Καμιά δικαιολογία για όποιον δεν φορά κράνος – Τσουχτερά τα πρόστιμα
Πε 17/07/2025

«Τα τροχαία προκαλούνται κυρίως από εμάς τους ίδιους. Για αυτό πρέπει να τηρούμε με ευλάβεια τις διατάξεις του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που προβλέπει και πάρα πολύ αυστηρά πρόστιμα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου για την «Οδική Ασφάλεια Ελλάδα 2030», έχει τεθεί σε εφαρμογή η υποχρεωτική χρήση κράνους. Θα εφαρμόσουμε με αυστηρότητα τις σχετικές διατάξεις, αλλά πριν το κάνουμε αυτό, η Υπηρεσία μας έχει ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης όλων των οδηγών.
Είναι ήδη στα τυπογραφεία κάποια φυλλάδια με μηνύματα οδικής ασφάλειας και ειδικά για τη χρήση και αναγκαιότητα του προστατευτικού κράνους. Θα βρεθούμε στις πύλες εισόδου του νησιού και στον αερολιμένα Ζακύνθου, για να μοιράσουμε σε λίγες ημέρες αυτά τα φυλλάδια στους επισκέπτες μας, τα οποία θα είναι και στην Αγγλική γλώσσα.
Πέραν αυτού με δική μας πρωτοβουλία, όπως έκανε και η Τροχαία Ναύπακτου, θα μοιράσουμε κάποια κράνη στους φίλους οδηγούς, που είτε για οικονομικούς λόγους είτε για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να αγοράσουν. Αυτό θα γίνει από κλιμάκιο της Υπηρεσίας, παρουσία εμού. Θα βρεθούμε στους δρόμους του νησιού, διάφορα σημεία και θα μοιράσουμε κράνη, που θα είναι περίπου εκατό. Πιστεύω ότι με αυτή την κίνηση, ένα μεγάλο μέρος των πολιτών θα συνειδητοποιήσει τη σημασία της χρήσης του κράνους και βέβαια μετά δεν θα υπάρχει καμιά δικαιολογία.
Ο σκοπός μας δεν είναι να μοιράζουμε πρόστιμα αριστερά, δεξιά, αλλά αν χρειαστεί για την ασφάλεια των οδηγών, θα το κάνουμε και θα πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους όλοι αυτό. Μιλώ για τους οδηγούς των δίκυκλων ή και τετράτροχων οχημάτων. Έχουμε ήδη απευθύνεις αυστηρές συστάσεις και στους ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων καταστημάτων εκμίσθωσης δίκυκλων. Οφείλουν να παραδίδουν κατά τη στιγμή της ενοικίασης, κράνος εγκεκριμένου τύπου, όχι απλά κράνη.
Στις αρχές της άλλης εβδομάδας θα καλέσουμε στην υπηρεσία μας όλους τους οδηγούς διανομής φαγητού, αναφέρομαι στους οδηγούς delivery, γιατί τα παιδιά αυτά για να προλάβουν τις παραγγελίες τρέχουν. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία πλέον για κάποιον που δεν φορά κράνος. Ούτε λόγοι υγείας και αν επικαλεστούν. Αν ο καθένας από εμάς σέβεται την αξία της ανθρώπινης ζωής, της ζωής του και των άλλων, πρέπει να φορά κράνος. Επίσης είναι υποχρεωτική η χρήση του κράνους και για τον συνοδηγό.
Επαναλαμβάνω ότι με τον νέο ΚΟΚ που ισχύει από 1η Ιουλίου, τα πρόστιμα είναι πολύ αυστηρά. Αν κάποιος ελεγχθεί από την Τροχαία και δεν φορά κράνος, θα του επιβληθεί πρόστιμο ύψους 350 ευρώ και θα του αφαιρεθεί το δίπλωμα για έναν μήνα. Σε περίπτωση υποτροπής από τον ίδιο οδηγό, θα του επιβάλλεται πρόστιμο χιλίων ευρώ και αφαίρεση του διπλώματος για έξι μήνες, ενώ αν πάμε σε 3η υποτροπή, έχουμε επιβολή προστίμου δύο χιλιάδων ευρώ και αφαίρεση της άδειας για έναν χρόνο.
Ωραία είναι η βόλτα στη μηχανή, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, αρκεί να φοράμε το κράνος. Αν δεν φορά κράνος ο συνεπιβάτης, έχουμε πρόστιμα για τον ίδιο, αλλά και για τον οδηγό. Ο νομοθέτης έχει προβλέψει πρόστιμα και για τα ηλεκτρικά πατίνια. Και εκεί επιβάλλεται να φοράμε κράνος, ενώ το πρόστιμο είναι ύψους 30 ευρώ.
Έχουμε πάρα πολλά παιδάκια, αλλά και μεγάλους, που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά πατίνια, τα οποία αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και μπαίνουν πολλές φορές σφήνα ανάμεσα στα αυτοκίνητα και προκαλούν τροχαία.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Οδική Ασφάλεια Ελλάδα 2030», το κράτος έχει δώσει την εντολή να εφαρμόζεται ο νέος ΚΟΚ, μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό της χώρας. Γενικότερα, έχουν γίνει πολύ πιο αυστηρές οι ποινές, στο θέμα της ταχύτητας, στη χρήση ζώνης στο αυτοκίνητο, όχι μόνο του οδηγού, αλλά και του συνοδηγού και βέβαια στα αλκοτέστ. Είναι εγκληματικό να οδηγεί κάποιος υπό την επήρεια αλκοόλ. Όλα αυτά τα χρόνια, έχω νιώσει τον πόνο των ανθρώπων που έχουν χάσει συγγενείς, φίλους σε τροχαία δυστυχήματα, για αυτό τον λόγο και πρέπει να είμαστε αυστηροί στη τήρηση των κανόνων του ΚΟΚ. Έχουμε και ένα απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο, με δρόμους που φτιάχτηκαν πριν από 60 και 70 χρόνια. Με δρόμους προβληματικούς, για αυτό και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Κάποτε στη Ζάκυνθο μια οικογένεια είχε το πολύ ένα αυτοκίνητο, τώρα έχει τρία και τέσσερα. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε και τους επισκέπτες μας, με πάρα πολλά ενοικιαζόμενα, ο κάθε τουρίστας που έρχεται στο νησί έχει διαφορετική κουλτούρα στην οδήγηση, προέρχονται από πολλές χώρες με διαφορετική νοοτροπία στην οδήγηση. Γίνονται καθημερινά έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές, υπάρχουν δύο συνεργεία στον Λαγανά, και συνεργεία ελέγχων σε Καλαμάκι, Αργάσι, Μπόχαλη και Τσιλιβί.»