Current track

Title

Artist

Background

Χάρης Δραγώνας
Ειδικός Ρευματολόγος, Παθολόγος

Λεγεωνέλλα: Μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας σε ευπαθείς ομάδες – Πολύ σοβαρό αυτό που συνέβη στο Νοσοκομείο Ζακύνθου

Τε 4/01/2023



  • Προφανώς και πρέπει να γίνεται συχνά έλεγχος στο δίκτυο της ΔΕΥΑΖ. Πρέπει επιτέλους να φτιάξουμε το νερό στη Ζάκυνθο.

«Η λεγεωνέλλα είναι ένα βακτηρίδιο που μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων, από μολυσμένα δίκτυα ύδρευσης, κυρίως από στάσιμο νερό, ή μέσω κλιματιστικών. Μπορεί να μεταδοθεί από τα αεροσταγονίδια που δημιουργούνται στο ντους, αφού ο άνθρωπος τα εισπνεύσει. Είναι συνήθης η παρουσία αυτού του βακτηριδίου σε νερά, αλλά είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία αν υπάρχει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τα συμπτώματα της λεγεωνέλλας μοιάζουν με αυτά της πνευμονίας αλλά είναι άτυπα, δηλαδή ενδέχεται ένας γιατρός να μην την αντιληφθεί εξαρχής με αποτέλεσμα να μην λάβει ο ασθενής άμεσα την αναγκαία αντιβίωση. Η λεγεωνέλλα αν γίνει άμεσα αντιληπτή, αντιμετωπίζεται μέσω φαρμακευτικής αγωγής. Το θέμα δεν είναι πως δεν αντιμετωπίζεται η λεγεωνέλλα, αλλά να αντιλαμβανόμαστε έγκαιρα το βακτηρίδιο. Ως ασθένεια η λεγεωνέλλα έχει μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας σε ευπαθείς ομάδες.

Αυτό που συνέβη στο Νοσοκομείο είναι πολύ σοβαρό, γιατί μιλάμε για ένα ίδρυμα στο οποίο νοσηλεύονται ασθενείς με ευπαθή υγεία.

Σε έναν υγιή οργανισμό, η λεγεωνέλλα στο 90% των περιπτώσεων, εμφανίζει τα συμπτώματα μιας κοινής γρίπης, αλλά σε έναν ευπαθή οργανισμό προκαλεί έναν παρατεταμένο ξερόβηχα και ενδέχεται να επιφέρει πολύ σοβαρές επιπτώσεις.

Τα συμπτώματα για κάποιον που μολύνθηκε από λεγεωνέλλα, εκδηλώνονται πέντε ημέρες μετά και αυτό είναι ανησυχητικό, γιατί φανταστείτε έναν ασθενή στο Νοσοκομείο ο οποίος κάνει ένα ντους στον θάλαμο του, στη συνέχεια παίρνει εξιτήριο και μετά από πέντε ημέρες στο σπίτι του παρουσιάζει τα συμπτώματα της λεγεωνέλλας, χωρίς αυτή να έχει εντοπιστεί.

Επειδή η λεγεωνέλλα πολλαπλασιάζεται στα στάσιμα νερά, το ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί είναι σε πόσα ντεπόζιτα νερού στη Ζάκυνθο έχει αναπτυχθεί το βακτηρίδιο, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες. Το βακτηρίδιο καταπολεμάται με αύξηση της θερμοκρασίας του νερού, άνω των 70 βαθμών κελσίου καθώς και με υπέρ χλωρίωση του νερού. Αν γίνουν αυτά, μέσα σε μία ημέρα έχει καθαρίσει το νερό.

Προφανώς και πρέπει να γίνεται συχνά έλεγχος στο δίκτυο της ΔΕΥΑΖ. Πρέπει επιτέλους να φτιάξουμε το νερό στη Ζάκυνθο.»


Current track

Title

Artist

Background