Εγκρίθηκε η μελέτη αποκατάστασης του ΧΥΤΑ στον Σκοπό – Στον ΦΟΔΣΑ Ιονίων περνά η οικονομική διαχείριση των έργων στον Λίβα
Πα 11/03/2022
- Ο κ.Αρετάκης ψήφισε παρόν
- Κύριος του έργου που κατασκευάζεται στον Λίβα δεν είναι πλέον ο Δήμος Ζακύνθου, αλλά ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ
- Πως είναι δυνατόν ο κ.Αρετάκης να αρνείται για δύο χρόνια να υπογράψει τη σύμβαση για να αντικατασταθεί ο αμιαντοσωλήνας στη Φιλικών;
- Πως είναι δυνατόν για έργο ενός εκ. €, ο κ.Αρετάκης να μην υπογράφει σύμβαση με τον ανάδοχο που έδωσε 40% έκπτωση, και να δίνει το έργο σε άλλο εργολάβο με έκπτωση 7%;
«Το Δ.Σ του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή παρουσία του Γενικού γραμματέα διαχείρισης αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκου και του μελετητή κ. Ιωάννη Φραντζή. Επί δυόμιση ώρες προσπαθούσαμε να πείσουμε τον Δήμαρχο Ζακύνθου κ. Αρετάκη ότι τα δεδομένα για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στον Σκοπό δεν είναι αυτά που ο ίδιος πιστεύει και πως πρέπει να εγκριθεί η μελέτη του κ. Φραντζή, για την κατασκευή ενός έργου που θα καλύπτει τις σημερινές περιβαλλοντικές απαιτήσεις της νομοθεσίας.
Ο κ. Αρετάκης το προηγούμενο διάστημα, λαμβάνοντας υπ’ όψη την παλιά μελέτη Φραντζή του 2006 και μόνο ένα από τα σκέλη της, έλεγε ότι ένα έργο εξακοσίων πενήντα χιλιάδων το ανεβάσαμε στα έξι εκατομμύρια. Στη συνέχεια, πρόσφατα, κατέθεσε στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, το σύνολο της ίδιας μελέτης του 2006, η οποία όπως είχα αναφέρει και εγώ, προέβλεπε ένα έργο συνολικού ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Αρετάκης κατά την διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης, εξέφρασε διάφορες ενστάσεις και μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι ίσως να μην χρειάζεται η κατασκευή νέου κυττάρου και βιολογικού στον Σκοπό, αλλά η κατασκευή ενός ακόμα τοιχίου. Του εξηγήσαμε ότι το κόστος αυτού του τοιχίου ξεπερνάει το 1,5 εκ € και ότι έτσι συνολικά το έργο θα υπερβεί ακόμα και το κόστος υλοποίησης της νέας μελέτης αποκατάστασης.
Δυστυχώς αντιμετωπίσαμε μια δύσκολη κατάσταση και το λέω αυτό γιατί για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στον Σκοπό έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια και αγώνας με αρωγό το Υπουργείο. Η Περιφερειάρχης και ο Βουλευτής έχουν τρέξει για αυτό το θέμα, εγώ προσωπικά έχω επισκεφθεί τον κ.Γραφάκο πάνω από δεκαπέντε φορές, ολοκληρώθηκε η μελέτη, επικαιροποιήθηκε και την τελευταία στιγμή ο Δήμαρχος είπε «εάν», «εφόσον», «γιατί» και «να το δούμε», προσπαθώντας να μην προχωρήσει η διαδικασία, να πάρουμε άλλη μια παράταση για να ξαναδεί ο ίδιος το θέμα. Τελικά ο κ.Αρετάκης ψήφισε παρών. Η μελέτη εγκρίθηκε από το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων.
Σκεφτείτε ότι είμασταν στο σημείο μηδέν για να προχωρήσει η διαδικασία και να υλοποιηθεί το έργο, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου κ.Γραφάκος μας έλεγε ότι υπάρχουν και δεσμεύονται τα χρήματα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, και ο Δήμαρχος κ.Αρετάκης ζητούσε αναβολή του θέματος για να το δει καλύτερα.
Είναι αλήθεια ότι Δήμαρχος της Κέρκυρας είπε στον Δήμαρχο Ζακύνθου ότι, αν δεν τα θέλει να χρήματα η Ζάκυνθος να τα πάρει η Κέρκυρα που αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα στο Τεμπλόνι από ότι η Ζάκυνθος στο Σκοπό και απαιτείται και στην Κέρκυρα η κατασκευή ενός ανάλογου έργου.
Η νέα μελέτη του κ. Φραντζή, είναι ολοκληρωμένη, έχει υπολογίσει όλα τα δεδομένα και δεν αλλάζει. Δεν θα κάνουμε μπάλωμα στο Σκοπό αλλά μια πλήρη αποκατάσταση του ΧΥΤΑ, για να εναρμονιστούμε πλήρως με τη ισχύουσα νομοθεσία και να δημιουργήσουμε ένα επισκέψιμο περιβαλλοντικό πάρκο.
Το έργο έχει πάρει πλέον το δρόμο του, υπολογίζω ότι σε περίπου τρεις με τέσσερεις μήνες θα λάβουμε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στη συνεχεία ο ΦΟΔΣΑ θα δημοπρατήσει το έργο με διεθνή διαγωνισμό.
Παράλληλα αυτό το διάστημα καθαρίσαμε τις δεξαμενές στον βιολογικό του Σκοπού, του οποίου το πρώτο στάδιο της βιολόγησης λειτουργεί για πρώτη φορά, έτσι ώστε μετά την επεξεργασία το φορτίο που στη συνέχεια μεταφέρεται να μην δημιουργεί πρόβλημα στον Κεντρικό Βιολογικό των Αμπελοκήπων.
Από την περασμένη Δευτέρα, κύριος του μεγάλου έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων που κατασκευάζεται στον Λίβα δεν είναι πλέον ο Δήμος Ζακύνθου, αλλά ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ. Κατά συνέπεια η οικονομική διαχείριση του έργου γίνεται από τον ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, όπως συμβαίνει και στα άλλα νησιά, και όχι από τον Δήμο Ζακύνθου. Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου θα εξακολουθούν να επιβλέπουν το έργο αλλά θα δίνουν αναφορά απευθείας στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ.
Ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ στοχεύει πλέον στην τροποποίηση της μελέτης του εργοστασίου με σκοπό να πετύχουμε μικρότερο ποσοστό υπολείμματος, λιγότερο από 10%. Ταυτόχρονα θα προχωρήσει η διαδικασία σύναψης σύμβασης με Τεχνικό Σύμβουλο ο οποίος θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης του έργου. Η κατασκευή του κυττάρου στον Λίβα έχει ξεκινήσει και ευελπιστούμε ότι μέχρι τον Ιούνιο, θα έχει τελειώσει και η κατασκευή του βιολογικού στον οποίο θα γίνεται η επεξεργασία των στραγγιδίων.
Η μεταφορά των απορριμμάτων εντός και εκτός Ζακύνθου συνεχίζεται κανονικά. Έχω ακούσει και εγώ ότι ο Δήμαρχος κ.Αρετάκης έστειλε υπόμνημα με ενστάσεις στους Δημάρχους οι οποίοι συμμετέχουν στον ΦΟΔΣΑ Ηλείας στην οποία μεταφέρουμε τα απορρίμματα από τον Λίβα, αλλά δεν θέλω να πω κάτι και δεν θέλω να πιστέψω, ότι ο Δήμαρχος κ. Αρετάκης αμφισβητεί την διαδικασία της μεταφοράς.
Ξέρω βέβαια ότι υπήρξαν καταγγελίες στην Πυροσβεστική και στο Λιμεναρχείο, αλλά όλα γίνονται με απόλυτα νόμιμο τρόπο, υπάρχει ασφαλιστήριο για την μεταφορά των απορριμμάτων, τα μητρώα είναι σωστά εγγεγραμμένα και δεν δημιουργήθηκε κανένα απολύτως πρόβλημα.
Ο Δήμος Ζακύνθου ενέταξε το 2019 σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, την αντικατάσταση του αγωγού ύδρευσης που ξεκινά από την δεξαμενή της Μπόχαλης, διασχίζει οδό Φιλικών και φτάνει στην πόλη, ένα σημαντικό και αναγκαίο έργο ύψους 950 χιλιάδων ευρώ περίπου. Μιλάμε για την αντικατάσταση ενός αμιαντοσωλήνα που σπάει συνεχώς, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Πριν από περίπου δύο χρόνια έγινε διαγωνισμός και βρέθηκε ο ανάδοχος εργολάβος ο οποίος έδωσε σημαντική έκπτωση 40%. Ο εργολάβος αυτός για δύο χρόνια με αλλεπάλληλες κρούσεις, ζητούσε να υπογραφεί η σύμβαση από τον Δήμο για να κατασκευάσει το έργο, χωρίς όμως αποτέλεσμα καθώς δεν υπέγραφε ο Δήμαρχος. Τελικά ο συγκεκριμένος εργολάβος αποχώρησε και τις προηγούμενες μέρες το έργο αυτό ανέλαβε να το υλοποιήσει ένας άλλος εργολάβος ο οποίος όμως στον διαγωνισμό είχε δώσει πολύ μικρότερη έκπτωση ύψους 7%. Από 40% η έκπτωση να φτάσει στο 7% και μάλιστα για ένα έργο ενός εκατομμυρίου είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να το διαχειριστεί το μυαλό. Δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν ο δήμαρχος που έλεγε ότι στη Ζάκυνθο έχουμε δυόμιση χιλιάδες καρκινοπαθείς να αρνείται για δύο χρόνια να υπογράψει τη σύμβαση για να αντικατασταθεί ένας αμιαντοσωλήνας ο οποίος σπάει συνέχεια. Στον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ ο Δήμαρχος μας έλεγε ότι πολιτεύτηκε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την σωστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Πως είναι δυνατόν για ένα έργο ενός εκατομμυρίου ευρώ, ο δήμαρχος να μην υπογράφει για δύο χρόνια την σύμβαση με τον εργολάβο που έδωσε 40% έκπτωση, και να δίνει το έργο τελικά σε άλλο εργολάβο ο οποίος έδωσε έκπτωση 7%; Αυτή η υπόθεση χωράει συζήτηση.
Στις επόμενες δεκαπέντε μέρες θα ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του έργου που κατασκευάζει η Περιφέρεια στην οδό Φιλικών και θα επιτραπεί η ταυτόχρονη κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της οδού.»
Ακούστε τη συνέντευξη:
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: