Current track

Title

Artist

Background

Κωνσταντίνος Καποδίστριας
Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Ήρθε η ώρα της ευθύνης για τον Δήμο Ζακύνθου

Δε 17/10/2022


«Πριν από δύο χρόνια η Περιφέρεια διεκδίκησε και  και κατάφερε  να ενταχθεί στο δίκτυο EUROPE DIRECT με σκοπό να προβάλλει το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και να παρακολουθεί τα ευρωπαϊκά προγράμματα, εκτός των ΕΣΠΑ και INTEREGG. Τόσο η Περιφέρειες, όσο και οι Δήμοι, θα πρέπει να διαθέτουν ένα τέτοιο γραφείο, ώστε να παρακολουθούν και να διεκδικούν. Το άλλοθι του δεν ξέρω-δεν γνωρίζω, δεν μπορώ να το παρακολουθήσω, πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει.

Για να έχουμε ένα σημείο αναφοράς ανοίξαμε γραφείο στην Ζάκυνθο  ώστε να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και να ενημερώνει  για τις πολιτικές, τις αποφάσεις, τις προκηρύξεις και τις άμεσες χρηματοδοτήσεις, που είναι εκτός κάδρου Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων.

Από τη στιγμή που υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε για να υλοποιήσουμε σημαντικά έργα πνοής. Δεν μπορούμε να μένουμε μόνο σε μικρές καθημερινές τοπικές παρεμβάσεις αν θέλουμε να φύγουμε μπροστά.

Μέσω του EUROPE DIRECT, τα δεκατρία γραφεία που υπάρχουν, συνολικά σε όλη την Ελλάδα, προσκληθήκαμε στο Στρασβούργο, στο κέντρο των αποφάσεων, εκεί που είναι όλοι οι Ευρωβουλευτές, εκεί όπου αποφασίζεται το τι θα γίνει στην Ευρώπη.

Εκεί διαπίστωσα μια ομόνοια μεταξύ των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, ένα κοινό ενδιαφέρον, είδα ότι υπάρχει η διάθεση από όλους τους Έλληνες να βοηθήσουν, ακόμα και από τους υπαλλήλους. Για παράδειγμα συνάντησα τυχαία τον Λάμπη Κοντονή, τον αδερφό του πρώην Βουλευτή Ζακύνθου Σταύρο Κοντονή, ο οποίος εργάζεται εκεί και θέλησε να βοηθήσει. Μέσω αυτών των επαφών αποκτάς γνώση για να υλοποιήσεις ένα όραμα.

Δυστυχώς οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, σε αντίθεση με τους χωρικούς, έχουν ένα πρόβλημα, αντιμετωπίζουν κενό διαχείρισης λόγω της υποστελέχωσης, που σημαίνει ότι πρέπει να τρέχεις πολλές φορές μόνος σου.

Έχουν εγκριθεί δύο προγράμματα INTEREGG, το Ελλάδα-Ιταλία ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ και το Ελλάδα-Αλβανία ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ. Η διαφορά μεταξύ ΕΣΠΑ και INTEREGG, είναι πως στο ΕΣΠΑ η Περιφέρεια ή ο Δήμος θα πρέπει να έχουν έτοιμη τη μελέτη για να διεκδικήσουν μια χρηματοδότηση, ενώ στο INTEREGG ουσιαστικά χρηματοδοτείται η πρόθεση για να σχεδιάσεις κάτι ώστε στη συνέχεια να χρηματοδοτηθείς και να υλοποιήσεις.

Για το έργο στο λιμανάκι του Κερίου, έχουν πλέον συγκεντρωθεί όλες οι υπογραφές, όλες οι μελέτες, δεν υπάρχει κάποια έλλειψη για το έργο και απομένει μόνο η απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση. Είχα ζητήσει και λάβαμε μια παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου ώστε να ξεκινήσει αυτό το πολύ σημαντικό έργο.

Πριν από ενάμιση χρόνο αναγγέλθηκε το στούντιο ηχοληψίας στο Μουσικό Σχολείο. Καταφέραμε να πάρουμε τον εξοπλισμό ενώ έχει γίνει η δημοπρασία για τα μουσικά όργανα. Ο χώρος στο Μουσικό Σχολείο έχει ήδη διαμορφωθεί.

Για το πράσινο σημείο, περιμένουμε τους σαράντα μπλε κάδους που θα πάρει η Ζάκυνθος, ενώ αναμένεται ο εργολάβος να περιφράξει τον προβλεπόμενο χώρο. Για τον εξοπλισμό του πράσινου σημείου έγινε η δημοπρασία αλλά δεν βρέθηκε ανάδοχος γιατί ανέβηκαν οι τιμές λόγω της ενεργειακής κρίσης και έτσι θα χρειαστεί να επαναλάβουμε την διαδικασία από την αρχή.

Μέσω του προγράμματος SAVE WATER έχουμε σε εξέλιξη δύο έργα σε Λευκάδα και Κέρκυρα για την δημιουργία  αντλιοστασίων που θα καθαρίζουν το νερό. Επίσης σχεδιάζουμε τη δημιουργία Τράπεζας σπόρων στα Ιόνια Νησιά. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο συμβάλλει στη προσπάθεια αυτή. Τέλος, έχουμε να σχέδιο ψηφιακής χαρτογράφησης των περιπατητικών διαδρομών για όλα τα Ιόνια Νησιά, ώστε να αναδειχθούν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για να υλοποιηθούν όλες αυτές οι δράσεις και πιστεύω ότι πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της θητείας της τωρινής Περιφερειακής Αρχής. Έχουμε σχεδιασμό και για το μέλλον, έχουμε εστιάσει σε τρεις βασικούς άξονες, το περιβάλλον, την ενέργεια και τις έξυπνες πόλεις.

Η εσωστρέφεια δεν παράγει λύσεις. Δεν δημιουργεί προοπτικές για κάτι καλύτερο. Όποιος είναι εσωστρεφής δεν παράγει. Όταν ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση τότε γινόμαστε παραγωγικοί. Ζω στη Ζάκυνθο εξήντα χρόνια, έχω ανδρωθεί εδώ, έκανα οικογένεια, έγινα εκπαιδευτικός και ασχολήθηκα με επιχειρήσεις. Θεωρώ ότι έχω τα εφόδια για να προσφέρω. Τώρα είμαι Αντιπεριφερειάρχης με συγκεκριμένο αντικείμενο και ασχολούμαι με το έργο μου.

Δεν σταμάτησε ποτέ το ενδιαφέρον μου για τον Δήμο και πιστεύω ότι ήρθε η ώρα της ευθύνης για όλους, η ώρα της ευθύνης για τον Δήμο της Ζακύνθου.

Το θέμα είναι ποιο θέλουμε να είναι το αύριο της Ζακύνθου. Τι θέλουμε για την επόμενη μέρα. Θέλουμε μια δημοτική αρχή που να έχει γνώση και όραμα;

Ένα άλλο ερώτημα είναι με ποια ομάδα ανθρώπων μπορεί ένας Δήμαρχος να διοικήσει. Δεν κρύβω ότι υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους συνομιλώ, που έχουν άποψη, αλλά που διστάζουν να ασχοληθούν με τα του Δήμου. Προσωπικά θεωρώ πως δεν πρέπει κάποιος να λέει όχι στην ενασχόληση του στα κοινά. Πρέπει να ασχολούμαστε με τα κοινά για να δούμε ένα καλύτερο αύριο.

Είναι σχετικό το πότε θα αποφασίσω να ανακοινώσω την υποψηφιότητα μου για τον Δήμο. Αν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες μπορεί να γίνει και αύριο. Αφενός θέλω είναι να έχει ολοκληρωθεί το έργο μου στη Περιφέρεια και αφετέρου να έχουν βρεθεί και οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα στελεχώσουν αυτή την προσπάθειά μου για τον Δήμο. Προφανώς, όταν αποφασίσω οριστικά ότι θα είμαι υποψήφιος, όπως έχω πει και πάλι, θα παραιτηθώ από Αντιπεριφερειάρχης.»

 


Ακούστε τη συνέντευξη:


 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background