Κανένας νόμιμος ιδιοκτήτης δεν χάνει την περιουσία του – Ας βγει ένας Ζακυνθινός να πει το αντίθετο
Πα 10/02/2023
«Είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος ότι ο νόμος του 2021 έρχεται να πάρει τις περιουσίες των ιδιωτών και να τις δώσει στο δημόσιο; Δεν ισχύουν αυτά και ως εκ τούτου όσοι τα λένε το κάνουν εκ του πονηρού.
Μέχρι χθες, επί επτά χρόνια όλοι όσοι είχαν τίτλους ιδιοκτησίας σε δασικές εκτάσεις, έτρεχαν στα δικαστήρια γιατί δεν μπορούσαν να επενδύσουν στις περιουσίες τους. Τώρα οι υποθέσεις αυτές φεύγουν από τις δικαστικές αίθουσες και ανοίγει ο δρόμος στους νόμιμους ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. Δεν υπάρχει πλέον δικαστική διαμάχη με το Δασαρχείο, είτε είχε, είτε όχι τίτλους το Ελληνικό Δημόσιο. Σήμερα, αν ένας ιδιώτης έχει τίτλους ιδιοκτησίας δεν πάει στο δικαστήριο.
Με το νόμο του 2021 για να μπορεί κάποιος να κατοχυρώσει χρησικτησία, θα πρέπει να το έχει κάνει με αποδείξεις πριν το 2001. Το ζήτημα των δασωμένων αγρών, έχει φύγει από τη μέση.
Είχα επικοινωνία με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου για το θέμα των κτηματολογικών επιτροπών, φρόντισα να κλείσω συνάντηση εργασίας με το αρμόδιο Υπουργείο για να ληθεί το θέμα αλλά ο Δικηγορικός Σύλλογος δεν ανταποκρίθηκε.
Το μόνο νησί στα Επτάνησα που κράτησε την επιχώρια περιουσία είναι τα Κύθηρα. Αν θέλουμε να έχουμε στη Ζάκυνθο επιχώρια περιουσία δεν έχω αντίρρηση να το κάνουμε, αλλά μέχρι σήμερα κανείς δεν κινήθηκε σε αυτή την κατεύθυνση.
Το όλο πρόβλημα το έχουν στη Λευκάδα και ήδη έχω κάνει συζητήσεις με τον συνάδελφο Βουλευτή Λευκάδας, γιατί εκεί η δήλωση του Δασαρχείου είναι εκπρόθεσμη, ενώ στη Ζάκυνθο ήταν εμπρόθεσμη. Αυτό σημαίνει ότι για τη Λευκάδα δεν μπορούν να εξαιρεθούν οι δασωμένοι αγροί και εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα.
Επαναλαμβάνω ότι δεν τίθεται θέμα κάποιος ιδιώτης να χάσει την περιουσία του. Ας βγει ένας Ζακυνθινός να πει ότι χάνει την περιουσία του. Παρόλα αυτά, νομικοί του Υπουργείου Περιβάλλοντος εξετάζουν όλα τα ζητήματα, για τις όποιες ανησυχίες υπάρχουν.»