερα σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και με είπαν ανάλγητο. Εγώ είχα πει να κοπεί το νερό σε αυτούς που δεν το πληρώνουν και που είναι οικονομικά ισχυροί.

Υπάρχουν υγιείς άνθρωποι στην αντιπολίτευση οι οποίοι θέλουν να με βοηθήσουν, γιατί θέλουν ο Δήμος να πάει μπροστά. Ο κ. Ανδρέας Ξένος που δέχτηκε να βοηθήσει στον ΦΟΔΣΑ δεν σημαίνει ότι έφυγε από τον συνδυασμό του. Δεν ζήτησα κάτι τέτοιο.

Κανένας επικεφαλής παράταξης δεν έχει συμφωνήσει σε κάποια πρόταση μου, οπότε τι νόημα έχει να κάνω επαφή μαζί του για να διερευνήσω την πιθανότητα συνεργασίας. Με έχουν απορρίψει, επομένως γιατί να έρθω σε επαφή μαζί τους;

Oι θέσεις των Αντιδημάρχων που σήμερα είναι κενές, θα καλυφθούν. Παραιτήθηκε ο κ. Κουτσογιάννης, θα αντικατασταθεί από κάποιον άλλον, δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Αλλού είναι τα προβλήματα. To πρόβλημα είναι με τα ογκώδη.

Ένα λαμπρό παράδειγμα για να καταλάβετε τι γίνεται, είναι ότι δεν με ενημέρωσε κανένας το τι ακριβώς γίνεται με την κοπή των δέντρων. Πλακώσανε και κόψαμε όλα τα δέντρα μέσα σε ένα μήνα. Εγώ είχα μια διαφοροποίηση με τον τρόπο εκτέλεσης του έργου, γιατί με τις παλιές μελέτες ο εργολάβος έκοβε χίλια δέντρα βάζοντας κάποιον να του υπογράψει ότι έκανε το έργο και μετά σου έκανε μήνυση διεκδικώντας τα χρήματα. Έχω πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τα απορρίμματα που δήθεν τα πήγαιναν στις χωματερές οι εργολάβοι.
Κόψανε τα δέντρα και επικροτώ την προσπάθεια, αλλά δεν ήξερα τι γινόταν παραπέρα. Εμείς πηγαίναμε και αδειάζαμε μια χωματερή και πήγαιναν κάποιοι άλλοι και δημιουργούσαν άλλες δέκα. Πήγανε και τα αδειάσανε τα ογκώδη, και από τις χωματερές, στον χώρο του αεροδρομίου, που προόριζα να αναπλάσω, με σκοπό να εγκαταστήσω εκεί την διεύθυνση καθαριότητας. Μετά την παραίτηση Κουτσογιάννη έκανα αυτοψία στον χώρο και διαπίστωσα ότι είχε γεμίσει εντελώς από ανακατωμένα κλαδιά, έπιπλα, σκευή και άλλα αντικείμενα που πολύ δύσκολα μπορούν να διαχωριστούν. Με έπιασε πανικός αλλά εγώ δεν είχα καμία γνώση και καμία ευθύνη για ότι έγινε στο Αεροδρόμιο.
Έγινε αυτοψία από την επιτροπή της περιφέρειας, θα πλακώσουν τώρα τα πρόστιμα, θα έχουμε ιστορίες, θα επέμβει ο εισαγγελέας, θα φτάσουμε στα δικαστήρια. Ακόμα και στην έκθεση της αυτοψίας υπάρχει υπερβολή, δεν είναι σύμμικτα σκουπίδια, αυτά τα αντικείμενα κάπου έπρεπε να μείνουν μοιραία για ένα μήνα, δεν ρυπαίνουν. Η διαλογή βέβαια θα είναι δύσκολη και θα κοστίσει στο δήμο αλλά θα το αντιμετωπίσω. Τι φταίει ο δήμαρχος αν κατελήφθη όλος ο χώρος από τα ογκώδη;

Τα ογκώδη είναι πλέον στους δρόμους. Χθες πήγα και καθάρισα προσωπικά τον χώρο που βρίσκονταν δίπλα στο ΚΤΕΛ, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνω και δεν έβγαλα φωτογραφίες για της εφημερίδες, γιατί δεν με ενδιαφέρει η δημοσιότητα αλλά το αποτέλεσμα. Είμαστε σε αδιέξοδο με τα ογκώδη. Αν ήξερα από την αρχή το θέμα, θα πήγαινα αλλού τα κλαδιά και αλλού τα ογκώδη. Αν άρχιζα να αναζητώ ευθύνες για το κάθε τι, θα είχε κλείσει ο Δήμος.

Ήρθε χθες το βράδυ κάποιος να κόψει τα χόρτα και για ένα τιμολόγιο των 14 χιλιάδων ευρώ, μου ζητούσε να γράφει 25 χιλιάδες ευρώ. Τον έδιωξα, εγώ δεν θα κάνω τα ίδια που γίνονταν παλιά.

Δεν είμαι ευχαριστημένος από το έργο των Αντιδημάρχων μου γιατί δεν έχουν αντιληφθεί το συμφέρον τους. Παρασύρονται. Ο ένας τους λέει, διώξτε τον Δήμαρχο και θα σε κάνουμε Δήμαρχο, ό άλλος που έχει συμφέροντα τους λέει, ότι καλά τα λέτε εσείς και ο Δήμαρχος ανάποδα. Είναι πολύ δύσκολο να τα βάλεις με τα συμφέροντα. Εγώ δεν θέλω να τα βάλω με τα συμφέροντα, εγώ θέλω να βοηθήσω και τα συμφέροντα να γίνουν καλύτερα και πιο αποδοτικά για το καλό τους. Τι συμφέρον θα έχει κάποιος ένα φύγει ο Αρετάκης; Είναι βέβαιο ότι δεν θα γίνουν έργα με τον τρόπο που τα έκαναν μέχρι σήμερα. Αντί να βάλουν πλάτη όλοι για να πάμε μπροστά τον Δήμο…
Κατανοώ ότι δεν θέλουν να χαλάσουν την σχέση τους με τους ανθρώπους που έχουν αναστηθεί μαζί και αυτούς που λόγω επαγγέλματος δεν θέλουν αντιπαραθέσεις. Αλλά ας με αφήσουν να κάνω τη δουλειά μου, όχι να βγαίνουν και να με κατηγορούν συνέχεια και να λένε ότι ο χειρότερος Δήμαρχος που πέρασε ποτέ είναι ο Αρετάκης. Τι έκανε ο Αρετάκης; Τώρα που πάμε να νοικοκυρέψουμε τον Δήμο;

Αντί να πούνε ότι ο Αρετάκης μπορεί να είναι μεγάλος σε ηλικία και παράξενος, αλλά έχει εμπειρία και θέληση για να φτιάξει τον Δήμο, αρχίσανε από τον δεύτερο μήνα να με πολεμάνε γιατί ο καθένας θέλει να γίνει Δήμαρχος και νομίζει ότι θα τον κάνουν δήμαρχο οι αντιπολιτευόμενοι. Πέφτουν σε αυτή την παγίδα;
Εγώ να φύγω εκατό φορές, τους έχω πει να μαζευτούν οι πέντε για να εκλέξουν έναν δικό τους Δήμαρχο και εγώ να φύγω. Έχω βρεθεί στο αμήν, αλλά δεν το βάζω κάτω. Έχω και άλλους κινδύνους να αντιμετωπίσω, δεν είμαι αφελής, διατρέχω και άλλους σοβαρότερους κινδύνους, αλλά δεν το βάζω κάτω, διότι αγωνίζομαι για τον αγώνα τον καλό και δεν έχω σκοπιμότητες.

Δεν μπορώ να τοποθετήσω Αντιδήμαρχο από την αντιπολίτευση γιατί πρέπει να έχει την συγκατάθεση του συνδυασμού του. Ο κ Μαρινάκης έχει εκφραστεί ότι ο Δήμαρχος είναι ανεπαρκής, οπότε δεν έχει λόγο για να πάει στην Πόλη. Ο μόνος που μπορεί να τοποθετηθεί Αντιδήμαρχος Πόλης είναι ο κ. Σπίνος, δεν υπάρχει κάποιος άλλος. Θα μείνει κενό στο Καταστάρι αλλά θεωρώ ότι εκείνη την θέση μπορώ να την καλύψω με κάποιον από την αντιπολίτευση. Πιστεύω ότι κάποιος θα βρεθεί. Οι κ. Κάνδυλας και Πέττας δεν νομίζω ότι θα έχουν την συγκατάθεση του συνδυασμού τους και δεν νομίζω να ενδιαφέρονται. Οι υπόλοιποι αντιδήμαρχοι δεν μπορούν να επωμιστούν και τις Αλυκές γιατί ήδη έχουν αναλάβει πολλές αρμοδιότητες και υποχρεώσεις.

Τι συμφέρον θα έχει ένας ξενοδόχος αν εγώ αύριο φύγω; αν παραιτηθώ; Εγώ να προσφέρω στην Ζάκυνθο θέλω. Αντί να έρθουν όλοι, να βάλουν πλάτη, για να γίνουν έργα που δεν έχουν γίνει εδώ και χρόνια, με πολεμάνε.
Κάθε χρόνο μπαίνουν στο νησί τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ από τον τουρισμό και το νησί δεν έχει τίποτα. Η Κέρκυρα έχει υποδομές και ένα θαυμάσιο οδικό δίκτυο, όπως και η Κεφαλονιά, και εμείς τίποτα. Εμείς έχουμε έναν βιολογικό που δεν φτάνει για όλο το νησί. Ένα εξάρτημα αν χαλάσει στον βιολογικό, θα βρωμά το νησί έως την Κυλλήνη. Κρεμόμαστε από την μοίρα μας. Είμαστε σε κατάσταση αθλιότητας και αντί να στρατευτούμε, βγάζουμε ο ένας το μάτι του αλλουνού και μέσα στην ίδια την ομάδα.

Πιστεύω ότι τόσο εγώ, όσο και η κα Κράτσα, αλλά και ο Βουλευτής κ. Ακτύπης, που είναι πολιτικοί, θέλουμε να προσφέρουμε στο νησί ο καθένας από την πλευρά του. Όλοι θέλουν το καλό του τόπου τους, πέρα από τα κόμματα. Προς το παρόν η σχέση μας είναι παραγωγική. Αν πάνε πέρα οι διάφορες σκοπιμότητες και κινηθούμε ενωμένοι, θα γίνουν έργα στο νησί. Αρκεί να είναι ομόρροπες οι προσπάθειές μας. Εάν μας επηρεάσουν τα συμφέροντα όπως επηρέασαν Κοντονή και Κολοκοτσά τότε θα αποτύχουμε. Μην ξεχνάτε ότι κάποιοι εκπρόσωποι της ΝΔ στο νησί με συκοφαντούν.

Αν κάποια στιγμή δω ότι δεν μπορώ να προσφέρω, αλλά να το διαπιστώσω εγώ, όχι υπό την πίεση άλλων, να το καταλάβω από μόνος μου ότι δεν μπορώ, θα αποχωρήσω.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 901 times, 5 visits today)