Current track

Title

Artist

Background

Κατερίνα Μοθωναίου
Περιφερειακή Σύμβουλος Παράταξης «Ιόνιο Δυνατά»

Κανένα νέο έργο στη Ζάκυνθο – Υποχρέωση του Δήμου να πληρώσει τα χρέη του ΦΟΔΣΑ – Δεν βλέπω ο Δήμος να κάνει κάτι στο Ναυάγιο

Τε 25/06/2025



«Στο Περιφερειακό Συμβούλιο ακούσαμε για έργα που έρχονται από την προηγούμενη Περιφερειακή αρχή και κάποια έρχονται και από την πιο προηγούμενη, από τον κύριο Γαλιατσάτο. Φυσικά αυτό είναι φυσιολογικό, μια Περιφερειακή διοίκηση μπορεί να έχει συνέπεια και συνέχεια.

Δυστυχώς όμως δεν ακούστηκε κάτι καινούριο. Βέβαια έχουμε την διαβεβαίωση του Περιφερειάρχη και του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, ότι τον Σεπτέμβριο που θα γίνει η κατανομή των πόρων, θα πάρει η Ζάκυνθος το μερίδιο που της αναλογεί, έχοντας τέσσερις ολοκληρωμένες μελέτες και αναφέρομαι σε αυτή του λιμανιού των Βολιμών, στο παλιό Νοσοκομείο, στη κατασκευή κόμβων εθνικής οδού Ζακύνθου-Κερίου και στον δρόμο Ξύγκια-Αλυκές. Έργα για τα οποία θα πρέπει να βρεθεί κάποια χρηματοδότηση. Η Ζάκυνθος έχει ολοκληρωμένες μελέτες, πρέπει να συμβασιοποιηθεί ένα έργο και να προχωρήσει.

Δεν είχε ζητηθεί από εμάς ενεργειακή αναβάθμιση για το παλιό Νοσοκομείο. Δεν ήταν προ απαιτούμενο. Τώρα προέκυψε που πάει ο Περιφερειάρχης να το βάλει στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αν δεν καταφέρει να το βάλει και πάμε σε άλλο πρόγραμμα ένταξης, θα του ζητήσουν κάτι άλλο. Κάθε φορά, ανάλογα στο πρόγραμμα στο οποίο πας να εντάξεις ένα έργο, σου ζητάνε και κάτι διαφορετικό. Όταν λοιπόν εμείς πήγαμε και ολοκληρώσαμε τη διαδικασία, το μόνο που μας ζήτησαν ήταν η τροποποίηση της μελέτης, για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν κάποιοι άνθρωποι, είτε αυτοί είναι γιατροί, είτε καθηγητές, είτε υπηρεσίες και αυτό κάναμε.

Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες στο Ναυάγιο και ας μην ξεχνά κανείς ότι είναι χρήματα που είχε βγάλει η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Ένα εκατομμύριο ευρώ συνολικά, 500 χιλιάδες ευρώ πήρε η Περιφέρεια για να υλοποιήσει τη μελέτη που έκανε το Υπουργείο Τουρισμού. Αυτές είναι διαδικασίες που έρχονται από το παρελθόν και υλοποιούνται τώρα. Μια Περιφερειακή Αρχή δεν μπορεί σε μια τετραετία να μελετήσει και να ολοκληρώσει μεγάλα έργα, εκτός από λίγες περιπτώσεις, όπως τα έργα στη περιοχή του Κρυονερίου.

Δυστυχώς δεν βλέπω κάτι όσον αφορά τις 500 χιλιάδες ευρώ που πήρε ο Δήμος, προκειμένου να υλοποιήσει και εκείνος κάποια έργα, σε ότι αφορά την προσβασιμότητα στο Ναυάγιο. Είμαστε στα τέλη Ιουνίου. Είχαν τα χρήματα για πάνω από δύο χρόνια. Έχει γίνει ο δρόμος διαφυγής και το αποτέλεσμα ποιο είναι; Το Ναυάγιο είναι πάλι κλειστό για να γίνουν εργασίες. Αυτό δυσφημεί το νησί. Όλοι λένε ότι έχουμε μείωση των αφίξεων και της αγοραστικής δύναμης των τουριστών που έρχονται. Όλα από κάπου πηγαίνουν και από κάπου καταλήγουν.

Εν κατακλείδι, εγώ δεν βλέπω κάτι σαν προοπτική από τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή. Να λένε ότι θα κάνουμε κάτι καινούργιο.

Τα χρέη των 17 εκατομμυρίων ευρώ που ανέφερε ο κ. Τρεπεκλής και πρόκειται για τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, δεν αφορούν την Περιφέρεια αλλά τον Δήμο.

Όταν έγινε η νομοθεσία και φτιάχτηκε ο ΦΟΣΔΑ, έλεγε ότι αφορά τους εργαζόμενους και πάει στους Δήμους γιατί εκείνοι κάνουν την αποκομιδή των απορριμμάτων. Είναι υποχρέωση του Δήμου να καλύψει τα χρέη, είτε θα το καλύψει ο ίδιος, είτε θα το καλύψει μέσω του ΦΟΣΔΑ. Θα έπρεπε να υπάρξει μια συνεργασία, δυστυχώς δεν ξέρω σε τι επίπεδο μπορεί να υπάρξει. Να περάσει το ποσό ο ΦΟΔΣΑ στον Δήμο για να τα βάλει με τη σειρά του στα ληξιπρόθεσμα και να πληρωθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Είναι αδύνατη η χρηματοδότηση από το κράτος στον ΦΟΣΔΑ γιατί είναι Α.Ε, είναι μια εταιρία.

Οι πόροι της είναι μόνο μέσα από τους Δήμους. Άρα θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το θέμα, να πάει στον πραγματικό οφειλέτη που είναι ο Δήμος, γιατί ήταν υποχρέωση του Δήμου που προέρχεται από τους εργαζόμενους της αποκομιδής. Από εκεί και πέρα, ο Δήμος να τα βάλει στα ληξιπρόθεσμα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί. Κάτι άλλο δεν μπορεί να γίνει.

Η επικεφαλής του συνδυασμού μας και πρώην Περιφερειάρχης κα Κράτσα, δεν ήταν παρούσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο λόγω ενός ευχάριστου γεγονότος. Ήταν στην Αγγλία διότι γέννησε η κόρη της και της χάρισε το τρίτο της εγγόνι. Κανένα άλλο θέμα δεν υπάρχει, παρά τα όσα λέγονται και ακούγονται.»


Current track

Title

Artist

Background