Κραυγή αγωνίας για το Νοσοκομείο Ζακύνθο – Στο πλευρό των καρκινοπαθών
Πε 22/05/2025

«Με την ευκαιρία της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, επισκέφθηκα την Ζάκυνθο και συναντήθηκα με φορείς του νησιού. Για να γίνει το νησί πιο δημιουργικό, χρειάζεται και την προστασία του Ελληνικού κράτους και της πολιτείας και η πολιτική νησιωτική θα πρέπει να είναι μια ξεχωριστή πολιτική, που να έχει ουσιαστικό νησιωτικό ισοδύναμο σε όλους τους τομείς.
Στην υγεία, στην οικονομία και στην ανάπτυξη μιας περιοχής. Αυτό σημαίνει ότι ένα νησί θα πρέπει να έχει ένα οργανωμένο Νοσοκομείο, που θα υπηρετεί τους κατοίκους του νησιού, που θα φτιάχνει προϋποθέσεις ανάπτυξης και υποδομών τέτοιων, που να μένουν οι άνθρωποι και να μην φεύγουν. Και από εκεί και πέρα να εξυπηρετεί και όλο αυτό το τουριστικό προϊόν το οποίο έχει η Ζάκυνθος και είναι μεγάλο.
Αυτό σημαίνει ότι το Νοσοκομείο Ζακύνθου πρέπει να διαθέτει μια οργανωμένη Παθολογική και Χειρουργική Κλινική. Μιλάμε για ένα οργανωμένο δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο. Βλέπουμε ότι στη Ζάκυνθο υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός καρκινοπαθών, που ταλαιπωρούνται αφάνταστα, αναγκασμένοι να μεταφέρονται σε Πάτρα ή Αθήνα για χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες.
Συναντήθηκα με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ζακύνθου «Ο Άγιος», με αξιοπρεπείς ανθρώπους, πάσχοντες και φίλους των πασχόντων, οι οποίοι ζητάνε το αυτονόητο από το Ελληνικό κράτος και την πολιτεία, οι οποίοι έχουν την υποχρέωση να το παρέχουν. Και αυτό είναι μια οργανωμένη Παθολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, που θα έχει και Ογκολογικό Τμήμα προκειμένου να εξυπηρετεί τους ασθενείς.
Σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας, μπορεί ένας που έχει χειρουργηθεί στην Αθήνα, στον Ευαγγελισμό ή σε ένα άλλο Νοσηλευτικό ίδρυμα, με την καθοδήγηση του εκεί γιατρού, με τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα για την θεραπεία, να την κάνει στη Ζάκυνθο. Αλλά πως να συμβεί αυτό σήμερα, όταν η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ζακύνθου διαθέτει έναν μόνο γιατρό; Δεν είναι καν Παθολογική Κλινική αυτό.
Πρέπει πρώτα να έρθουν Παθολόγοι και μετά Παθολόγοι με εξειδίκευση στην Ογκολογία. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να λειτουργήσει άριστα αυτό το Τμήμα. Θα παλέψουμε δίπλα στο πλευρό των καρκινοπαθών και θα κάνουμε Κοινοβουλευτικό έλεγχο επ’ αυτού.
Αλλά χρειάζεται μια συ στράτευση όλων των φορέων του νομού, των πολιτικών, των τοπικών αρχών, του Δεσπότη, των πάντων, προκειμένου να δουλέψει πλήρως και οργανωμένα η Παθολογική Κλινική και το Ογκολογικό Τμήμα, για να εξυπηρετήσει τόσους ανθρώπους, εκατοντάδες, χιλιάδες, που χρίζουν θεραπείας. Πρέπει γενικότερα το Νοσοκομείο Ζακύνθου να αποκτήσει μια αυτοτέλεια δευτεροβάθμιου Νοσηλευτικού ιδρύματος, για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του πληθυσμού, αλλά και του αυξημένου τουριστικού κόσμου που έρχεται.
Συναντήθηκα και με τα Σωματεία των εργαζομένων φορτοεκφορτωτών στο λιμάνι, οι οποίοι πραγματικά στήριξαν και έβαλαν πλάτη την ώρα που χρειάστηκε, για την προστασία των κτηνοτρόφων και όλου αυτού του ζωικού βασιλείου, όταν είχαμε την επιδημία της Πανώλης με απολυμάνσεις των πλοίων, όλων των εγκαταστάσεων του λιμανιού και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εκπληκτικό, δεδομένου ότι δεν είχαμε κανένα κρούσμα με ασθένειες σε ζώα της Ζακύνθου.
Αυτή ήταν μια έξτρα δουλειά που έκαναν οι Ενώσεις των εργαζομένων στο λιμάνι, με πρωτοβουλία των τοπικών φορέων οι οποίοι συμμετείχαν τότε στη λήψη των αποφάσεων. Τα υλικά τα έδωσε η νομίατρος εκ μέρους της Περιφέρειας. Από εκεί και πέρα η Περιφέρεια είναι υποχρεωμένη σήμερα και να λύσει το πρόβλημα των ανθρώπων αυτών, την πληρωμή των δεδουλευμένων τους.
Είναι ένα μικρό ποσό συνολικά, περίπου 30 με 40 χιλιάδες ευρώ, αλλά για τον εργαζόμενο και δει σε τέτοιους χώρους είναι αρκετά υψηλό θα έλεγα, ή αρκετά σημαντικό για την επιβίωσή του. Έχουν απόλυτο δίκιο αυτοί οι άνθρωποι να διαμαρτύρονται, είμαστε στο πλευρό τους και όλοι πρέπει να τους στηρίξουμε.
Η Περιφέρεια οφείλει να ανταποκριθεί στο αίτημά τους και να πληρώσει αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι βάζουν πλάτη καθημερινά, έχουν ζήσει το λιμάνι, έχουν καταθέσει ψυχή και πρέπει να τους αναγνωριστεί αυτό, να ανταμειφθούν αναλόγως, στοιχειωδώς δηλαδή, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης που προστάτευσαν το νησί και την κτηνοτροφία του, σημαντικοί παράγοντες της κοινωνικής συνοχής, της δημόσιας υγείας και του πλούτου μιας περιοχής.
Διεκδικούμε και παλεύουμε συνεχώς για την καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων της Ζακύνθου. Είναι ένα νησί με παράδοση, με ιστορία, με έναν λαό που έχει προσφέρει, που αγωνίζεται και προσφέρει στην εθνική οικονομία ένα σημαντικό κομμάτι. Ένα νησί που έχει αξιόλογους ανθρώπους, επιστήμονες και εργατικό δυναμικό, που πρέπει να το τιμούμε και να το φροντίζουμε ως κράτος και πολιτεία.»