Χρυσόστομος
Μητροπολίτης Δωδώνης, πρώην Ζακύνθου

Θα λειτουργήσω κανονικά και θα Κοινωνήσω, είναι επιλογή μου

Τε 11/03/2020

<

«Όποιος θέλει και αν θέλει πάει στην Εκκλησία και όποιος θέλει Κοινωνεί. Δεν πάνε όλοι στην Εκκλησία και δεν Κοινωνούν όλοι. Είναι κάτι προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό. Υποχρεωτικά είναι τα σχολεία.

Παλιά στη Σπιναλόγκα, υπήρχαν παπάδες που Κοινωνούσαν λεπρούς και κανείς τους δεν κόλλησε. Επίσης το ίδιο συνέβαινε στα σανατόρια με τους φυματικούς, κανείς εκ των Ιερέων δεν κόλλησε φυματίωση. Εδώ, δεν μεταδόθηκε το Aids μέσω της Κοινωνίας. Κάποτε είχα δει να φέρουν μια κοπέλα παράλυτη στον Άγιο και αφού πέρασε ο Άγιος από πάνω της έγινε καλά. Είχα δει τυφλό στον Άγιο, για τον οποίο οι γιατροί έλεγαν ότι δεν μπορεί να ξαναδεί, κι όμως έγινε καλά. Είναι άλλο θέμα η επιστήμη και άλλο η πίστη. Η Εκκλησία δεν είναι ούτε σχολείο, ούτε θέατρο, ούτε καρναβάλι.

Η επιμονή από κάποιους γύρω από το θέμα του αν πρέπει να Μεταλάβει κάποιος ή όχι, δεν απασχολεί αυτούς που Κοινωνούν, αλλά αυτούς που δεν το κάνουν. Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι υποχρεωτική η Θεία Κοινωνία.

Η Εκκλησία άντεξε δύο χιλιάδες χρόνια, όποιος θέλει ακούει τους επιστήμονες, ή ακολουθεί την πίστη του. Ο κόσμος είναι ελεύθερος να διαλέξει αυτό που τον εκφράζει.

Δεν θα καταργήσουμε την Εκκλησία επειδή κάποιοι το θέλουν.

Εγώ δεν είμαι ειδικός επί των λοιμώξεων, αλλά όποιος νιώθει την ανάγκη να Εκκλησιαστεί, ας το κάνει.

Μπορώ εγώ να εμποδίσω κάποιον να αυτοκτονήσει αν το θέλει;

Εγώ ανήκω στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, είμαι μεγάλος σε ηλικία και αντιμετωπίζω προβλήματα υγείας. Κι όμως ταξίδευσα πρόσφατα, σε Κύπρο και Κωνσταντινούπολη, ήταν επιλογή μου.
Θα λειτουργήσω κανονικά και θα Κοινωνήσω. Είναι επιλογή μου.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 54 times, 1 visits today)