Κορονοϊός: Θα έλεγα ότι υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία στη Ζάκυνθο
Δε 23/03/2020
«Ο Κορωνοϊός ήρθε για να μείνει, μπορεί και κάθε χρόνο να τον αντιμετωπίζουμε όπως την εποχική γρίπη, αλλά πιστεύω ότι δεν θα μας προβληματίζει στο μέλλον γιατί αφενός θα έχουμε ανακαλύψει το εμβόλιο και αφετέρου πολλοί άνθρωποι θα έχουν αναπτύξει αντισώματα.
Θα έλεγα ότι υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία στη Ζάκυνθο και στην χώρα μας γιατί βάση των στατιστικών, σε γενικές γραμμές, πάμε καλά, αν και είναι βέβαιο ότι θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα στη συνέχεια, αλλά και θανάτους.
Ο ΕΟΔΥ δίνει τις κατευθύνσεις και εμείς ακολουθούμε τις οδηγίες. Το σημαντικό είναι ένα, μένουμε στο σπίτι. Ακολουθούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, μένουμε σπίτι και αν κάποιος παρουσιάσει συμπτώματα επικοινωνεί με τον προσωπικό του ιατρό και ακολουθεί τις οδηγίες που θα λάβει.
Εννοείται πως θα υπάρξουν μεταλλάξεις του κορωνοϊού, όπως άλλωστε συμβαίνει και με την γρίπη, κάτι που συνήθως δεν γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πάντως αν κάποιος νοσήσει, θα έχει πλέον αποκτήσει ανοσία, τουλάχιστον για το συγκεκριμένο στέλεχος του κορωνοϊού από το οποίο νόσησε.
Ο καθένας χρησιμοποιεί τα όπλα που διαθέτει και η χώρα μας δυστυχώς δεν διαθέτει το σύστημα υγείας που διαθέτει η Γερμανία ή η Νότια Κορέα. Στη Γερμανία κάνουν 15 χιλιάδες τεστ την ημέρα. Η χώρα μας έχει τις λιγότερες ΜΕΘ σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Ως χώρα δεν μπορούμε να αποφύγουμε την εξάπλωση, αλλά θέλουμε να την περιορίσουμε και να την καθυστερήσουμε για να μπορέσει το δικό μας σύστημα υγείας να ανταποκριθεί.
Η νοσηλεία των βαριών περιστατικών σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την υγεία του ασθενή. Στην ΜΕΘ υπάρχει καλύτερη αναλογία ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ανά ασθενή και άλλη υλικοτεχνική δυνατότητα. Για παράδειγμα, σε μια κλινική του νοσοκομείου αναλογούν δύο νοσηλεύτριες ανά βάρδια για όλους τους θαλάμους και τους ασθενείς, ενώ στη ΜΕΘ οι δύο νοσηλεύτριες περιθάλπουν τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα πέντε κρεβάτια.
Ο Δήμος Ζακύνθου, η ΚΕΔΗΖ, οι κοινωνικές δομές του Δήμου και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», είναι κοντά σε όσους συμπολίτες μας έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας όπως μπορούμε. Όποιος συμπολίτης μας χρειάζεται βοήθεια μπορεί να καλεί στο τηλέφωνο 26953-62118, θα απαντά μια κοινωνική λειτουργός η οποία θα αξιολογεί τα όποια αιτήματα.»