Κρούσματα κορονοϊού και γρίπης στο νησί – Οι λοιμώξεις δεν κάνουν διακοπές
Τε 9/07/2025

Να προσέχουν οι ευπαθείς ομάδες σε περιόδους καύσωνα. Έχουμε κρούσματα κορονοϊού και γρίπης στο νησί. Οι λοιμώξεις δεν κάνουν διακοπές.
«Οι ευπαθείς ομάδες και μιλάμε για άτομα ηλικιωμένα, για μωρά και μικρά παιδιά, για εγκύους, για θηλάζουσες, για άτομα τα οποία είναι υπέρβαρα, για άτομα τα οποία πάσχουν από σοβαρά νοσήματα, καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, για διαβητικούς και κυρίως ηλικιωμένα άτομα, πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικά αυτή την περίοδο της ζέστης και ειδικά των μεγάλων θερμοκρασιών.
Αυτή είναι όμως η μία κατηγορία. Πάμε και στην άλλη κατηγορία των ανθρώπων που ναι μεν είναι υγιείς και νεότεροι, αλλά δεν παύουν να δουλεύουν σε χώρους που έχει πάρα πολύ ζεστή. Αυτή την περίοδο με τον τουρισμό, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι εκατοντάδες, να μην πω και χιλιάδες.
Για τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν προβλήματα υγείας, αλλά έχουν το πλεονέκτημα να είναι στο σπίτι και στον χώρο τους, αυτοί πρέπει να είναι σε χώρους κλιματιζόμενους, είτε με air condition, είτε με ανεμιστήρα, να είναι μέρη τα οποία αερίζονται πάρα πολύ καλά και να είναι δροσερά, να ντύνονται όσο το δυνατόν με πιο ελαφριά ρούχα, να πίνουν αρκετά υγρά και φυσικά να παρακολουθούνται από τους φροντιστές τους τακτικά, έτσι ώστε να βλέπουν αν αφυδατώνονται, αν έχουν ανάγκη από νερό, αν έχουν ανάγκη από υγρά, αν θα πρέπει να μειώσουν λόγω του καύσωνα κάποια φάρμακα που παίρνουν, γιατί πάντα προσαρμόζουμε τη θεραπεία υπό αυτές τις συνθήκες, μειώνουμε κάποια φάρμακα που ρίχνουν την πίεση, μειώνουμε κάποια φάρμακα που μπορεί να δημιουργούν αφυδάτωση, όπως είναι τα διουρητικά. Όταν λέμε υγρά, εννοούμε χυμούς, νερό, αναψυκτικά και φυσικά αποφεύγουμε το αλκοόλ που αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος.
Όταν είμαστε εκτεθειμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ήλιο χωρίς προφύλαξη, μπορεί εύκολα να πάθουμε ηλίαση ή και θερμοπληξία. Η ηλίαση είναι το πρώτο στάδιο της θερμοπληξίας. Η θερμοπληξία είναι κάτι πολύ σοβαρό. Δεν το βλέπουμε συχνά τα τελευταία χρόνια, γιατί ο κόσμος χρησιμοποιεί πάρα πολύ περισσότερο από ότι παλαιότερα air condition και ανεμιστήρες.
Η θερμοπληξία όμως αν συμβεί είναι επικίνδυνη. Ο ασθενής έχει πολύ υψηλό πυρετό, έντονη ξηρότητα των βλεννογόνων, είναι ημιλιπόθυμος και έχει πολύ χαμηλή πίεση. Αυτό προκύπτει όταν κάποιος μείνει πάρα πολλές ώρες στον ήλιο απροστάτευτος. Πρέπει άμεσα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
Η θερμοπληξία δεν περνάει με το να παραμείνει κάποιος στο σπίτι. Πρέπει να πάρει άμεσα ορούς, πρέπει να του βάλουν κρύα επιθέματα, πρέπει να πέσει οπωσδήποτε η θερμοκρασία. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κατάσταση, που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την ζωή ακόμα και ενός νέου υγιέστατου ανθρώπου.
Πέραν αυτών των μέτρων προφύλαξης από τον καύσωνα, έχουμε και τον κορωνοιό, τον οποίο είχαμε ξεχάσει πλήρως τους τελευταίους τέσσερεις μήνες. Από τον Γενάρη και μετά, είχε εξαφανιστεί πλήρως από τη ζωή μας και από την καθημερινότητά μας, σε σημείο να θεωρήσαμε ότι δεν υπάρχει πια. Τώρα όμως, με την είσοδο των τουριστών στο νησί μας, έχουμε ξανά κορωνοϊό και ήταν αναμενόμενο να δημιουργηθεί ένα pic αυτή την περίοδο.
Έχουμε αρκετά κρούσματα, αλλά να μην ανησυχήσουμε τον κόσμο, αυτά που ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Είναι γεγονός όμως ότι από εκεί που είχαμε μηδέν κρούσματα καθημερινά στο νησί μας, τώρα υπάρχουν σποραδικά αρκετά κρούσματα.
Και να ξέρετε ότι δεν δηλώνονται πια. Δηλαδή μπορεί κάποιος να έχει πυρετό και συμπτώματα κορωνοϊού, αλλά ούτε τεστ θα κάνει. Δεν θα δώσει ιδιαίτερη σημασία, γιατί δεν θα νοσήσει βαριά για να ανησυχήσει.
Αυτό από τη μια είναι καλό, γιατί ως νόσημα είναι πια ήπιο, δεν μας ανησυχεί, δεν το φοβόμαστε, αλλά από την άλλη, η μεταδοτικότητά του παραμένει και η μολυσματικότητά του είναι υψηλή. Μεταδίδεται κυρίως στον εργασιακό χώρο, εκεί εξαπλώνεται ο κορωνοιός, από το αεροδρόμιο, από τους αυτοκινητιστές, από τα άτομα που δουλεύουν στα μπαρ, στα εστιατόρια, κυρίως δηλαδή από τους επαγγελματίες που έχουν πολύ στενή και κοντινή επαφή με τους τουρίστες.
Εκεί χρειάζεται μια προσοχή, όλοι όσοι αισθανθούν κάποιο σύμπτωμα καλό είναι να κάνουν ένα τεστ, αυτό που υπάρχει στα Φαρμακεία, που είναι εύκολο και άμεσο. Όχι απαραίτητα για να προφυλαχτούν οι ίδιοι, αλλά για να προφυλάξουν και τους γονείς τους, τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Η φαρμακευτική αγωγή παραμένει η ίδια, δεν έχει αλλάξει κάτι, είναι τα αντιϊκά φάρμακα που δίνουμε.
Υπάρχουν και κρούσματα γρίπης, πάλι λόγω του τουρισμού. Χιλιάδες άνθρωποι θα έρθουν στο νησί, από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Μπορεί να μας φέρουν κάποιο στέλεχος γρίπης. Είδη έχω διαγνώσει ένα διπλό περιστατικό, με κορωνοϊό και γρίπη. Για την γρίπη δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο πέραν του εμβολιασμού, ο οποίος διαρκεί όλο τον χρόνο.
Οι λοιμώξεις δεν σταματάνε ποτέ, έχουμε όλον τον χρόνο, όπως και γρίπη. Απλά έχουν μια εποχιακή κατανομή και μια εποχιακή έξαρση. Δεν σταματάνε όμως κάποια στιγμή, κάποια περίοδο. Δεν κάνουν διάλειμμα, δεν κάνουν διακοπές.»