Κορονοϊός: Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι
Τρ 24/03/2020
«Δεν έχουμε κάποιο νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στη Ζάκυνθο, έχουμε μείνει στα πέντε θετικά δείγματα, αυτά των τεσσάρων που είχαν ταξιδέψει στο Ισραήλ και του ενός συμπολίτη μας που αντιμετωπίζοντας παράλληλα υποκείμενα νοσήματα δυστυχώς απεβίωσε.
Αυτή την στιγμή στο Νοσοκομείο μας, σε απομονωμένο θάλαμο βραχείας νοσηλείας νοσηλεύεται μια γυναίκα ηλικιωμένη με αναπνευστικά προβλήματα. Λόγω της συμπτωματολογίας και της ηλικίας και με βάση τις οδηγίες που έχουμε, την θεωρούμε ως ύποπτο κρούσμα και για αυτό το λόγο έχουμε πάρει δείγμα για να γίνει η εξέταση για Κορωνοϊό. Αναμένουμε το αργότερο αύριο το αποτέλεσμα.
Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Ο αριθμός των ανθρώπων που ήρθε για εισαγωγή στο Νοσοκομείο, όσο και ο αριθμός των τεστ που κάναμε, δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Από ότι φαίνεται οι τέσσερεις συμπολίτες μας που νόσησαν από κορωνοϊό στις αρχές του μήνα, έμειναν απομονωμένοι σπίτι τους και δεν διέσπειραν τον ιό. Αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό και για αυτό προς το παρόν εκτιμώ ότι στη Ζάκυνθο αντιμετωπίζουμε μια ελεγχόμενη κατάσταση.
Ενδεχομένως το επόμενο 15νθήμερο με 20ήμερο, να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την χώρα, άρα και στη Ζάκυνθο, όμως αυτή η πιθανή αύξηση που θα εμφανιστεί, δεν θα συνδέεται με αυτούς τους τέσσερεις ανθρώπους που αρχικά νόσησαν. Είναι καλό το ότι ως νησί είμαστε κάποιον τρόπο απομονωμένοι. Επίσης συμβάλουν θετικά και τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Είναι επίσης θετικό ότι και οι περίπου δέκα συμπολίτες μας που εξετάστηκαν και βγήκαν αρνητικοί στον Κορωνοϊό δεν αντιμετώπισαν σοβαρότερα συμπτώματα που να μας οδηγήσουν στο ενδεχόμενο ότι το τεστ στο οποίο υπεβλήθησαν ήταν ψευδώς αρνητικό.
Είναι χρονικά απροσδιόριστο το πότε θα έχουμε το εμβόλιο ή τα κατάλληλα φάρμακα για να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθούν, αλλά δεν είναι κανείς σε θέση να γνωρίζει το πότε.
Δεν είναι αποδεδειγμένο το ότι κάποιος που έχει νοσήσει από τον κορωνοϊό, έχει αποκτήσει πλέον αντισώματα και έτσι δεν θα νοσήσει άλλη φορά.
Η πλέον προσβαλλόμενη ηλικία από τον Κορωνοϊό είναι αυτή μεταξύ 45 και 65 ετών, άρα ουδείς αποκλείεται από την νόσο. Βέβαια η θνησιμότητα καταγράφεται στις μεγαλύτερες ηλικίες και ειδικά σε όσους αντιμετωπίζουν χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Για αυτό και όλοι μας πρέπει όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε κατά γράμμα τις οδηγίες για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: