Μιλτιάδης Ζαμπάρας (Υποδιοικητής 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ΥΠΕ)
Τρ 7/06/2016
«Με απόλυτα αξιοκρατικό τρόπο και για πρώτη φορά με σοβαρούς όρους αξιολόγησης έγινε η επιλογή των νέων διοικητών των νοσοκομείων σε όλη την χώρα. Η αξιολόγηση έγινε από επιτροπή που στελεχώθηκε χωρίς κομματικά κριτήρια.
Κατατέθηκαν περίπου 15 υποψηφιότητες για τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου Ζακύνθου. Η 6η Υγειονομική Υπηρεσία στην οποία και υπάγεται το νοσοκομείο Ζακύνθου, συγκέντρωσε όλα τα βιογραφικά των υποψηφίων και τα έστειλε στο Υπουργείο Υγείας.
Αρχικά οι φάκελοι με όλα τα χαρακτηριστικά για τον κάθε υποψήφιο εξετάστηκαν από την αρμόδια επιτροπή και έγινε μια πρώτη διαλογή. Σε δεύτερο στάδιο όσοι επιλέχθηκαν πέρασαν από συνέντευξη, προκρίθηκαν ένας ή δύο για κάθε νοσοκομείο, και σε τελικό στάδιο οι φάκελοι τους απεστάλησαν στον υπουργό υγείας ο οποίος έκανε και την τελική επιλογή.
Ένα ποσοστό 20% των διοικητών που είχαν επιλεγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση έμειναν στη θέση τους, γιατί θεωρήθηκε ότι πρόσφεραν στη Δημόσια Υγεία. Αυτό αποδεικνύει ότι αυτή η κυβέρνηση σε αντίθεση με τις προηγούμενες, δεν λειτούργησε κομματικά.
Δεν ήμουν σύμφωνος στο να αποζημιωθούν οι διοικητές που έφυγαν, άλλωστε δεν ήταν υποχρεωτική η αποζημίωσή τους.
Για τη θέση του διοικητή στο νοσοκομείο Ζακύνθου επελέγη η κυρία Δέσποινα Τσαρίδου. Ανακοινώθηκε ο διορισμός της από το Υπουργείο Υγείας και σε λίγες ημέρες αφού δημοσιευτεί στο ΦΕΚ θα αναλάβει καθήκοντα. Ακολούθως, θα εκδοθεί νέο ΦΕΚ για τον διορισμό των μελών του νέου Δ.Σ. του νοσοκομείου Ζακύνθου.
Για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, έχουμε μια αύξηση της τάξεως του 16% στους προϋπολογισμούς όλων των νοσοκομείων.
Για το νοσοκομείο Ζακύνθου, το 2015 ο προϋπολογισμός ανερχόταν στα 3.195.000 ευρώ, ενώ φέτος είναι στα 3.698.000 ευρώ, άρα έχουμε μια αύξηση 503.000 ευρώ.
Σήμερα το νοσοκομείο Ζακύνθου λειτουργεί με το 90% των πιστώσεων του προϋπολογισμού. Μετά το καλοκαίρι, θα προστεθεί το εναπομείναν 10% του προϋπολογισμού.
Πέρυσι με το 85% του προϋπολογισμού του, το νοσοκομείο Ζακύνθου κάλυψε της βασικές του ανάγκες.
Φέτος υπάρχει πράγματι μια πρόσθετη επιβάρυνση στις δαπάνες του νοσοκομείου, που αφορά την κάλυψη των φαρμάκων υψηλού κόστος που μέχρι πέρυσι χορηγούνταν από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά αυτή η δαπάνη είναι της τάξεως των 250.000 ευρώ και υπερκαλύπτεται από την αύξηση του προϋπολογισμού.
Στο τέλος της χρονιάς, και αφού εξετάσουμε τις ανάγκες θα δούμε αν το νοσοκομείο Ζακύνθου χρηματοδοτηθεί με επιπλέον 1 εκατομμύριο ευρώ, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
Προσπαθούμε να ενισχύσουμε με μόνιμο προσωπικό τα νοσοκομεία όλης της χώρας.
Βγήκε η προκήρυξη για πλήρωση 500 θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, για τη λειτουργία των ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Ακολούθησαν κάποιες αλλαγές στη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ που καθυστέρησαν την διαδικασία, αλλά πιστεύω ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί.
Το ΕΚΑΒ δεν υπάγεται στην 6η Υγειονομική Υπηρεσία, αλλά απευθείας στο Υπουργείο Υγείας. Αναγνωρίζω ότι στη Ζάκυνθο είναι προβληματική η λειτουργία του ΕΚΑΒ.
Όταν οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες από αυτές που μπορούν να καλυφθούν, τότε μπορεί να γίνει μια υπέρβαση καθηκόντων, αν πρόκειται να σωθεί μια ζωή.
Δεν μπορώ να πω αν επιτρέπεται ή όχι ένας νοσοκομειακός γιατρός να προτείνει σε ασθενή να μεταφερθεί με ιδιωτικό ασθενοφόρο στην περίπτωση που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από το ΕΚΑΒ. Δεν μπορώ να απαντήσω αν είναι δεοντολογικό ή όχι, αλλά επαναλαμβάνω ότι προέχει η ζωή του ασθενή».