Κωνσταντίνος Λουκόπουλος (Αντιστράτηγος εν αποστρατεία, αναλυτής γεωπολιτικών θεμάτων)
Δε 16/04/2018
«Στο ενδεχόμενο η πτώση του μαχητικού μας αεροσκάφος Mirage 200-5 να προήλθε από ηλεκτρονικές παρεμβολές των Τούρκων, όλοι οι ειδικοί με τους οποίους επικοινώνησα ήταν κατηγορηματικά αρνητικοί.
Η συνεχής όμως αμφισβήτηση του εθνικού μας εναερίου χώρου από την Τουρκία και οι συνεχείς εμπλοκές στον αέρα με τις αναχαιτίσεις, επιβαρύνει τους πιλότους μας. Λόγω αυτής της κατάστασης θρηνήσαμε τον Γιώργο Μπαλταδώρο, έπεσε την ώρα ου καθήκοντος για την υπεράσπιση της πατρίδας.
Στατιστικά, ως χώρα, έχουμε τα λιγότερα εναέρια ατυχήματα σε σχέση με τον αριθμό των καθημερινών πτήσεων των μαχητικών μας αεροσκαφών.
Δεν χρειάζεται κάθε φορά που εισέρχεται εντός Ελληνικού εναέριου χώρου ένα μη επανδρωμένο Τουρκικό αεροσκάφος, εμείς να σηκώνουμε μαχητικά. Θα μπορούσαμε με απλές ηλεκτρονικές παρεμβολές να το καταρρίπταμε, ή να το αναγκάζαμε να επιστρέψει στη βάση του.
Είναι πρώιμο να μιλάμε από τώρα για αποκλιμάκωση των σχέσεων μας με την Τουρκία. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Γιλντιρίμ, τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα για να εκφράσει μεν τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Έλληνα πιλότου, αλλά το βασικό στοιχείο της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν να χαρακτηριστούν επίσημα από εμάς ως τρομοκράτες οι Γκιουλενιστές και να βοηθήσουμε στο να συλληφθούν.
Στη Μέση Ανατολή τα πράγματα δεν είναι ποτέ όπως φαίνονται και διαχρονικά η ευρύτερη περιοχή αποτελεί το νεκροταφείο των διεθνών σχέσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.
Εδώ και επτά χρόνια υπάρχει στη Συρία ένας πόλεμος δια αντιπροσώπων. Η ενέργεια του περασμένου Σαββάτου ήταν τέτοιας έντασης, όσο χρειαζόταν για να μην αντιδράσει η Ρωσία. Θα έλεγα ότι κάπου έχουν τελικά καταλήξει οι μεγάλοι παίκτες, για την επόμενη μέρα της μετά Άσαντ εποχής.
Το ερώτημα είναι, τι ρόλο θα παίξει η Τουρκία στη μετά Άσαντ εποχή στη Συρία. Θα παίξει ρόλο ισορροπιστή μεταξύ Δύσης και Ρωσίας;
Οτιδήποτε συμβαίνει στην ευρύτερη περιφέρεια επηρεάζει τη χώρα μας, δείτε για παράδειγμα το μεταναστευτικό.
Απ’ ότι φαίνεται, η Ελλάδα δεν είχε κάποια ουσιαστική συμμετοχή στην ενέργεια του περασμένου Σαββάτου στη Συρία.
Από τα όσα συμβαίνουν τώρα στη Συρία δεν βλέπω κάποια άμεση επιρροή στη χώρα μας. Η συγκεκριμένη περιοχή της Συρίας που γίνονται οι μάχες, είναι μια ερημωμένη περιοχή, άρα δεν βλέπω νέο κύμα μεταναστών από εκεί.
Από τις 26 Μαρτίου που έγινε η σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας στη Βάρνα, έχουμε μια αύξηση σε ποσοστό 100% της μεταναστευτικής ροής προς τα νησιά του Αιγαίου, πρόκειται για πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη εδώ και καιρό στη Τουρκία. Σε αυτό το φαινόμενο πολύ λίγα πράγματα μπορούμε να κάνουμε. Μόνο αν ήθελε η Τουρκία θα μπορούσε να φρενάρει αυτές τις ροές από τα παράλιά της, ή θα μπορούσε να το κάνει η FRONTEX την οποία όμως δεν θέλει η Τουρκία. Από την άλλη, όταν δημοσίως η Ελλάδα παίρνει την θέση των ανοιχτών συνόρων, δημιουργεί επιπλέον πρόβλημα στον εαυτό της. Αυτή η κυβερνητική άποψη, σε συνδυασμό με την αδράνεια των πρώτων μηνών της προσφυγικής ροής, έκανε πιο έντονο το πρόβλημα.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: