Μέσα στα τρία τελευταία χρόνια διπλασιάστηκε η ποσότητα του αλατιού στο νερό της ΔΕΥΑΖ
Πε 5/01/2023
- Με όριο αγωγιμότητας το 900 φέτος μέτρησα μέχρι και 6.500
«Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια σοβαρή συζήτηση γύρω από τη λεγεωνέλλα και έχουν επιβληθεί μέτρα για την αντιμετώπισή της. Η λεγεωνέλλα είναι ένα βακτηρίδιο που αν προσβάλει τον ανθρώπινο οργανισμό δημιουργεί μια μορφή βαριάς πνευμονίας. Συνήθως εμφανίζεται στα κλιματιστικά, ακόμα και των αυτοκινήτων, ενώ αναπτύσσεται στα πιο απομακρυσμένα σημεία ενός δικτύου ύδρευσης, σε στάσιμα νερά και σε υψηλές θερμοκρασίες. Ειδικά στα ξενοδοχεία που είναι κλειστά τους χειμερινούς μήνες, μπορεί να εμφανιστεί αυτό το βακτηρίδιο και για αυτό λέμε ότι πριν ανοίξουν για τη τουριστική σεζόν, πρέπει να προβαίνουν σε απολυμάνσεις, καθαρισμούς των κλιματιστικών και των συστημάτων ύδρευσης.
Το Νοσοκομείο έχει μια πολύ καλή εγκατάσταση αντίστροφης ώσμωσης. Ακόμα και αν τροφοδοτείται με κακής ποιότητας νερό από το δίκτυο της ΔΕΥΑΖ, δεν δικαιολογείται να υπάρχει λεγεωνέλλα στις εγκαταστάσεις του.
Επειδή δεν έχουμε συνεχή ροή νερού στη Ζάκυνθο, θεωρητικά μπορεί το βακτηρίδιο να αναπτυχθεί σε κάποια σημεία του δικτύου της ΔΕΥΑΖ, όμως αυτό αντιμετωπίζεται. Είναι υποχρεωμένοι οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ να χλωριώνουν το νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα και να καταγράφουν τις τιμές της χλωρίωσης. Η χλωρίωση στοιχίζει ελάχιστα, το ποσό που απαιτείται είναι ευτελές και μου προκαλεί εντύπωση που ακούω ότι δεν γίνεται όπως πρέπει. Μου κάνει εντύπωση το ότι ακούγεται πως η ΔΕΥΑΖ δεν απολυμαίνει το νερό. Ακόμα και αν μια επιχείρηση ύδρευσης διαθέτει αυτοματοποιημένα μηχανήματα καθαρισμού του νερού πρέπει να υπάρχει και ένας άνθρωπος με εξειδικευμένες γνώσεις, για να τα ελέγχει.
Μια από τις τιμές που μετράμε στο νερό της ύδρευσης είναι η αγωγιμότητά του, η μέτρηση αυτή μας δείχνει την ποσότητα του αλατιού. Για να είναι πόσιμο το νερό πρέπει να είναι 500 με 900 μικροζήμενς. Από μετρήσεις που είχα κάνει στη Ζάκυνθο το 2018 και το 2019 τους καλοκαιρινούς μήνες είχα διαπιστώσει ότι η τιμή του αλατιού ήταν 2.500 με 3.500 μικροζήμενς δηλαδή τέσσερις φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο. Φέτος μέτρησα 5.500 και σε μία περίπτωση 6.500 μικροζήμενς, δηλαδή μέσα στα τρία τελευταία χρόνια διπλασιάστηκε η ποσότητα του αλατιού στο νερό. Αυτό οφείλεται στην υπεράντληση που γίνεται. Αν ποτίσετε φυτά, θα δείτε ότι κάποιες φορές δημιουργείται γύρω από το φυτό μια ασπρίλα και αυτό είναι αλάτι.
Για κάθε γεώτρηση που χρησιμοποιείται πρέπει να προηγείται μια μελέτη, που θα αναφέρει τις προδιαγραφές λειτουργίας της. Πρέπει να λειτουργεί για κάποιες ώρες, όχι συνεχώς, γιατί διαφορετικά έχεις υπέρ άντληση και υφάλμυρο νερό. Επίσης δεν πρέπει να αφήνεις μια αντλία που χάλασε και να μην την αντικαθιστάς, γιατί τότε χρησιμοποιείς περισσότερο άλλες γεωτρήσεις και έχεις υπέρ άντληση. Αυτά δεν απαιτούν κάποιο ιδιαίτερο κόστος.
Όταν εισχωρήσει θαλασσινό νερό σε μια γεώτρηση, σημαίνει ότι έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα του υδροφόρου ορίζοντα. Η λύση στο πρόβλημα είναι ένας συνδυασμός μέτρων που μπορεί να ληφθούν, άλλα βραχυπρόθεσμα και άλλα άμεσα ώστε να αυξηθεί η ποσότητα και να βελτιωθεί η ποιότητα. Οι γεωτρήσεις πρέπει να λειτουργούν ορθολογικά. Μπορεί να γίνει εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα, υπάρχουν διαδικασίες, όπως η δημιουργία μικρών φραγμάτων για να εκμεταλλευτούμε το βρόχινο νερό το οποίο είναι πλούσιο στη Ζάκυνθο, ώστε να αντλούμε λιγότερο από τις γεωτρήσεις. Επίσης πρέπει να αναζητηθούν νέες γεωτρήσεις. Υπάρχει το σενάριο της αντίστροφης ώσμωσης στις γεωτρήσεις, το οποίο με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Αντίθετα υποστήριζω ότι θα μπορούσε να εφαρμοσθεί αντίστροφη ώσμωση σε θαλασσινό νερό. Η αφαλάτωση θαλασσινού νερού έχει κόστος άμεσα μετρήσιμο. Με την διαδικασία αυτή, μετά ην επεξεργασία θα παίρναμε το νερό που μας έμενε χωρίς το αλάτι και θα το ρίχναμε στο δίκτυο ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητά του.
Το νερό στη Ζάκυνθο είναι ήδη σκληρό σε ποσοστά μετάλλων, έχει και το αλάτι σε υψηλές ποσότητες. Όλα τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα θα επιλύσουν το πρόβλημα, αλλά για να δούμε αποτελέσματα θα περάσουν δύο και τρία χρόνια. Οι απαιτήσεις μας σε νερό βαίνουν αυξανόμενες τα τελευταία χρόνια και για αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε το συντομότερο δυνατό. Ήδη θα έπρεπε να τα είχαμε προγραμματίσει όλα αυτά.»