Current track

Title

Artist

Current show

Night Picture

02:00 04:00

Current show

Night Picture

02:00 04:00

Background

Θανάσης Μάρκου
Πρόεδρος Επιτροπής Λοιμώξεων Νοσοκομείου Ζακύνθου

Το 6 επιβεβαιωμένο κρούσμα Κορονοϊού στη Ζάκυνθο

Τρ 7/04/2020

<
  • Ας θεωρήσουμε αυτό το νέο κρούσμα ως μία «θετική εξέλιξη» – ως ένα καμπανάκι μη εφησυχασμού.

Έχουμε το 6 επιβεβαιωμένο κρούσμα Κορονοϊού στη Ζάκυνθο. Πρόκειται για μια νέα γυναίκα ηλικίας περίπου 30 ετών, η οποία είχε προσέλθει στο νοσοκομείο την περασμένη Κυριακή παρουσιάζοντας συμπτωματολογία με έντονο βήχα τον οποίο είχε από τριημέρου πριν έρθει στο νοσοκομείο. Αποφασίστηκε να γίνει η δειγματοληψία και έτσι λάβαμε το θετικό αποτέλεσμα χθες το βράδυ. Το ιστορικό της ασθενούς δεν δείχνει άλλα νοσήματα, η συμπολίτισσά μας είναι σε καλή κατάσταση και αυτή την στιγμή βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Την ασθενή, επειδή έβηχε, την παρακολουθούσε τις προηγούμενες δύο-τρεις ημέρες συνάδελφος γιατρός, τις είχαν δοθεί οδηγίες να παραμείνει στο σπίτι, κάτι που ούτως ή άλλως ισχύει με τα μέτρα απαγόρευσης που έχουν επιβληθεί αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση με μία επιπλέον επιφυλακή. Λόγω της επιμονής του βήχα ήρθε στο νοσοκομείο και ακολουθήσαμε την προβλεπόμενη διαδικασία.
Χθες το βράδυ ειδοποιήθηκε και η ίδια για το αποτέλεσμα και έγινε ήδη δειγματοληψία από τα δύο ακόμα άτομα με τα οποία διαμένει μαζί στο ίδιο σπίτι. Δόθηκαν οδηγίες στην ασθενή για αυστηρή απομόνωση εντός της οικίας της αφού εκκριθεί ότι δεν χρίζει νοσηλείας αφού η υγεία της δεν είναι επιβαρυμένη. Η κλινική εκτίμηση της ασθενούς απαιτεί βέβαια καθημερινή παρακολούθηση.

Ο γιατρός που έκανε την δειγματοληψία έχει ήδη και αυτός ενημερωθεί αν και είχε λάβει όλα τα μέτρα προστασίας, χωρίς να προκύψει κάτι απρόσμενο κατά την διάρκεια της λήψης δείγματος. Θα εξακολουθεί με τον ίδιο τρόπο να εργάζεται με αυξημένα μέτρα προστασίας και υπό παρακολούθηση.

Από χθες το βράδυ με την γνωστοποίηση του αποτελέσματος, είμασταν σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Όλες οι απαντήσεις που είχαμε πάρει μετά τα πρώτα πέντε κρούσματα και μέχρι αυτό το νέο αυτό κρούσμα, ήταν αρνητικές. Περιμένουμε ακόμα τέσσερα με πέντε αποτελέσματα για συμπολίτες μας που ανήκουν μάλλον στην κατηγορία των ασυμπτωματικών και ενδεχομένως να έχουν μία σχετικότητα με κάποιους από τους ήδη εξετασθέντες, στα πλαίσια της ιχνηλάτησης.

Από μια πρώτη διαδικασία ιχνηλάτησης, που έγινε χθες το βράδυ, η ασθενής δεν φαίνεται να είχε ιδιαίτερες επαφές, δεν εργαζόταν τον τελευταίο καιρό και δεν προκύπτει κάποια επαφή με τα προηγούμενα πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα. Απαιτείται βέβαια εις βάθος ψάξιμο. Μπορεί και να μην βρεθεί ποτέ από που κόλλησε τον Κορωνοϊό.

Όπως έχει ανακοινωθεί και από τον ΕΟΔΥ μπορεί να έχουμε 1500 περίπου επιβεβαιωμένα κρούσματα στην χώρα μας αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι πολλαπλάσιος ο αριθμός. Με βάση αυτό το δεδομένο και με μία απλή αναγωγή στον πληθυσμό της Ζακύνθου μπορεί να έχουμε 6 επιβεβαιωμένα κρούσματα αλλά στην πραγματικότητα ο αριθμός να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Συνολικά 32 άτομα έχουμε εξετάσει μέχρι σήμερα στο νοσοκομείο Ζακύνθου, αρκετοί περισσότεροι είναι αυτοί που μας έχουν ζητήσει να υποβληθούν σε εξέταση, αλλά η δειγματοληψία γίνεται μόνο από όλους τους συμπτωματικούς ασθενείς αξιολογώντας κάποια κριτήρια.

Ας θεωρήσουμε αυτό το νέο κρούσμα ως μία «θετική εξέλιξη» – ως ένα καμπανάκι μη εφησυχασμού, για να τηρήσουμε τα μέτρα που έτσι και αλλιώς θα έπρεπε να τηρούμε. Είχα παρατηρήσει και εγώ ότι τις τελευταίες μέρες ότι υπάρχει μία χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων από τους συμπολίτες μας, ενδεχομένως να πήραμε θάρρος από τα αρνητικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα, ενώ δεν θα έπρεπε. Επαναλαμβάνω χτύπησε καμπανάκι κόντρα στον εφησυχασμό που ενδεχομένως άρχισε να διαφαίνεται.

Επιβεβαιώνω επίσης, ότι τις τελευταίες ημέρες ένας αλλοδαπός Πακιστανικής καταγωγής, ο οποίος συνελήφθη σε έλεγχο της αστυνομικής διεύθυνσης Ζακύνθου, υπεβλήθη σε υγειονομικές εξετάσεις και βρέθηκε θετικός στην ηπατίτιδα και φορέας του έιτζ.

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: