Current track

Title

Artist

Background

Λευτέρης Γιαννάτος (Μέλος Δ.Σ. Νοσοκομείου Ζακύνθου, δικηγόρος)

Δε 27/03/2017«Το βράδυ της περασμένης Τρίτης συνάντησα προσωπικά τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Πολάκη και γνωρίζοντας ότι την επόμενη μέρα θα συναντούσε το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου, του εξήγησα ότι εγώ μπορώ να αποδεχτώ μια λύση σε ότι αφορά τα χειρουργεία, και σε αυτό συμφωνούσαν και η διοικήτρια και ο αντιπρόεδρος του ΔΣ, που θα έχει τέσσερις προϋποθέσεις.
1. Για λόγους ηθικής τάξης, να είναι μία λύση που δεν θα φαλκιδεύει νομικά τα δικαιώματα της οικογένειας της θανούσης, στα επερχόμενα ποινικά και διοικητικά δικαστήρια, γιατί ο τρόπος που θα ανοίξουν τα χειρουργεία παίζει και αυτός το ρόλο του.
2. Η λύση που θέλαμε είναι η άμεση λειτουργία των χειρουργείων, σταδιακά βέβαια προοδευτικά, αλλά άμεσα.
3. Δεν θα μπορούσαμε να δεχτούμε μια συμφωνία η οποία θα άφηνε σκιές για εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου, οι οποίες έχουν πιστοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς και από την ανώτατη διοικητική αρχή για αυτά τα θέματα που είναι η ΚΤΥΠ Α.Ε. (πρώην ΔΕΠΑΝΟΜ) και να συνάγεται μέσω αυτού του τρόπου λειτουργίας των χειρουργείων μία σιωπηρή αποδοχή εκ μέρους του Δ.Σ. ότι μπορούν να ευθύνονται εγκαταστάσεις του νοσοκομείου για πράγματα, που όπως μας έχουν πει καθηγητές πανεπιστημίου, δεν υπάρχουν πουθενά στην παγκόσμια βιβλιογραφία.
4. Η λύση να σέβεται τον διακριτό ρόλο που υπάρχει μεταξύ του επιστημονικού συμβουλίου, που είναι αρμόδιο για τα επιστημονικά και ιατρικά θέματα και δεν μας πέφτει λόγος στο Δ.Σ., το διακριτό ρόλο του Δ.Σ. που είναι μόνο η διοίκηση και τον διακριτό ρόλο του τεχνικού τμήματος και των τεχνολόγων εν γένει, της ΚΤΥΠ και όλων αυτών που δεν έχει να κάνει ούτε η διοίκηση ούτε οι γιατροί.
Έγινε λοιπόν αυτή η συνάντηση την περασμένη Τετάρτη, παρόν ήταν και ο κ. Νικολόπουλος διοικητής της 6ης ΥΠΕ, παρόν ήταν και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. όχι όμως με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Δ.Σ., διότι εμείς θεωρήσαμε ότι δεν έχουμε καμία δουλεία σε συνεδριάσεις με το επιστημονικό συμβούλιο, γιατί εκεί τίθενται επιστημονικά θέματα και εμάς δεν μας πέφτει λόγος, αλλά επειδή ήταν και πρόεδρος της επιτροπής διενέργειας των εσωτερικών ελέγχων που έγιναν, είχε στο φάκελο όλες τις πιστοποιήσεις των εγκαταστάσεων του νοσοκομείου, εάν χρειαζόταν να δώσει κάποιες διευκρινήσεις.
Τελείωσε την Τετάρτη αυτή η συζήτηση και αρχίσαμε διοικητικό συμβούλιο, παρουσία των κ. Πολάκη και Νικολόπουλου.
Εκεί λοιπόν ο κύριος Πολάκης μας ανακοίνωσε την συμφωνία η οποία τηρούσε όλες τις ανωτέρω προϋποθέσεις που προανέφερα, την δεχτήκαμε με ανακούφιση διότι αλίμονο εάν δεν θέλουμε να ανοίξουν τα χειρουργεία με την σύμφωνη γνώμη των γιατρών.
Επίσης ο κ. Πολάκης μας είπε ότι άπαντες έχουν δεσμευτεί να μην μιλήσουμε καθόλου δημόσια για το τεχνικό μέρος αυτής της συμφωνίας, γιατί τον κόσμο δεν το ενδιαφέρει ούτε αν θα χουμε μπουκάλες ούτε αν θα χουμε κεντρικό σύστημα αερίων, τον κόσμο τον ενδιαφέρει να ανοίξουν τα χειρουργεία με ασφάλεια.
Στις δηλώσεις που έκανε ο κ Πολάκης του έκαναν μία ερώτηση, αν θα ανοίξουν τα χειρουργεία με μπουκάλες ή με το δίκτυο των αερίων, προκειμένου να αποφύγει αυτή την ερώτηση είπε μία γενικότητα, και βέβαια δεν απείχε και πολύ από αυτό που είπε ο κ. Πολάκης, δεν είπε ψέματα στους δημοσιογράφους.
Η συμφωνία που έγινε ήταν συγκεκριμένη αλλά επειδή εγώ τιμάω τον λόγο μου και δεν θα τον σπάσω, όπως τον έσπασαν κάποιοι άλλοι, που σήμερα στις εφημερίδες, αλλά και την Παρασκευή, έσπασαν αυτή την δέσμευση που είχαμε προκειμένου να μην δημιουργήσουμε ανασφάλεια στο κόσμο να μιλήσουμε για το τεχνικό μέρος της συμφωνίας, εγώ σέβομαι το λόγο μου, δεν θα μιλήσω θα πω όμως ότι κ. Πολάκης μας υπαγόρευσε την απόφαση που έβγαλε το Δ.Σ. με την οποία συμφωνούσαμε τα μέλη του Δ.Σ. απόλυτα, αφού ήταν στο πνεύμα που σας είπα.
Βάση αυτής της απόφασης κινούμαστε και επειδή ξαφνικά υπάρχουν κάποιες επικοινωνιακές τακτικές, γκεμπελικού τύπου θα έλεγα, σήμερα διάβασα στα πεταχτά μια τοπική εφημερίδα ότι δήθεν το Δ.Σ. πήρε μία διαφορετική απόφαση την Παρασκευή από αυτό που συμφωνήθηκε μεταξύ του κ Πολάκη και του επιστημονικού συμβουλίου, σας λέω λοιπόν ότι εγώ έχω ξεκαθαρίσει στην διοικήτρια ότι δεν θα ψηφίσω καμία εισήγησή της, εάν προηγουμένως δεν την έχει δει ο κ. Πολάκης, ο κ. Νικολούπουλος διοικητής της 6ης ΥΠΕ, και αν δεν κινείτε στο πνεύμα της συμφωνίας που μα ανακοίνωσαν και ο κ. Πολάκης και ο κ. Νικολόπουλος.
Έτσι και έγινε την Παρασκευή και έτσι θα γίνεται από εδώ και πέρα και αν κάπου διαφωνώ εγώ, ή η διοικήτρια ή ο αντιπρόεδρος, επειδή είμαστε διορισμένοι από την κυβέρνηση και δεν είμαστε εκλεγμένοι εκεί αν έχουμε διαφωνία οφείλουμε να δώσουμε τις παραιτήσεις μας. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, όταν διαφωνείς με τον υπουργό παραιτείσαι.
Άρα το γεγονός ότι είμαστε εκεί και ψηφίζουμε σημαίνει ότι συμφωνούμε απόλυτα σε αυτά που μας ανακοίνωσε ο κ Πολάκης και ο κ. Νικολόπουλος.
Υπάρχει δέσμευση να μην μιλήσουμε καθόλου για το τεχνικό μέρος της συμφωνίας. Εγώ αυτή την δέσμευση δεν θα την παραβώ όπως την παρέβησαν κάποιοι άλλοι, όπως κάποιοι άλλοι δεν τίμησαν αυτή τη συμφωνία.
Εγώ όμως ως δικηγόρος αξιολογώ ότι έχει νομική σημασία για τα συμφέροντα της οικογένειας της θανούσης, προκειμένου η οικογένεια της θανούσης να μπορέσει να διεκδικήσει…, μάλλον να αναζητήσει την αλήθεια, ο τρόπος που θα ανοίξουν τα χειρουργεία. Δεν κάνω εγώ ούτε τον ιατροδικαστή ούτε τον δικαστή, ούτε θα δικάσω κανέναν.
Το Δ.Σ. πήρε αμέσως απόφαση για την διενέργεια ΕΔΕ.
Η ΕΔΕ δεν θα μπει στα αίτια του τι συνέβη. Η ΕΔΕ θα ασχοληθεί μόνο με πειθαρχικά αδικήματα και διοικητικές ευθύνες.
Το τι συνέβη θα ξεκαθαρίσει στα ποινικά δικαστήρια, όπου κατά τη γνώμη μου, και με την πείρα μου, επειδή έχω και μία σχετική εμπειρία με δικαστήρια με υποτιθέμενη ιατρική αμέλεια η ανθρώπινο παράγοντα, πείτε το όπως θέλετε… χωρίς να αφήνω κανένα υπονοούμενο για να μην παρερμηνευτεί αυτό που λέω. Κατά τη γνώμη μου θα γίνει μία ιατρική πραγματογνωμοσύνη και ταυτόχρονα οι αστικές αξιώσεις θα κριθούν στα διοικητικά δικαστήρια, γιατί το νοσοκομείο είναι αυτό που θα αποζημιώσει την οικογένεια της θανούσης.
Πολλές φορές κάποια πράγματα δίνουν μία κατεύθυνση για το τι φταίει, μπορεί να σημαίνουν και μία σιωπηρή αποδοχή εκ μέρους της διοίκησης. Εμείς δεν θέλουμε να δυσχεράνουμε την αναζήτηση της αλήθειας και θέλουμε η οικογένειας της θανούσης με ίσους δικαιοδοτικούς όρους να αναζητήσει την αλήθεια. Είναι δε αυτονόητο ότι εμείς στηρίζουμε απόλυτα το επιστημονικό προσωπικό του νοσοκομείου μας και όλο το προσωπικό και εγώ προσωπικά τιμώ σέβομαι και υπολήπτομαι ως ανθρώπους και ως επιστήμονες, όλο το προσωπικό που ενεπλάκη στο περιστατικό που κατέληξε. Και αν ο μη γένοιτο αυτή τη στιγμή μου συνέβαινε κάτι, σας λέω ότι θα εμπιστευόμουν ως γιατρούς αυτούς που ενεπλάκησαν στο περιστατικό που κατέληξε, γιατί είναι άριστοι επιστήμονες.
Το Δ.Σ. έχει μία πάγια αρχή δεν σχολιάζει ανακοινώσεις πολιτικών προσώπων γιατί ασκούμε διοίκηση. Αλίμονο αν μπει η διοίκηση σε αυτό το παιχνίδι. Έτσι δεν θα σχολιάσω και τις δηλώσεις του υπουργού δικαιοσύνης Σ. Κοντονή.
Δυστυχώς συνέβη το εξής, και όχι εσκεμμένα σε καμία περίπτωση, όταν διακομίσθηκε το περιστατικό 25 Νοεμβρίου δεν ενημερώθηκε η διοικητήρια, σε καμία περίπτωση βέβαια δεν προβλέπεται ότι σε κάθε μετακομιδή πρέπει να ενημερώνεται η διοικήτρια, αλίμονο αν συνέβαινε αυτό. Πιστεύω όμως ότι επειδή ήταν κάτι το έκτακτο, το ασύνηθες και το πρωτοφανές μια γυναίκα η οποία πήγε να κάνει μία επέμβαση ρουτίνας, να βγάλει μία λάμα, να φύγει σε πολύ άσχημη κατάσταση από το νοσοκομείο μας, εάν είχε ενημερωθεί η διοίκηση για αυτό το περιστατικό, ειλικρινά θα ήταν πάνω από όλα προστατευμένοι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό της χειρουργικής κλινικής, διότι δεν θα μπορούσε κανείς κακόπιστος να πει το οτιδήποτε, γιατί κακόπιστοι πάντα θα υπάρχουν.
Πιστεύω ότι έπρεπε να είχε ενημερωθεί η διοίκηση, βέβαια δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη νομική υποχρέωση για να ενημερωθεί η διοικήτρια. Η διοικήτρια δηλαδή από την Παρασκευή το μεσημέρι ενημερώθηκε Κυριακή βράδυ. Αν το γνώριζε από τη Παρασκευή θα είχε την ευθύνη η διοικήτρια και για εκείνο το διάστημα μέχρι την Κυριακή εάν κάποιος ήθελε κακόπιστα να πει το οτιδήποτε, θα ήταν η διοικήτρια ασπίδα πλέον στο νοσηλευτικό και στο ιατρικό προσωπικό.
Ορθά στις 2/12 συμφώνησε η διοικήτρια να κλείσουν τα χειρουργεία μαθαίνοντας από το επιστημονικό συμβούλιο το σοβαρό περιστατικό στην Πάτρα που πήγαινε πολύ άσχημα, το δεύτερο περιστατικό που είχε διακομισθεί και άλλα τρία που δεν πήγαιναν καλά, είναι πολύ λογικό το Δ.Σ. να πει να ανασταλούν τα χειρουργεία.
Δεν θα απαντήσω για το αν πρόκειται για ένα ή για πέντε περιστατικά, δεν είναι δική μου αρμοδιότητα αυτή. Δεν ασχολούμαι με ιατρικά θέματα.
Υιοθετούμε πλήρως τη συμφωνία, που στο Δ.Σ. μας μετέφερε, ο κ Πολάκης και ο κ. Νικολόπουλος και μας ανακοίνωσαν ότι ήταν συμφωνία με το επιστημονικό συμβούλιο. Αυτή τη συμφωνία που μας μετέφεραν την υιοθετούμε.
Όπως παίχτηκε ένα παιχνίδι στο δήμο Ζακύνθου με τα απορρίμματα, όπου υπήρξε κάποια στιγμή μια συμφωνία στο υπουργείο εσωτερικών και μέχρι να φτάσουμε στην Κυλλήνη την είχαμε ξεχάσει, άλλο τόσο εδώ πέρα πάει να παιχτεί το παιχνίδια ότι υπάρχει μία συμφωνία με τον υπουργό κ. Πολάκη αλλά όταν πέταξε το αεροπλάνο την ξεχάσαμε αυτή την συμφωνία. Η διοίκηση δεν θα μπει σε αυτό το παιχνίδι και δεν θα το επιτρέψει γιατί εδώ είναι η υγεία δεν είναι παίξε γέλασε.
Εγώ θα δεχτώ ότι αυτά που μας είπαν Πολάκης Νικολόπουλος είναι ψευδή, ότι άλλα συμφώνησαν μέσα στο επιστημονικό συμβούλιο και άλλα μας είπαν, άρα λοιπόν εξαπάτησαν το Δ.Σ. στη λήψη δύο αποφάσεων, τότε όποιος το πιστεύει ότι έγινε αυτό, επειδή ο κ Πολάκης και ο κ Νικολόπουλος, αν συνέβη, έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα, να μηνύσει τον κ Πολάκη στην εισαγγελέα πρωτοδικών Ζακύνθου για να διαβιβασθεί η δικογραφία στη βουλή για να αρθεί η ασυλία του κ Πολάκη αλλά και μήνυση στον Κ. Νικολόπουλο, ότι εξαπάτησαν το Δ.Σ.
Όταν το κάνουν αυτό τότε ναι θα κάτσω μαζί τους να μιλήσω. Όσο δεν το κάνουν λέω ότι είναι κούφια λόγια του αέρα. Είμαι σαφέστατος.
Η συνάντηση του επιστημονικού συμβουλίου με την διοίκηση, παρουσία νομικών δεν ορίστηκε για αύριο, γιατί για να έρθουν κάποιοι νομικοί θα πρέπει να συντονιστούμε. Η απόφαση ελήφθη Παρασκευή μεσημέρι, μία συνάντηση να γίνει όχι συνεδρίαση γιατί και οι λέξεις παίζουν τη σημασία τους. Επειδή σε αυτή την απόφαση στο να συναντηθούμε υπήρχε να έρθει και ο διοικητής της ΚΤΥΠ Α.Ε. και δικηγόρος που θα ορίσει ο κ. Νικολόπουλος, πρέπει να γίνει ένας συντονισμός.
Σας λέω όμως ότι την Παρασκευή το βράδυ, είδα στην εκπομπή σας τις δηλώσεις του προέδρου του επιστημονικού συμβουλίου, πραγματικά συγκλονίστηκα. Συγκλονίστηκα διότι πρώτον αυτές οι δηλώσεις έσπαγαν την συμφωνία που μας είχε πει ο κ Πολάκης να μην μιλήσουμε για το τεχνικό μέρος της συμφωνίας. Ήταν μια συμφωνία διαφορετική από αυτή που μας μετέφερε ο κ. Πολάκης και ο κ. Νικολόπουλος και το κυριότερο δημιουργούσαν και μία μεγάλη ανασφάλεια στον κόσμο. Επικοινώνησα άμεσα μεσάνυχτα της Παρασκευής με τον κ. Πολάκη, του είπα να μπει στο σάιτ του σταθμού σας, μπήκε είδε τις δηλώσεις και μετά μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι δεν συμφωνήσαμε αυτά, δεν είναι αυτή η συμφωνία. Αυτά που σας λέω είναι πολύ σημαντικά. Κατόπιν επειδή η απόφαση ελήφθη Παρασκευή μεσημέρι και σε μεταγενέστερο στάδιο είχαμε αυτή την εξέλιξη εγώ δεν πρόκειται να πάω σε καμία συνάντηση με το επιστημονικό συμβούλιο αν δεν ξεκαθαρίσει πλήρως ποια ήταν η συμφωνία με τον κ. Πολάκη, διότι εγώ μέχρι να κάνουν μήνυση στον κ. Πολάκη και στον κ. Νικολόπουλο, που δεν έχει βουλευτική ασυλία, πιστεύω αυτά που μου έχουν πει ο κ Πολάκης και ο Κ. Νικολόπουλος, και αν δεν πάψουν να μιλούν και να παίζουν σε πρωτοσέλιδα, αν θα μπουν με μπουκάλες, αν θα μπούμε με αέρια, και να γίνεται και μία τρομοκράτηση του κόσμου. Αυτό δεν το επιτρέπω στον εαυτό μου.
Για μένα δεν υπάρχει διάσταση απόψεων με το επιστημονικό συμβούλιο, υπάρχει η συμφωνία που μας μετέφεραν οι κ. Πολάκης και Νικολόπουλος, έχουμε πίστη στην συμφωνία.
Αυτή η συνεδρίαση του κ. Πολάκη με το επιστημονικό συμβούλιο δεν έγινε με πρωτοβουλία του Δ.Σ. ο υπουργός ζήτησε να δει το επιστημονικό συμβούλιο και μάλιστα τον είχε επισκεφτεί και την προηγούμενη ημέρα ο κ. Ποταμίτης.
Δεν υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ της διοίκησης και των γιατρών. Το Δ.Σ. τηρεί διαδικασίες για τις συνεδριάσεις τις δικές του, αυτή ήταν μία συνάντηση που την ζήτησε ο υπουργός, δεν την ζήτησε το Δ.Σ. και αν μας ζητούσε ο υπουργός ή ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ μακάρι ένα κασετοφωνάκι να απομαγνητοφωνούσαν, θα τους το είχαμε δώσει. Δεν την συγκάλεσε η διοίκηση αυτή τη σύσκεψη και για αυτό δεν πήγαμε κιόλας εγώ και η κα. διοικήτρια, ο αντιπρόεδρος πήγε με άλλη ιδιότητα.
Στο τι θα γίνει τώρα, που είναι πολύ σημαντικό κομμάτι.
Εμείς θα εφαρμόσουμε την κείμενη νομοθεσία για να ανοίξουν τα χειρουργεία βάση όσων μας είπαν ο κ. Πολάκης και ο κ. Νικολόπουλος, ότι συμφώνησαν με το επιστημονικό συμβούλιο.
Ήδη πήραμε μία απόφαση την Παρασκευή και συνεχίζουμε κανονικά στη βάση αυτής της συμφωνίας. Ότι προβλέπει η κείμενη νομοθεσία θα γίνει. Όλα τα λύνει η νομοθεσία και ήδη εφαρμόζεται και θα έχουμε και μέσα στην εβδομάδα, μου είπε ο κ Πολάκης που μίλησα την Παρασκευή να κάνουμε όλα τα προβλεπόμενα. Και βέβαια πάντα με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ και τον κ. Πολάκη, εγώ εάν δεν έχω την σύμφωνη γνώμη τους δεν πρόκειται να ψηφίσω τίποτα.
Δεν θέλω ειλικρινά να φτάσω στο σενάριο της αντικατάστασης των γιατρών, θα ήταν ένα ακραίο και λυπηρό σενάριο. Τιμώ τους γιατρούς του νοσοκομείου και δεν θα φτάσω σε αυτό το σενάριο. Ελπίζω να μην χρειαστεί να συμβεί.
Θέλουμε να ανοίξουν με ασφάλεια τα χειρουργεία και η λύση που μας είπαν οι κύριοι Πολάκης και Νικολόπουλος που είναι και οι δύο γιατροί, ο κ Πολάκης είναι γενικός χειρουργός εντατικολόγος, ο οποίος μου έχει πει ότι έχει στήσει τρεις εντατικές από την πρώτη μέχρι την τελευταία βίδα, και επειδή έχω τύχει να έχω περάσει 33 μέρες της ζωής μου σε εντατική, πιστέψτε με ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Δεν θα άφηναν να ανοίξουν τα χειρουργεία χωρίς ασφάλεια. Μιλάτε σε έναν άνθρωπο που κάποτε για τέσσερις πέντε ώρες γινόταν μάχη να μου βρουν εντατική, θα το ήθελα πολύ και εγώ να ανοίξει και η ΜΕΘ στο νοσοκομείο μας.»

Current track

Title

Artist

Background