Οι δημότες ψήφισαν, πληρώνουν τέλη και έχουν απαιτήσεις, δικαιολογημένα διαμαρτύρονται και αγανακτούν
Πε 14/05/2020
«Ο Βασιλικός από άποψη καθαριότητας είναι έτοιμος να υποδεχτεί επισκέπτες. Αυτό το κατορθώσαμε επειδή μπορέσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες με δικά μας έξοδα. Μέχρι πότε όμως θα αντέχουμε οικονομικά να σηκώνουμε τα βάρη που ανήκουν στον δήμο και για τα οποία πληρώνουμε τα δημοτικά τέλη τα οποία πρέπει να είναι ανταποδοτικά;
Τι θα μπορέσει να κάνει από μόνος του ένας άλλος πρόεδρος κοινότητας, νέος και με διάθεση για προσφορά, όταν δεν έχει ο ίδιος την οικονομική δυνατότητα να βάλει χρήματα από την τσέπη του;
Θέλω, για παράδειγμα, να πάω σήμερα στον Δήμο και να ζητήσω έναν εργάτη για καθαρισμό παραλιών, έναν για την πεζή καθαριότητα, καθώς και μπογιά για να βάψω τις κολώνες φωτισμού. Τα έχει αυτά ο Δήμος; Σας απαντώ ότι όχι. Σας λέω με πάσα γνώση ότι ο Δήμος δεν είναι έτοιμος να ανταποκριθεί ούτε σε αυτά τα λίγα και άκρως αναγκαία.
Στη συνάντηση που είχαμε χθες, οι κοινοτάρχες με τον Δήμαρχο, απευθυνόμενος στον κ. Αρετάκη, του είπα ότι δεν μπορεί μόνος του να ανταποκριθεί, όταν είναι πρόεδρος και υπεύθυνος παντού. Τα λέω αλλά δυστυχώς δεν ακούει.
Ο Δήμαρχος λέει ότι έχει εργαζόμενους αλλά τελικά δεν έχει, λέει ότι έχει αυτοκίνητο για να αλλάζει λάμπες, αλλά τελικά δεν έχει, λέει ότι έχει υλικά αλλά δεν έχει.
Όλο αυτό το διάστημα που το νησί δεν είχε, και δεν έχει τουρίστες, είχαμε τον χρόνο ως Δήμος να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούσαμε για το νησί, για τους εαυτούς μας πρώτα και μετά για τους επισκέπτες που κάποια στιγμή μπορεί να μας επισκεφτούν.
Αν ο Δήμαρχος εργάζεται στο γραφείο του με τους συνεργάτες του και σχεδιάζει το μέλλον, καλώς το κάνει, αλλά δεν πάει έτσι το πράγμα, πρέπει να αντιμετωπίζουμε και το παρόν. Εμάς στο τοπικό συμβούλιο της κοινότητας, μας ενδιαφέρει να δίνονται λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας, και λυπάμαι που το λέω αλλά ο Δήμος σήμερα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα προβλήματα αυτά. Από την άλλη, ούτε και την Περιφέρεια βλέπω να κάνει κάτι. Πότε θα γίνει συντήρηση του οδικού δικτύου;
Εμένα δεν με ενδιαφέρει με ποιο τρόπο ο Δήμαρχος συνεργάζεται με τους Αντιδημάρχους του, ούτε με ενδιαφέρει να βλέπω προσωπικά τον Δήμαρχο, θέλω όμως, όταν μεταφέρω ένα αίτημα για την Κοινότητά μου, προς έναν Αντιδήμαρχο, να ξέρω ότι θα πάει στο γραφείο του Δημάρχου, θα του το μεταφέρει και θα βρει ανταπόκριση.
Ο Δήμαρχος μπορεί να δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, μπορεί να μην κοιμάται καθόλου όπως μας λέει, αλλά δουλεύει ως τι; ως Δήμαρχος; ως Εισαγγελέας; ως τι; Και εν πάση περιπτώσει, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα το οποίο μέχρι σήμερα είναι δυστυχώς αρνητικό. Επίσης, ο Δήμαρχος όπως λέει, είναι άμισθος; Τι θα πει ότι είναι άμισθος; Δεν παίρνει την σύνταξή του; Ας δώριζε την σύνταξή του και μετά ας έλεγε ότι είναι άμισθος. Καταλήγοντας θα πω ότι ο κ. Αρετάκης δεν πήγε με το ζόρι στον Δήμο, το ήθελε και έγινε Δήμαρχος.
Από την χθεσινή συζήτηση δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα και έτσι αποφασίσαμε πλέον, μαζί με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αργασίου κ. Κοτσώνη, που είμαστε πολλά χρόνια πρόεδροι Κοινοτήτων, και έχουμε εμπειρία, να συνεδριάζουμε ανά δημοτική ενότητα, μαζί με τον εκάστοτε Αντιδήμαρχο της περιοχής. Θα θέτουμε τα ζητήματα από κοινού και θα περιμένουμε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Θα πρέπει να καταλάβει η δημοτική αρχή ότι αυτό που ουσιαστικά κάνουμε σήμερα είναι ένα ρουσφέτι στον Δήμαρχο. Του δίνουμε επιπλέον πίστωση χρόνου για να δραστηριοποιηθεί.
Θα πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι εμείς οι Κοινοτάρχες δεν διαμαρτυρόμαστε για να κάνουμε αντιπολίτευση στον Δήμαρχο. Στη χθεσινή συνάντηση, δεν πήγαμε με κάποιο σχέδιο εναντίον του, δεν έχουμε κάτι με κανέναν. Συνεργασία θέλουμε και κυρίως αποτελέσματα. Μας ψήφισαν οι χωριανοί μας, όπως ψήφισαν και τον ίδιο, και είναι λογικό να έχουν απαιτήσεις από όλους μας. Είμαστε οι αποδέκτες των καθημερινών παραπόνων των δημοτών, οι οποίοι δικαιολογημένα διαμαρτύρονται και αγανακτούν, γιατί ο Δήμος σήμερα δεν ανταποκρίνεται ούτε στα στοιχειώδη.
Με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών, θα πω ότι δεν είναι βιώσιμη η λειτουργεία μιας τέτοιας επιχείρησης. Όταν μας λένε ότι θα έχουμε ομπρέλες χωρίς ξαπλώστρες, ή ότι δεν θα προσφέρουμε αλκοόλ και πολλά ακόμα είδη, ότι θα λειτουργούμε με την μορφή του take away, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Περιμένουμε και εμείς, όπως και οι ξενοδόχοι, ένα ξεκάθαρο υγειονομικό σχέδιο λειτουργίας και ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για να δούμε αν θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τις επιχειρήσεις μας.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: