Με διεθνή δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό η αντιμικροβιακή θωράκιση του νοσοκομείου Ζακύνθου
Τε 5/04/2023
«Η έρευνα που έχει κάνει η Data Journalists, έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και μπορεί εύκολα ο καθένας να διαβάσει όλα τα στοιχεία που αφορούν την αντίμικροβιακή θωράκιση με χαλκό δώδεκα δημοσίων δομών υγείας-νοσοκομείων, μεταξύ αυτών και της Ζακύνθου.
Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έκαναν την ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας, χρησιμοποίησαν μόνο ένα μέρος της έρευνας που έκανε η Data Journalists, και όχι όλη την έρευνα.
Δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό ούτε στη διαδικασία που ακολουθήσαμε ούτε και στο ύψος της δαπάνης.
Το κάθε Νοσοκομείο σχεδίασε και υλοποίησε τη δική του παρέμβαση για την αντίμικροβιακή θωράκιση.
Το κόστος για την επίστρωση με χαλκό κάποιων επιφανειών στο νοσοκομείο Ζακύνθου, ανήλθε σε 98 χιλιάδες ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Βεβαίως και άλλα Νοσοκομεία όπως για παράδειγμα το Αγία Σοφία Παίδων ή αυτό της Κέρκυρας, είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από το δικό μας, αλλά σε αυτά οι δαπάνες ήταν μικρότερες γιατί και οι παρεμβάσεις που έγιναν ήταν μικρότερης κλίμακας καθώς περιορίστηκαν σε συγκεκριμένους χώρους των νοσοκομείων αυτών. Στο νοσοκομείο μας σε αντίθεση με τα άλλα νοσοκομεία η επίστρωση με χαλκό εφαρμόστηκε στο σύνολο των χώρων. Σε ότι αφορά το ύψος της δαπάνης θα θέσω ένα παράδειγμα, σε ένα μικρό Κέντρο Υγείας στα Οινόφυτα, η ίδια παρέμβαση κοστολογήθηκε 30 χιλιάδες ευρώ. Εμείς σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε καθολικές παρεμβάσεις αξιοποιώντας στο έπακρο την χρηματοδότηση που λάβαμε από το Υπουργείο για αυτό τον σκοπό. Η επίστρωση με χαλκό είναι μία από τις τέσσερις παρεμβάσεις. Ταυτόχρονα εγκαταστήσαμε πύλη, μηχάνημα υποχλωριώδους νατρίου για απολύμανση και ειδικά φίλτρα στον κλιματισμό.
Όπως αναφέρεται στην προαναφερθείσα έρευνα, σε αντίθεση με όλα τα άλλα νοσοκομεία που έκαναν ανάθεση, εμείς κάναμε δύο διεθνείς δημόσιους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς στους οποίους μπορούσε να εκδηλώσει ενδιαφέρον όποιος ήθελε. Στον πρώτο διαγωνισμό δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Στον δεύτερο διαγωνισμό, είχαμε προσφορά από την εταιρεία «Ελληνικός Χαλκός». Καταλήξαμε στη συγκεκριμένη εταιρεία καθώς ήταν ο μοναδικός μειοδότης του διαγωνισμού.
Το μόνο Νοσοκομείο που ζήτησε πιστοποίηση του χαλκού, για να ξέρουμε την προέλευσή του, ήταν το δικό μας. Είναι τέσσερεις οι προμηθεύτριες εταιρείες χαλκού από Ελλάδα και Νότιο Κορέα, μεταξύ αυτών και η Hyundai. Ο χαλκός που εμείς βάλαμε στο Νοσοκομείο είναι από την Ελλάδα και τη Νότιο Κορέα. Δεν προέρχεται από κλοπιμαία.
Η ΕΔΕ που αφορά τη σύναψη σύμβασης για την εκτέλεση έργου σε υπάλληλο του Νοσοκομείου Ζακύνθου δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Θα τελειώσει αυτή η διαδικασία τις προσεχείς ημέρες και τότε θα μάθουμε το αποτέλεσμα. Η καταγγελία πράγματι είχε γίνει από μέλος του Δ.Σ του Νοσοκομείου, πριν ακόμα το θέμα αυτό γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Είχαμε αποφασίσει ως Δ.Σ να γίνει το έργο, αλλά δεν υπήρχε έγκριση για να γίνει με τη διαδικασία που έγινε, εξ ου και η καταγγελία είναι πολύπλευρη και δεν αφορά μόνο τον τότε διοικητή του νοσοκομείου.
Ούτε άτιμοι είναι όλοι στη ΝΔ, ούτε είναι όλοι γαλάζιες ακρίδες, όπως άλλωστε είχε αναφέρει και ο κ. Κασσιμάτης.»